“Žutilo” u ofanzivi s desnog krila

Napadi na Bobana Lazića se još nisu stišali, a otpočeli su napadi na još jednog bosanskog igrača od strane dežurnih patriota sa bh. sportskih internet magazina. Radi se, naime, o Veroljubu Veri Salatiću, bosanskom srbinu iz Zvornika. Vero je igrač kakvog naša repka može samo poželjeti, zadnji vezni koji pored svih fudbalskih kvaliteta očigledno posjeduje i one ljudske, liderske i profesionalne, bar u Švicarskoj tako gledaju na ovog momka (ali šta oni znaju, jel’te).

Andrej Modić (17) - Vero Salatić (27) - Rade Krunić (20)
Nemanja Gudelj (22) - Deni Milošević (18) - Milan Đurić (23)
Boban Lazić (19) -
Igrači izuzetnog talenta, o kojim rijetko ili nikako čitamo u našim
medijima, a zaslužuju daleko više prostora od nekih o kojim čitamo
gotovo svakodnevno.

Bh. reprezentaciji nedostaje zadnji vezni, a od svih kandidata Vero je miljama ispred po svim kvalitetima. Ustvari, ako bi zaigrao za repku Veroljub bi bio najbolji zadnji vezni u njenoj historiji, imajući u vidu da je hvaljeni Elvir Rahimić počeo igrati za repku sa 31 godinom (debitovao 2010-e), tek nakon što mu je karijera prilično naglo krenula silaznom putanjom.
Nije naodmet napomenuti da je svoje najbolje igračke godine Elvir drsko odbijao da igra za repku, samo zato jer mu je nanesena velika nepravda – nije mu upučen poziv kada je on mislio da ga je trebao dobiti, a to je bilo vrijeme kad je još uvjek igrao na visočkoj livadi za NK Bosna Visoko ! Niko nije optuživao Elvira za nacionalizam, četništvo, ustaštvo, izdajstvo, niti je bio omražen kao “anamo oni” vlasi i latini koji su “odbili” da igraju za Bosnu. Naprotiv za Elvirom, kasnije od milja prozvanim “General”, se žalilo i uzdisalo.
Ovi dvostruki aršini, kojim naši patrtiotski sportski magazini-portali odmjeravaju potencijalne reprezentativce BiH, su gotovo potpuno etnički kalibrirani, a baždareni potpunim nedostatkom profesionalne i strukovne etike i znanja.
Nije uredu pisati o Veroljubu Salatiću kao izdajniku i oportunisti, a pri tome zanemariti činjenicu da čovjeka niko i nikad nije ni pitao da li bi igrao za BiH. Nikad mu niti jedan novinar nije postavio takvo pitanje, nikad mu se niko iz saveza nije obratio sa takvim pitanjem ! Prvi put je to uradio Bojan Selesković sa Internet portala Rreprezentacija.ba, prije nekoliko sedmica. U tom razgovoru Veroljub je na veoma razumljiv način objasnio da:

  1. svim srcem želi igrati za svoju zemlju;
  2. nikad i niko mu nije postavio to pitanje prije – osim intervjua koji je upravo davao Bojanu i Rep.ba, zvanično mu se iz saveza nikad niko nije obratio, ni prije a koliko znamo ni poslije !

Da stvar bude još odvratnija, niko od ovih patriota-skorojevića nije svjestan, ili jeste ali o tome šuti, da je Salatić davne 2005 godine u razgovoru za zvaničnu web stranicu švicarskog saveza izjavio da iako ga smatraju najboljim igračem U-21 reprezentacije Švicarske i jednim od najperspektivnijih igrač te zemlje, on još uvijek ima pravo igranja i za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti. Tada Vero nije spomenuo ni Srbiju ni Republiku Srpsku, ali to našim “žutim smradovima” nije važno, mnogo je važnije šta njihova smrdljiva brača iz srpske “žute” štampe i tabloidnih Internet portala  objavljuje.
Tužno je to što svijetina upija sav taj smrad i pogan kao spužva, bez pitanja i kritičkog promišljanja, pa je tako Salatić za mnoge najomraženiji četnik kojem se ne smije slati poziv u repku.
Pa dobro onda, neka nam zadnjeg veznog na svjetskom prvenstvu, koje ovim ritmom uspjevamo dokučiti jednom u 50 godina, glumi neko od “zvjezda” turske druge lige, NK Hajduka ili proplaog Šturma – jel’, najvažniji je uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine !?

Advertisements

3 thoughts on ““Žutilo” u ofanzivi s desnog krila

  1. Pingback: Selektor Sušić objavio dva “nova” imena | bh reprezentacija sutra ?

  2. Pingback: Znam ja nas, jebo ti nas ! | bh reprezentacija sutra ?

  3. Pingback: Banja Luka, Beograd i Sarajevo traže Jagodićevu “glavu” | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s