Kad je Džeko u pitanju Englezi se prave “Englezi”

Kada je Negredo preuzeo Džekino mjestu u prvoj postavi tima, engleski mediji su mjesecima objašnjavali kako je to bio jedini mogući ishod. Edin po njima jednostavno nije dovoljno dobar da zadrži mjesto pored Negreda i Aguera.  Sad kada je situacija obrnuta svi šutte kao ribe, iako se Edinu priznaju njegove odlične igre u posljednja dva mjeseca, ipak niko ne želi reči kako je Džeko praktično izgurao Negreda iz početnog sastava, odnosno kako je vratio svoje mjesto koje mu je Negredo preoteo od 4. kola sezone.

A sve je počelo nakon prvog kola i utakmice protiv New Castla, u kojoj je Edin prosto briljirao ali nije mogao dati gol jer je golman protivničke ekipe takođe ima svoj dan, te je odbranio neke Edinove udarce koje ne bi odbranio ni da ponovo pokuša hiljadu puta. Bez obzira Edin je proglašen igračem utakice, a imao je i dvije asistencije. Međutim, na dan kada je zvanično primao nagradu Barcleys’ Player of the Game, “Daily Mail” i “SkySports” su objavili članak u kojem su naveli kako je Pellegrini izgubio strpljenje sa Edinom, te da je nakon te utakmice njegova karijera u klubu dovedena u pitanje (pogledati web stranice u vrijeme (krajem augusta 2013) odigravanja prvog kola Premier lige). “Daily Mail” je tabloid ali je “SkySport” ipak  nešto cjenjeniji medij, zato i čudi takav jedan nebulozan članak. O kakvom se strpljenju u prvoj utakmici sezone tu zapravo radi ? U najmanju ruku kao da je Džeko odigrao nekoliko sedmica li čak mjeseci a da nije uspio postići gol.

Nakon ovog ćlanka bilo je jasno šta engleski mediji čekaju – Edinov prvi pravi kiks – pa da započnu medijsku hajku na Edina, i slavljenje Negreda. To se desilo nakon očajnog prvog poluvremena čitavog tima protiv Hulla, na što im je i Pellegrini svojom odlukom da ostavi Džeku u svlačionici već na poluvremenu prilićno olakšao posao. Poslije toga nje prestajala pompa i hvalospjevi na igru Negreda, dok je Džeko bio povezivan čak i sa Wolfsburgom, čime se valjda želilo pokazati kako nije dostojan ne samo svog trenutno kluba, nego i engleske premier lige ! U tome su prednjačili i još uvijek prednjače Rob Pollard, Phil Keidel i neki Ashcroft sa američkog sportskog Internet magazina “Bleacher Report“. Međutim ova trojka je još prošle sezone u debatama koje su se vodile u sekciji komentara na njihovim člancima, izgubivši strpljenje sa mnogobrojnim Edinovim simpatizerima, koji su argumentirano i na vrlo elokventan način branili Edina, prilično oštro i vrlo rječito te u više navrata otkrili svoje izrazite antipatije prema našem fudbaleru, što ih automatski diskreditira kao objektivne reportere i kritičare njegove igre ali i karaktera.

Zato je zanimljivo primjetiti kao dva posljednja mjeseca, tokom kojih je Edin Džeko naprosto briljirao, a neki kažu kako mu je ovaj period bio najproduktivniji od kako je došao u Ciity, engleski mediji šute kao ribe o činjenici da je sada Negredo taj koji je izgubio mjesto u prvoj postavi, odnosno da mu ga je Edin preoteo – zapravo bi ispravnije bilo reči kako je Edin vratio svoje mjesto u prvoj postavi od Negreda, koje mu je ovaj uzeo nakon 3. kola !

Šta će pisati nakon večerašnje utakmice i poraza protiv Chelsea-ja, u kojoj je nakon očajne igre Negredo zamjenjen prije isteka sat vremena ?

Za Edina se zna ! Bez obzira što je bio jedan od boljih i produktivnijih na terenu, čovjek nije dao gol a City je izgubio – dovoljno za razapinjanje u večerašnjim kasnim izdanjima i u slijedećaih nekoliko dana. Nema sumnje “Internet brigade” će tražiti Jovetića u tandemu sa Negredom, a Edinu negine nekoliko sedmica pisanja o transferima u neke od slabijih evropskih klubova, recimo Wolfsburg !?

Advertisements

One thought on “Kad je Džeko u pitanju Englezi se prave “Englezi”

  1. Pingback: England, England uber alles ! | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s