Super-operter Safet, Sušić

Svi igrači trebaju da znaju koji su kriteriji prilikom pozivanja u moj tim. Prvi je da igra dobro i kontinuirano u klubu. Drugi je da nam treba takav tip igrača, a treći je da ima dokumente države BiH.” — Safet Sušić, serektor za “Reprezentacija.ba“.

Nakon što se više ne može bježati od činjenice da Veroljub Salatić (27), Nemanja Gudelj (22), Muamer Tanković (19), Dino Arslanagić (20), Deni Milošević (18) igraju fudbal na vrhunskom nivou u glavnim klubovima iz najjačih evropskih liga, naš savez se bacio punom parom u akciju i pozvao neke od njih (ne sve) na “druženje” na tribinama povodom prijateljskog meča, u martu ove godine protiv Egipta.
Međutim, spas od ove idiotske ideje, izgleda, stiže u posljednji čas u vidu Bakovića, koji je izjavio da “()… možda ne bi bilo korektno zvati te momke ako prije toga ne dobijemo signal od selektora da su i oni njemu interesantni“.

Bakovićeva izjava (prenosi “SportSport.baU Savezu razmišljaju o Tankoviću i Gudelju). je dobra i loša vjest u isto vrijeme – dobra jer se neče upušati u cirkus i blamažu pozivanjem igrača prvotimaca u svojim klubovima na “druženje” u sred naporne sezone, a koji su, da se ne zajebavamo, zreli da budu vrhunska pojačanja za prvih postavu naše repke; a loša jer po svemu sudeći neče biti pravog poziva jer Sušić je odavno “zaključio” da o Arslanagiću ne razmišlja, odnosno da mu nije potreban, te dodao da osim Anela Hadžića i Tine Sušića drugih kvalitetnih kandidata nema !?!

Nedosljednost  Safeta Sušić je jedna od njegovih glavnih karakteristika, i ko zna možda baš zato nije mogao da zadrži niti jedan posao, niti da ostvari neki, bilo kakav uspjeh u svojoj menađerskoj karijeri. Ljudi za tili čas provale levata kad počne pričati jedno, a raditi nešto sasvim drugo, a u fudbalu na najvišem nivou je to nedopustivo. Zato me i ne čudi da danas tvrdi kako osim Hadžića i Sušića nema više kandidata za mjesto zadnjeg veznog, iako se prije samo nekoliko mjeseci, tačnije između 24. i 27. novembra 2013, intenzivno pisalo kako Sušić ide u Švicu po Salatića, dakle može se reči da se spremao da ga pozove (intervju za “SportIn.baSalatić – zašto ne?, takođe prenijeli “Dnevno.baSušić ide u Švicarsku, “Sport.baSušić ide u Zurich po Salatića). Zar Salatić, koji by the way, ima BiH pasoš i jedino mora dobiti dozvolu FIFA/UEFAza nastup, najednom nije dovoljno dobar za poziv ?! Po koji su to kriterijima Sušić i Hadžić bolja opcija (da o mladom Gudelju i ne govorimo). Salatić se uklapa u kriterije koje je Safet Sušić izrekao javno, možda postoje neki koje nije podjelio sa nam a važniji su, pa po tim neizrečenim Salatić najednom više nije u opciji. Ko bi ga znao.

Čuo sam za njega. Iskren da budem ne znam mnogo, ali svaki igrač koji igra u kvalitetnom klubu i ima minutažu nam je potreban, pogotovo kada se radi o poziciji zadnjeg veznog igrača. Nisam se do sada mnogo raspitivao oko Salatića ali čini se zanimljivim. Koliko znam radi se o iskusnom igraču koji bi nam možda mogao biti od pomoći. Ako posjeduje kvalitet, onda zašto ne, takvi igrači nam trebaju.
Uostalom, Zurich mi je blizu, u narednim danima ću saznati malo više informacija o njemu pa ću vidjeti i da odem da ga pogledam. Ako je on izjavio da ima želju igrati za nas i da posjeduje bh pasoš, to je dobro. Vjerujem da se radi o kvalitetnom igraču ali svakako ću provjeriti detalje. Koliko vidim, o njemu se priča dosta zadnjih dana dok ga ranije niko nije spominjao, ali to ne mora da znači ništa. Ista situacija je bila i sa Hajrovićem kojeg se nije mnogo spominjalo a onda se da kažem odjednom pojavio, dobio poziv u reprezentaciju i sada je tu s nama. U njemu smo dobili veoma kvalitetnog mladog igrača za budućnost.” – (SportIn.ba)

Ne čudi me ni to što je znao reči da u odbrani ima dovoljno kvalitetnih igrača, a već sutra da nam ih fali. Nema fudbalskog analitičara na planeti koji nije zaključio da je našoj repki odbrana najslabija karika, ali Sušić očigledno misli drugačije, osim kad ne misli.

Sve je izvjesnije da ćemo izgubiti Gudelja, Tankovića i Arslanagića jer su za njih veoma zainteresirani Srbija, Švedska i Belgija, naročito nakon prašine koja se podigla u našj zemlji, dok su ostala dvojica koje sam spomenuo, Salatić i Milošević, vjerovatno za sad u manjoj opasnosti gledajući iz naše perspektive, naravno – Švicarska do sad nije računala na Salatića jer ima veliki izbor igrača na njegovoj poziciji ali to ne znači da nam se ne bi rado “osvetili” za braću Hajrović, a Milošević je reprezentativac Belgije U-19 što je samo po sebi ogroman uspijeh, imamo li u vidu da se radi o selekciji koja u svakoj generaciji ima talentovanih igrača da napravi tri repke na svakom nivou.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s