Oj, kafano muko !

Nemanja Gudelj neče doći na teferić u Austriju, na koji su ga pozvali profesionalci iz našeg saveza.
To nije nikakvo čudo, Nemanja je vezan za BiH samo preko oca koji je iz Trebinja. Rodio se u Beogradu, igrao za Srbiju U-19 i U-21, za A selekciju nije igrao zahvaljujući eksentričnom Siniši Mihajloviću i njegovim kontroverznim idejama i odlukama.
S naše strane Drine su se Nemanje sjetili tek prije nekoliko sedmica, ponajprije kad je ovaj zabio dva briljantna gola u holandskom prvenstvu, te nakon što se saznalo da je Jusuf Bečirović s njim razgovarao o nastupu za BiH. Do tada niko i nikad nije ni znao ni pitao za Nemanju Gudelja – toliko o našim profesionalcima i stručnjacima.

Dakle, nije nikakvo iznenađenje da Nemanja Gudelj želi da igra za Srbiju. Ono što čudi i užasno iritira je činjenica da nakon svih ovih godina ignorisanja od strane našeg saveza i selektora (na svim nivoima) a boga mi i medija, te nakon što Nemanja u prkos svemu tome pošalje signal da je otvorern za BiH koliko i za Srbiju (pa i za Holandiju), naše kafanske lole umjesto hitne posjete Holandiji, hitnog razgovora selektora Sušića sa igračem (poziv je nemoguć prije promjene sportskog državljanstva), i uopšte ozbiljnog pristupa, cirkusanti čovjeku pošalju poziv da dođe na kafanski teferić u Innsbruck, a povrh svega stave ga u istu kategoriju  sa anonimnim amaterom od 18 godina iz Liechtensteina Salanovićem !

O cijelom ovom cirkusu sam već pisao, spominjući idiotsku ideju da se igrači pozivaju na kafanske teferiće u nekoliko posljednjih članaka. Takođe je izvanredan članak prije par dana napisao i objavio bloger sa nogolopta.com.
Ko god je malo više razmislio o ovom što rade ovi ljudi iz saveza, morao je naslutiti kako će se završiti – zar već nismo izgubili Halilovića, Seferovića, a umalo i Izeta Hajrovića i Seada Kolašinca upravo nakon ove sumanute ideje koja se prvi put isprobala u Ljubljani, i na koju je pozitivno odgovorio samo Sead Hajrović, u tom momentu ionako još uvijek daleko od prvog tima jer nije ni imao klub, te još dalje od bilo koje reprezentacije. Nešto slično možemo očekivati i ovaj put – Gudelj je već odbio, a jedino je donekle izvjesno da se pojavi anonimni 18 godina star amater Salanović – “živi bili…”.

Ovim se ne završava cijeli ovaj cirkus, pošto Gudelja tek čekaju naši mediji i navijači, da mu spomenu familiju, neko uvijeno a neko jasno i glasno.  Ustvari, već je počelo, pa se u medijima umjesto pitanja upućenog samim sebi kako i zašto ga se nisu sjetili i pisali o njemu koju godinu ranije (možda ih je prevarilo ime pa nisu ni pomišljali da bi mogao imati vezu sa Bosnom !?), pod pritiskom izljeva patriotizma u mozak pojavljuju naslovi tipa:
Nemanja Gudelj obmanuo bh. javnost i odbio doći u Innsbruck” – vrišti naslov sa “SportSport.ba” web stranice – obmanuo, ma haj’te !? U tekstu autor kaže: “Reagovao je na vrijeme naš Nogometni savez i Gudelju poslao pozivnicu u Innsbruck kako bi osjetio atmosferu među Zmajevima (…)“, ima li iko normalan pod kapom nebeskom na brdovitom Balkanu !?!?
Pozvao ga savez da “osjeti atmosferu među Zmajevim” – da ne povjeruješ ! Kako to da Hadžić i Tino Sušić nisu morali prolaziti ovaj ritual dok nisu imali papire ?!
Najvjerovatnije će se na to dodati i optužbe da je preko naše repke pokušavao iznuditi poziv u repku Srbije, pri tom nikome neče biti važna činjenica da takav poziv niti je dobio, niti se nazire – tek su danas izabrali nasljednika Siniše Mihajlovića – na koncu u Srbiji nije ni bilo reakcije na mogućnosti da zaigra za BiH.

Ali prije nego što otpočne mahalanje u vezi sa slučajem “Gudelj”, svi bi ipak trebali da znaju da je momak očigledno bio vrlo ozbiljan kad je za nekoliko naših online sportskih magazina izjavio da bi igrao za našu repku (SportSport.ba, Reprezentacija.ba, Avazov Sport, Dnevni Avaz), kao i kada je u kontaktu sa Jusufom Bečirović poručio, a kako je Jusuf sam prenio, doslovno: “Neka me Sušić pozove, imaće me” !

Dobili smo poruku od njega u kojoj se zahvalio na interesu, ali i poručio da je njegovo opredjeljenje reprezentacija Srbije. Tvrdi da je već igrao za njihove mlađe selekcije i da sada čeka poziv za A tim. Ljubazno je odbio, te nam poželio sreću na Svjetskom prenstvu – Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH za “Dnevni Avaz” 14.02.2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s