Sušiću, nema više opravdanja! Tonemo samo to još ne znamo…

… jer rupe na trupu našeg broda su probijene, samo su ispod varljivo mirne površine vode, i mi ih još ne vidimo !

Kad slijedeči put na nekoj press konferenciji Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH, izjavi kako je naš tim oslabljen svaki put kad neko od standardnih ne može da igra, ili kad izjavi da je naša klupa isuviše kratka, gotovo nepostojeća, ja se svim srce nadam da će se nači neki hrabar akreditovani novinar koji će smoći snage da ga upita kako je to moguće, kad je imao Seferovića, Halilovića, Salatića, Gudelja, Tankovića, Prcića, ali ni sa jednim nije porazgovarao lično, a svima je slao signale preko domaćih novina da mu i ne trebaju ! Kad još uvijek nije razgovarao sa Arslanagićem, kojem je čitavu 2013-u godinu slao iste signale preko domaćih novina. Kada nikad nije ni spomenuo Branimira Hrgotu. Kad se ne nazire nikakva mogućnost da će pokušati porazgovarati sa Miloševićem i braćom Modić, koji su na pragu prvih timova u svojim klubovima Standardu i Milanu.

Šta taj čovjek misli, ostaje nejasno. Šta će to biti sa našim reprezentativnim fudbalom nakon Brazila, šta ćemo za budućnost ?! Hoće li ovo biti naše prvo i posljednje veliko takmičenje ?

Mudrac koji malo govori

Kada je došao na vlast, Sušić je zatekao formiran tim. Igrači koji su činili okosnicu tada čine je i danas !
Upravo te igrače nije selektirao Sušić, nego Blažević, čovjek koji nije mario za budućnost, ali je itekako mario da napravi najbolji tim – sve ostalo je bila njegova privatna pijaca.

Nikog Sušić nije pridodao ovom timu, a da je on otkrio potencijal tog fudbalera, da ga je lično regrutirao, te da je ovaj izrastao u solidnog evropskog igraču – NIKOG !
Ali je itekako znao ubirati plodove koje nije sam njegovao, itekako je koristio frazu “mi smo sada respektabilna ekipa”, “nismo mi više tim koji će moliti igrače”, itd.
Možda je to tako izgledalo 2012 i 2013, možda to tako ponekom izgleda i dan-danas, ali izgled zna da vara pa već krajem ove godine, kad počneu kvalifikacije za EU2016, više nećemo biti. Vrlo brzo se pada na FIFA/UEFA ljestvici – ko bi gore, sad je dole !

Neka misli ko šta hoće, ali Safet Sušić nema intelektualni kapacitet da vodi jednu reprezentaciju. On jednostavno ne može da vodi računa, da prati i upravlja kolektivom koji nije samo onih 11 igrača na terenu, plus rezervnih 8 do 12 ljudi. Reprezentacija su svi oni plus svi oni koji kandidiraju za tu najužu selekciju od 20-23 igrača. Sušić ne može da upravlja kolektivom koji ustvari ima 35 ili 40 i više ljudi, od kojih je najteži posao pratiti one koji nisu dio najuže selekcije, i koji su raštrkani po kontinentu, igraju ili ne igraju, kvalitetni su ili nisu, napreduju ili ne napreduju, mladi su ili stari, imaju papire ili nemaju – on za to nema mentalni kapacitet.
A da ga nema najbolje se vidi iz njegovih izjava – Sušić nije “genij koji malo govori”, on nije genij i govori malo. A i kad govori, govori sebi u bradu, tiho da ga jedva čuješ, kao da se boji da ne kaže nešto nesuvislo. Ipak je rekao dovoljno – ne postoje dvije izjave koje nisu u suprotnosti jedna s drugom, a niti jedna nije konzistentna s onim što bi radio. Poput djeteta koje govori ono što mu u tom momentu odgovara sano da izbjegne krivicu, bez obzira što tako samo sebe kompromituje još više zbog ongo što je uradilo ranije.

Obrazac sudbine

Sjećate li se Sliškovićeva mandata ? Model veoma podsjeća na Bakin mandat i dva ciklusa koja nas je vodio vrlo uspješno, kad se sve uzme u obzir, ali je onda na početku trečeg došlo do očekivane katastrofe. Samo je nekim ono što se dešavalo na početku trečeg Bakinog ciklusa moglo biti, potpuno neočekivano, odnosno veliko neugodno iznenađenje.

A desilo se potpuno isto što nam se dešava i danas. Dva ciklusa je Baka vodio tim koji je manje-više već bio selektiran kad ga je preuzeo i koji je igrao zajedno jako dugo, dodao mu Misketa (s tim što je največi Bakin uspjeh dovođenje Zvjezdana Misimovića pod nebo zemlje iz koje potiće), presložio ga i popravio atmosferu, i konačno smo počeli dobijati više tekmi nego gubiti. Na kraju smo oba ciklusa došli do izvora, ali smo ostajali žedni.
Kada je počeo treči ciklus, Baka je naivno izveo isti tim, zasićen i umoran, i doživio je debakl. Nije ni moglo drugačije kad se niko nije obazirao na djecu koja su se i tada kao i danas školovala u najboljim evropskim fudbalskim akademijama, ali koja su zbog imena, odnosno etničke pripadnosti, dobijala pozive iz Srbije za Srbe, iz Hrvatske za Hrvate, dok su Bošnjačka djeca dobijala pozive iz Slovenije, Austrije, Holandije, Švedske.

Izgubljeni

Nije to bila krivica Sliškovića ili Muzura koji ga je nasljedio te jeseni, mnogo veče i mračnije sile su krojile našu fudbalsku sudbinu u to vrijeme – “Mafija” kako smo zvali kliku koja je kidnapovala ime i beđ našeg saveza.
Sjećam se prijateljske tekme mladih repki Švicarskei BiH na Bilinom Polju, koju je Pašalić iskoristio da proda Ivana Rakitiča hrvatskom selektoru, kojeg su u Zenicu pozvali on i Sabahudina Topalbečirevića (čovjeka koji je zadugo bio idol TV publike a vjerovatno je i danas oko njga živ kult ličnosti, zato se neču iznenaditi na nove napade za “sramotno vrijeđanje legendi”; čovjek koji je uhvačen redhanded (sa kašikom u medu), odnosno sa nelegalnim privatnim ugovorima između njega i Pašalića, nakon čega je izbačen sa FTV ali se spasio optužnice zajedno sa Pašalićem – zavalili su Pjanu pa jedva čekam Pjaninu knjigu koju piše u zatvoru, by the way !).
Kapiten Švicarskog tima je bio, naravno, upravo Rakitić za kojeg su svi znali da je djete Sjeverne Bosne, odnosno Posavine i Dervente. Kada se neki naivni i začuđeni hrvatski novinar, koji naravno nije bio dio “novinarskog” društva Pašalić-Baho, niti je odmah shvatio šta selektor Hrvatske radi Zenici i sta se to upravo odigrava pred njegovim očima, upitao kako je moguće da Bosna ne želi za sebe Rakitića, koji naravno briljirao na tekmi, nego ga u Zenici na prijateljskoj tekmi bosanske mlade repke, prktično u pratnji bosanskog selektora i funkcionera saveza izručuje susjednoj zemlji, Pašalić je lakonski odgovorio – parafraziram – jeste li vi vidjeli Mahmutovića u našem timu, zašto bi nam trebao Rakitić kad je Mahmutović budućnost, i u tandemu sa Ljevakovićem vrijedi tri Rakitića.
Tu noć je selektor hrvatske dobio novog mladog igrača, a hrvatska repka jednog od najboljih veznih na planeti u ovom momentu, dok su naši naviječi, na rubu očaja, već bili u fazi otpočinjanja bojkota i totalne pobune.

Nešto vrlo slično se desilo sa Zdravkom Kuzmanovićem, takođe kapitenom mlade Švicarske reprezentacije. Njega je Nikola Nikić, prava bosanska dobričina i naivčina, želio pozvati da igra za našu mladu repku. Ono što Guto nije shvatio jeste da je on postavljen za U-21 selektora kao patsy, koji je “Mafiji” trebao da bi se od mladih selekcija pravila stočna pijaca. Međutim, upravo ih je njegova naivnost iznenadila i zbunila, jer je Nikola bez njihovog znanja izjavio pred televizijskim kamerama kako je razgovarao sa Kuzmanovićem o pozivu u njegovu selekciju te bi trebali dobiti veliko pojačanje. Bio je to prvi i posljednji put da ga je iko u BiH spomenuo, to jest dok nije vrlo brzo nakon toga dobio poziv za A selekciju Srbije, a Nikić nogu s posla.
Svako ko misli da nam selost in space više ne može desiti da se vratimo na dno evropskog fudbala, živi u iluziji i zavarava sam sebe. Krhak je ovaj naš uspjeh jer se oslonio na jednu izvanrednu generaciju igrača, koji polako ulaze u pozne igračke godine, i u ovaj treči kobni ciklus.
Svaka čast svakom ko je optimista, i ko ne razmišlja o straoj narodnoj – ko surlom šara visoko po oblacima i zanemaruje taktiku, završi slomljenog (po)nosa u prašini i drugoligaškom FK Vratniku

♫ If only… ♪

Sjeća li se iko koliko je falilo da izgubimo Medunjanina, Pjanića, Kolašinca, Hajrovića, ali je spisak ovako izgubljenih fudbalera samo od tog vremena ionako sramotno i tragično dug – nakon Rakitića i Kuzmanovića su uslijedili Čorluka, Marin, Kurtić, Iličić, Arnautović, Lovren, Kovačić, Jedvaj, Halilović, Seferović, Gudelj, Tanković, Prcić…

Advertisements

5 thoughts on “Sušiću, nema više opravdanja! Tonemo samo to još ne znamo…

  1. Pingback: ANALYSE THIS: BiH-Kipar 1:2 | bh reprezentacija sutra ?

  2. Pingback: Semir Štilić nije pojačanje za “A” selekciju BiH | bh reprezentacija sutra ?

  3. Pingback: Kad bi Sušić znao postaviti “kontru”… | bh reprezentacija sutra ?

  4. Pingback: Kome nije jasno, jebi ga ! | bh reprezentacija sutra ?

  5. Pingback: Džaba smo se radovali, unaprijed | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s