Mario Vrančić – čuva dres reprezentacije BiH u kom je igrao njegov brat Damir

Kako smo već svi naučili od najranijeg djetinstva, dobri smo u javašluku, lopovluku, varanju, plagiranju, copy/paste-u, … –  mnogo se više isplati.

Danas sam kupio Avazov Sport, iako je to bilo protv mojih instinkta, principa i razuma. Iako na tavanu još uvijek držim nekoliko plastičnih vreča prepunih starim brojevima, posljednjih 12 godina tu sam novinu kupovao samo u rijetkim slučajevima. Razlog zašto sam počeo izbjegavati ovaj list je ustvari zanimljiva situacija koja se desila 2002, kad je moj e-mail upućen redakciji magično osvanuo kao jedan od večih tekstova na 2. strani ali s potpisom nekog njihovog novinara !?! U mail-u sam pokušao da im skrenem pažnju da za gubitak Zlatana Ibrahimovića, i sve izvjesniji gubitak Zlatana Muslimovića i Bojana Đorđića, odgovornost i krivnju sa savezom i selektorima djele i mediji.

Nije se desilo ništa slično tome ovaj put.
Samo 2-3 dana nakon objavljivanja profila Maria Vrančića na bhft, i spominjanja u nekoliko navrata na ovom (bhr) blogu, s posebnim osvrtom na formu i učinak Vrančića u 2. Bundesligi, na stranicama jučerašnjeg Avazovog Sporta moguće je pročitati jedan odličan, vrlo afirmativan raport o ovom našem igraču, uz kratak intervju s njim. Moju grešku su ponovili i u Sport-u, pošto je Mario već imao 3 gola na svom “računu” a ja sam napisao 2, ali je svejedno prijatno znati da ovaj mali projekt (bhft – bhr) nije baš potpuno tračenje energije 🙂

mario vrancic t-online.deI zaista je Mario zasluženo tema u najčitanijem sportskom listu u BiH. Jednostavno vrijedi stalno napominjati da se radi o mladom i veoma talentovanom fudbaleru, da je kao prvotimac SC Paderborn 07, koji se bori za ulazak u 1. Bundesligu, ne samo u velikoj formi nego je nezamjenjiv, ključni igrač ovog tima.
Pored toga njegov učinak ga uvrštava u sam vrh najkorisnijih (najboljih) igrača 2. Bundeslige. Kao centralni vezni, koji je ujedno i defanzivan i veoma kreativan, tako da sve akcije polaze od njega, Mario je postigao 3 gola i ostvario 7 asistencija.
Prošao je sve kategorije u Njemačkoj reprezentaciji, od U-15 do U-21, i to s velikim brojem nastupa, što govori da nije bio puka slučajnost, što je Tino Sušić bio u belgijskoj U-19 repki. Za sve to vrijeme u našem savezu nikad nikom nije bilo ni na kraj pameti da mu se obrati, a ni mediji ga nisu nešto zarezivali, što je druga tema, za drugi post.
Najvažnije je slijedeće – nema tu nikakve sumnje, radi se ne samo o velikom talentu i potencijalu, nego o izuzetno školovanom fudbaleru, koji se nije samo brusio u akademijama klubova kao što su Mainz i Borrussia Dortmund, nego i u selekcijama U-15, 16, 17, 18, 19, 20 i 21 reprezentacije Njemačke !
mario vrancic reviersport.deTo znači da je njegova trenutna forma samo djelić onog što će Mario pokazivati u budućnosti, te se usuđujem prognozirati da će momak u najmanju ruku dosegnuti, u fudbalskom smislu, našeg Zlatana Bajramovića – uostalom vrlo su slični i konstitucijom i kao tip igrača.

Kada se uzme u obzir da je jedan Adnan Zahirović bio standardan prvotimac reprezentacije, i to upravo u one dvije godine tokom kojih je za svoja dva kluba u Rusiji i Bjelorusiji odigrao nemogućih 12 utakmica, kada se uzme u obzir da je Zahirović bio pozivan i nakon prelaska u Bochum, za koji je odigrao samo nekoliko utakmica i nekoliko prvih poluvremena, onda su pitanja koja se pojavljuju zbog i oko selektiranja igrača od strane Safeta Sušića opravdana, logična i očekivana.

Avazov Sport, dio teksta i dio iz kratkog intervjua sa Vrančićem u vezi reprezentacije BiH:

Mario nam je otkrio kako čuva dres BiH koji je nosio njegov brat Damir, te kako se potajno nada da će nekad imati priliku da urami i vlastiti.
Ukoliko nastavim ovako, ova sezona će biti bolja od prethodne. Ja mogu biti zadovoljan igrama koje sam do sad pružio, ali ovo nije moj maksimum. Veliki sam radnik, uporan sam, tako da ću biti još bolji u budućnosti.
Mario u dresu repke BiH ? To zvuči odlično, ali to treba zaslužiti i ja radim na tome. Uvijek sam mislio da je to velika čast, a da li ću dobiti šansu, nekad, to zavisi od selektora.

Ja sam ga uporedio sa Zahirovićem, ali sam zapravo trebao da ga uporedim sa pozvanim Tinom-Svenom Sušićem i Anelom Hadžićem. Ako postoji iko ko može dati prednost ovoj dvojici nad Mariijom, bilo bi zabavno čuti te argumente !

Nakon što smo svi u velikom čudu i velikoj tuzi ispratili naša dva velika talenta iz repke, Muamera Muju Tankovića (Švedska) i Sanjina Prcića (odstupio), a njima treba dodati i kandidata koji se iznenada pojavio Gudelja (Srbija), od kojih se jedan možda i vrati (Prcić) dok smo drugu dvojicu izgubili, vrijeme je da obrišemo sline i da se okrenemo igračima koje Sušić još uvijek može posjetiti lično i s njima porazgovarati – onako kako to radi selektor Švedske.

Iako nisu zreli za A repku, treba na vrijeme, prije nego postanu zreli i interesantni švedskom selektoru, da se posvetimo i izborimo za Mirzu Halvadžića (i njegovog brata Bekira) i Alija Suljića. A to samo za početak.
Ali prije toga, pod hitno treba da se okrenemo Branimiru Hrgoti, koji je možda i veči potencijal od Tankovića, ali ne preko novina, kako to Safet Sušić radi, nego lično, u razgovoru uz kafu negdje pored stadiona u M’gladbchu nakon tekme Borrussie ! Ako se Sušić odbije udostojiti da posjeti ovog momka, baš kako je selektor Švedske posjećivao Tankovića, onda će Švedska biti svjetska napadačka sila, sastavljena od dvojice naših mladih igrača – super-talentovanog napadačkog tandema Tanković-Hrgota, kojeg nas je lišio naš vlastiti selektor Sušić svojom potpunom i nevjerovatnom nezainteresovanošću.
U međuvremenu, je potrebno da se nekako konačno završi i posao oko Dine Arslanagića i Denija Miloševića, na ozbiljan način, ne preko novina i na teferiću bez selektora !

Dakle, nakon februara 2014-e koji će biti zapamćen po javašluku selektora i gubitku Tankovića, vrijeme je da se savez, selektor i mediji iskupe tako što će se pokušati regrutovati Hrgotu, poslati poziv Vrančiću i Salatiću, završiti s pozitivnim ishodom cirkus oko Arslanagića i Miloševića, te pokrenuti kampanja za pridobijanje Mirze Halvadžića i Alija Suljića.

Advertisements

One thought on “Mario Vrančić – čuva dres reprezentacije BiH u kom je igrao njegov brat Damir

  1. Pingback: Mario Vrančić | bh football talents

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s