Mihael Modić – da li je Malokčević od igrača iz BiH napravio “fudbalskog stranca” za našu reprezentaciju

Želio sam ovaj post nasloviti sa  “Hvala Sakibe ! – Fudbalski Savez Srbije“!

Ali eto nisam – razlog je to što, u vrijeme objave originalnog posta, nikako nisam mogao da potvrdim da je ovaj naš igrač, mlađi brat našeg mladog reprezentativca Andreja (koji je zasluženo dobio poziv da U-19 zamjeni U-21 selekcijom, ali je neopravdano i bez objašnjenja izgubio status reprezentativca kod selektora Nestorovića), pozvan od strane selektora U-17 Srbije (svojevremeno Branislav Nikolić), te da li se odazvao odnosno odigrao neku prijateljsku utakmicu između augusta/septembra 2013 i ljeta 2015.
Uspio sam pronaći samo to da je Branislav Nikolić, negdje u septembru 2013. uvrstio Micu Modića na svoj spisak, ali ni to nisam mogao potvrditi iz nekog zvaničnog ili respektabilnog izvora.

U međuvremenu (od početka 2015) je Mihael Modić zaista pozivan u selekciju U-16 i U-18 reprezentacije Srbije, za koju je i odigrao nekoliko utakmica – koliko je i da li je uopšte odigrao neku zvanićnu tekmu, to nisam uspio potvrditi (do proljeća 2016).

Modic Mihael SR U-18 vs. POL U-18 (19.nov.2015)

Mihael Modić je čekajući da neko iz BiH obrati pažnju, postao 10-ka repke Srbije – 10. novembra 2015 tekma Srbija U-18 v. Poljska U-18

Sasvim je razumljivo da je Mihael prihvatio poziv iz Srbije – za bosanskohercegovačke medije, savez i reprezentaciju ovaj talentovani krilni napadać AC Milana NE POSTOJI !

A zašto bi ga pozivali u jednu tako moćnu omladinsku školu fudbala, kakva je srbijanska !?
Jer se radi o talentu koji se slobodno može svrstati među največe koji su se pojavili na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, u posljednjih 20-25 godina.
Druga je priča šta će se s vremenom dešavati s Mihaelom i njegovim vrhunskim talentom – da li će Mico svoj ogromni talenat pretvoriti u isto tako veliku vještinu, i uspješnu profesionalnu karijeru, to još uvijek ostaje da se vidi.
Ali, da je potencijal i perspektiva tu, te da su šanse da se ova predviđanja ostvare ogromne, procjenjuju njegovi treneri, kao i razni italijanski, srbijanski i evropski fudbalski stručnjaci, analitičari i komentatori.

Samo u BiH niko o njemu niti govori, niti nešto zna, ili ne želi da zna, ili još bolje ne mari zbog činjenice da se radi o velikom igračkom potencijalu koji izmiće bh. fudbalu i reprezentaciji.
A izmiće nam i pored činjenice da mu je brat Andrej bio član svih omladinskih selekcija, i da sutra može postati član A selekcije – izmiće nam jer Murat Jaha i Denijal Pirić ne rade svoj posao, i jer su selektori omladinskih selekcija, Malkočević, Karačić i Nestorović, u đepovima menađera-agenata i špekulanata fudbalskim talentima.

Ono što bi našu javnost i navijače trebalo najviše iritirati je činjenica da Mico Modić nije djete iz dijaspore, nije “fudbalski stranac”, da tako kažem, odnosno nije bio dok ga Sakib Malkočević svojim ignorisanjem sad već nije učinio “strancem” !

Mico je državljanin BiH, rođen 1998. u BiH u Kotor Varoši, tu je odrastao igrajuči za lokalni klub Mladost iz kojeg je tek 2010. godine otišao u AC Milan, zajedno sa svojim bratom Andrejom !

I umjesto da jednom – možda i u vrlo skoroj budućnosti, s obzirom da se radi(lo) o vrhunskim talentima, koji mogu napredovati mnogo brže od svojih vršnjaka (’96-’98) – zajedno s bratom Andrejom, eventualno, čini “tandem iz snova” u našoj A repki, selektor našeg U-17 tima, Sakib Malkočević, pobrinuo se da nas uskrati za takvu mogućnost, svojim upornim ignorisanjem ovog momka.

Modić Mihael na transfermarkt.com - reprezentacija Srbije - statistika

Modić Mihael na transfermarkt.com – reprezentacija Srbije – statistika

I kako to kod nas već biva, izuzetni talenti odmah dobijaju pozive od reprezentacija i selektora koji znaju prepoznati njihove potencijale.

A kako je rečeno, slučaj Mihaela Modića treba biti posebno tragičan za bh. fudbal jer se radi o momku koji je rođen u BiH, u kojoj je i odrastao igrajući fudbal, a zbog čega je bio i vezan za savez a predodređen za repku BiH – i kada je 2010-e odlazio u veliki i slavni AC Milan, odlazio je pred nosem selektora Malkočevića i lezihljebovića iz saveza, Murata Jahe i Denijala Pirića (also known Koordinatori).

Dakle, nije Mihael djete iz dijaspore, koje se od najranijih početka svog bavljenja fudbalom vezivalo za savez i reprezentaciju zemlje svog rođenja, poput mnogih naših talenata rasutih širom Evrope i svijeta. Kad izgubite nekog takvog, poput Ibrahimovića, može te pokušati pronaći opravdanje u činjenici da ih je po pravilu uvijek izuzetno teško primjetiti i pratiti, ali kad ostanete bez nekog talenta koji vam je svo vrijeme bio pred nosem i očima, poput Mihaela Modića, onda opravdanja nema !

Evo kako Micu Modića predstavlja engleski novinar, koji je pisao reportažu sa turnira Scirea Memorial igranog u ljeto 2012, i koji je konstatovao da italijanski skauti i treneri AC Milana između Andreja i Mihaela upravo Micu smatraju za nijansu važnijim otkrićem: (“Future stars shine as Barcelona pip AC Milan to the Memorial Scirea crown” By Kris Voakes in Cinisello Balsamo of Goal.com 10.09.’12)

Brought over from his homeland along with older brother Andrej, it is Mihael who is said to have been the prize capture of the two in the minds of Milan’s scouts. And on the form he showed during the Scirea, there is little wonder.
His blistering pace over a short run caught out countless defenders as Milan blasted their way into the later stages, with several Rossoneri goals being carved out from his position on the right. In their opening game against Varese, Modic took six corners, and Milan converted four of them in a 7-0 win.
When Atalanta had seemingly got the measure of him in the semi-final it simply prompted a switch to his more natural left for the final against Barcelona, and from there he continued to show a magnificent grace on the ball while working his way out of many a tight spot with sublime ball control and sheer confidence. Had Cutrone not been denied by a last-ditch tackle by a Barca defender, Modic would also have chalked up the assist of the tournament with an inch-perfect throughball that turned two opponents inside out !

(BHS) Mihael je doveden iz svoje domovine, zajedno sa starijim bratom Andrejom, ali skauti Milana upravo njega smatraju važnijim otkričem. I na nakon onog što je pokazao tokom Scirea memorijala,  malo je mjesta za sumnju.
Njegov žestoki sprint je izbacio iz igre bezbroj defanzivaca kako je Milan s lakočom nalazio put prema završnici turnira, dok je nekoliko golova Milan zabio upravo nakon akcija sa njegove pozicije na desnoj strani, Na otvaranju turnira, u utakmici protiv Varezea, Mihael Modic je izveo šest kornera, a njegovi saigrači su uspjeli četiri od njih šest pretvoriti u golove, u pobjedi od 7:0.
Kada je Atalanta na prvi pogled nekako uspjela da pročita njegovu igru u polu-finalnoj tekmi, on je jednostavno prešao na svoju prirodnu, lijevu stranu protiv Barcelone u finalu, i odatle je nastavio pokazivati veličanstvenu gracioznost sa loptom dok je uspjevao pronači izlaz iz nemogućih situacija na malom prostoru uz pomoć savršene kontrole lopte i potpunog samopouzdanja. Da Cutrone nije bio sprječen startom Barsinog defanzivca u doslovno posljednjem trenu, Modic bi ubilježio najefektniju asistenciju na turnira sa milimetarski-perfektnim dodavanjem (throughball) koje je  dvojicu Barsinih igrača okrenulo naopako (inside out) !

Ako Mico bude ignorisan i od strane Tonija Karačića (U-19), kao što je bio ignorisan (a i još uvijek je) od strane Sakiba Malkočevića (U-17), iako momak već sad ima mjesto među starijim igračima (U-19), onda ne treba nikog da čudi ako izgubimo i ovog “Wunderkind”-a (čudo od djeteta), odnosno ako nam ga preuzmu komšije ili možda čak Italijani.

♠ ♠ ♠ ♠

UPDATE !

Mjesecima je Mico Modić bio ignoriran u bh. medijima, kao što je bio i još uvijek jeste ignoriran od starne Sakiba Malkočevića, U-17 selektora, te Murata Jahe i Denijala Pirića, dvojice “koordinatora” za omladinski nogomet/fudbal N/FS BiH (šta god to značilo), da bi tek u februaru 2015. blog “Nogolopta” napravio mali intervju s ovim talentovanim igračem AC Milana, koji je ujedno i jedini tekst na Bosanskom koji možete pronači o njemu (izuzetak je jedan (ili dva?) članak “Nezavisnih Novina” iz RS-a).
U tom intervjuu Mico Modić je ponovio: “Odazvao bih se na poziv reprezentacije BiH”, a moj post o novonastaloj situaciji se nalazi na slijedečem linku: Mihael Mico Modić: Odazvao bih se na poziv reprezentacije BiH !!! | bh reprezentacija sutra ?

Advertisements

One thought on “Mihael Modić – da li je Malokčević od igrača iz BiH napravio “fudbalskog stranca” za našu reprezentaciju

  1. Pingback: Mihael Mico Modić: Odazvao bih se na poziv reprezentacije BiH !!! | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s