U-17, 19, 20/21 – brzo-potezni osvrt

Spiskovi za sve selekcije reprezentacije BiH su objavljeni prije nekoliko dana, a danas se već može reči ko će se odazvati ili je već stigao u svoju bazu. Osvrnuo bih se brzinski na spiskove U-17, U-19 i U-21 (sa kandidatima za buduću U-20).

Mislim da su selektori obavili ovaj put relativno dobar posao (izbor), uz nekoliko propusta, ako smijem tako da kažem, kao i nekoliko vrlo pozitivnih iznenađenja.
Pošto rekoh “brzinski osvrt”, tako ću napraviti listu pro/kontra, odnosno +/-.

MINUS – :

U-20/21 – na spisku Vlade Jagodića nedostaju Almir Kasumović, napadač Hanovera 96 i Adis Omerbašić krilni napadać Schalkea 06 koji je u UEFA Youth Champions League najkorisniji igrač do ovog momenta (u toku je 1/8 finala).

U-19 – na spisku Tonija Karačića nedostaje takođe Adis Omerbašić i Almir Kasumović, jer su zbog godišta/godina (19 g.) obojica još uvijek dostupni ovoj selekciji, ali je važnije istači da nedostaje Hadžikić Nihad (brat Osmana Hadžikića koji je golman ove selekcije) napadač Austrije, koji redovo postže golove u UEFA omladinskoj ligi prvaka.

U-17 – ovaj put največu štetu bh. fudbalu možda čini selektor Malkočević nepozivanjem Mihaela Modića, krilnog napadača AC Milana, kojeg ignoriše evo već više od dvije godine. Zato ga nisu ignorisali iz saveza Srbije pa je vrlo moguće mlađi brat Andreja Modića, umjesto u repki BiH  našao svoje je mjesto u repki Srbije. Takođe, Malkočević nije stavio ime Mirze Mustafića na spisak koji je objavio za medije, tek su neki naši novinari objavili tu informaciju nakon što su pozvali Mirzu i s njim obavili razgovor. Tek smo tako saznali da je Mirza pozvan ali neče doći zbog povrede. Da stvar bude još nejasnija, što je valjda naš usud “zašto jednostavno kad može komplikovano”, na zvaničnom objavljenom spisku U-15 je i njegovo ime !?

PLUS + :

U-17 – iako ga nema na spisku, ispostavilo se da je neko pozvao Mirzu Mustafića, koji neče doći zbog povrede. Zanimljivo je da se isti igrač našao i na spiku U-15 selekcije !?

U-19 – poziv za Osmana Hadžikića je konačno uslijedio (mada nije za brata mu Nihada) !

U-20/21 – Andrej Modić je zasluženo pozvan u selekciju U-21, i kako sam reče iznenađen je i oduševljen – nadajmo se da će nekako svojim statusom našeg največeg talenta dobiti i odgovarajući tretman, a onda i uzeti svog mladog brata pod svoje krilo u repki BiH !
Tu je naravno i konačno izglađen odnos između selektora i Bešića, Prcića ne očekujem, ali me posebno raduje povratak Ćeremagića !
Ipak bih izdvojio slijedeća dva veoma važna poziva – prvo, konačno je uručen poziv izvanredno talentovanom veznom igraču Viktoria Plzen Mladenu Veselinoviću, čije dosadašnje nepozivanje nije imalo nikakvo logično objašnjenje; i drugo je pozivanje najtalentovanijeg napadača koji igra u Premijer ligi BiH, osamnaestogodišnjeg Mirka Marića iz Širokog Brijega. Ali još ne znam da li je Mirko stigao na okupljanje u Sarajevo ili Zagreb. Naime, Nenad Gračan, selektor U-21 Hrvatske je takođe uputio poziv ovom igraču.
Slučaj Mirka Marića je zanimljiv iz mnogo razloga, ali u duhu ovog bloga osvrnuću se na činjenicu da je poziv najtalentovanijem napadaču Premijer lige BiH od strane Gračana i hrvatske reprezentacije propračen samo jednim-jedinim tekstom, na samo jednom bh. sportskom online magazinu (SportSport.ba).
Niko drugi, a mislim isključivo na sportske portale, nije u ovom vidio ništa sporno, odnosno ništa važno za selekciju BiH. A radi se o momku koji je prošao sve naše reprezentacije od U-15, U-17 i U-19, a danas je sa samo 18 godina zanimljiv hrvatskoj U-21 repki za koju je evo i dobio poziv.
Ustvari dešava se potpuno ista stvar koja nam se desila sa Dariom Župarićem, igračem Pescare, koji je nako što je prošao naše U-15, U-17 U-19 selekcije, upravo prestao dobivati pozive od selektora U-19 Karačića, pa je nakon duže pauze dobio poziv za U-21 Hrvatske pa je tamo i nastavio igrati.
(A ima tu i neka provokativna sličnost sa slučajevima naših momaka koji su rođeni i odrasli u nekoj drugoj zemlji, prošli sve selekcije njene reprezentacije, a onda se pred njih stavi težak izbor – ta njihova rodna zemlja za koju su igrali kroz sve kategorije, ili zemlja s kojom imaju vezu samo preko etničke pripadnosti i/ili porijekla.)
Bilo kako bilo, šutnja naših sportski medija i Internet sportskih portala u slučaju Župarića, kao i sada u slučaju Marića, govori više od stotinu tekstova !
S druge strane, zanimljiv je intervju za Hercegovina.info u kojem je i novinar bio oduševljen pozivom za Mirka. Međutim, nakon što ga je igrač ohladio odgovorivši da s obzirom da je čitav život bio reprezentativac BiH, te iako počašćen pozivom, ipak još nije odlučio kojim će putem nastaviti s ove tačke u svojoj karijeri, ovaj pristrasni novinar brzo je promjenio temu. Bestidnu pristrasnost koju možete svijedočiti u Hercegovina.info možete pronaći u svim našim medijima, dvije su to strane iste medalje. (Mainstream mediji u RS-u i ne ulaze u razmatranje.)

I još nešto o Almiru Kasumoviću i Arminu Čeremagiću…

U svakoj generaciji mladih igrača širom Evrope, bilo je i naših dječaka koji su predstavljani od strane fudbalskih stručnjaka i medija kao budućnost evropskog fudbala.
Ako uzmemo period od 2010. godine, prvi koji se istiće je Almir Kasumović, mladi napadač Hanovera 96, kojeg je britanski Daily Mail u velikom tekstu tada predstavio kao novog njemačkog i evropskog Edina Džeku.
Almir od tada više nije bio predmetom takvih bombastičnih naslova, ali za našu zemlju, broj stanovnika, koja oskudjeva uslovima pa zatim i školovanim fudbalerima, on je i dalje u najmanju ruku interesantan za selektiranje i reprezentaciju. Na žalost, njega trenutno nema ni u jednoj našoj reprezentativnoj selekciji.
Drugi bi bio Čeremagić, za kojeg se u evropskim fudbalskim krugovima govorilo da se radi o “čudu od djeteta”, pa je vrlo brzo napustio Želju i otšao vani. Ipak i on je stagnirao u razvoju, ali to za nas ne bi trebao i uostalom nije totalni gubitak. I dalje se radi o igraču koji se školuje u naprednoj fudbalskoj školi u Belgiji, i koji još uvjek može biti značajan za reprezentaciju.
Od njih dvojice jedan je ipak našao svoje mjesto na spisku za U-20/21, šta će biti dalje vidjećemo.

(NAPOMENA: Spiskove ne možete pronaći na web portalu našeg saveza, koji je istinski JADAN!, nego po raznim drugim stranicama pa su greške moguće)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s