“B” repka Egipta nam je očitala lekciju !

Egipat je pred ovu tekmu ostao gotovo bez 2/3 tima,jer su igrači imali klupske obaveze u “ligi prvaka” Afrike.
Ali kako smo mogli vidjeti, i ovi su momci bili dovoljni da ispraše “zmajeve”.

Bruka iz Innsbrucka 😦

U tekstu “Sušiću, nema više opravdanja! Tonemo samo to još ne znamo…” rekao sam nema opravddanja, misleči na rivale iz Evrope, ali nisam mislio na opravdanje za poraze od fudbalskih patuljaka !
Ali mi uvijek imamo opravdanja, od selektora pa do medija – večeras čujemo da smo izgubili jer smo igrali nezainteresovano, bez trke i zalaganja !?

Smješno !
Nema opravdanja – izgubili smo utakmicu jer nas je “B” repka Egipta, sastavljena od novih igrača i sa novim selektorom, pred 10-15 hiljada naši navijača, nadigrala taktički i tehnički. (TAČKA!)

Ogi Vranješ 10 / Erma Bičakč 2-

Neče me iznenaditi ako mediji i oni koji ih čitaju nasrnu na Vranješa, pri tom ni u ludilu spomenu Bičakčića, koji će sigurno proći bez i jedne riječi kritike !
A stvari ipak izgledaju drugačije.
Ognjen Vranješ, koji je u drugom polu-vremenu ušao u igru i stavljen u ulogu desnog beka sa ofanzivnim zadacima je morao nekim čudom imati raketu u guzici pa da stigne sa desne out-linije ispraviti grrešku koju je započeo Alen Hadžić a definitivno napravio Bičakčić, a nakon čega je pao prvi gol.
Drugi gol je pao “slučajno”, nakon što je Anel Hadžić pogledom ispratio asistenciju egipatskog igrača, a lopta je prošla pored smrznutog Bičakčića, uz karambol došla do igrača koji nas je sahranio.
Zamalo smo primili i treči gol, i to opet iz akcije koja je došla sa egipatske desne strane. Da Ognjen Vranješ nije sa svog mjesta desnog beka, odnosno sa suprotne strane terena, u punom trku sustigao igrača Egipta i startom u posljednjem trenu spriječio šut, doživjeli bismo katastrofu. Bičakčić i Hadžić su uspjeli dotrčati kad je već sve bilo gotovo.

* Gos’n Edin 0

Gospodin Edin je u jednom momentu, oko 70-75 minute gestikulirao našoj klupi da ga zamjene !?!
Stani malo “idolu nacije”, pa nije valjda ostalih 20 momaka koji su večeras bili u dresovima naše zemlje, manje vrijedno od tebe !? Ja ga cijenim i poštujem kao čovjeka i sportistu koji može i treba biti model za moju i svu drugu djecu ovog svijeta. Zato bih uvijek bio na njegovoj strani protiv hulja, koje ga bez mnogo opravdanja i argumenata često omalovažavaju (England, England uber alles !). Barem ne moram šutiti, pa sa nekoliko riječi na ovom malom bhr blogu mogu odgovoriti na takve napade (English media vs. Edin Dzeko – humble, modest, ultimate team-player!).
Ali daj ba, Edine ko si – i zašto Safet Sušić šalje takve signale kroz svoje izjave svih ovih godina, pa se Edin osječa kao nezamjenjiv !
Mi nemamo centatfora osim Edina i Vede, a kad oni odu ili kad se ponašaju ovako kao Edin danas, mi nemamo npr. Hrgotu da ga odmah ubacimo umjest onog ko se kurči !

( * NOTE I 06.03.’14: Ovaj post je pisan u posljednjih 5-10 minuta tekme, a objavljen je neposredno nakon završetka. U ovom poglavlju sam želio naružiti Edina zbog onog što smo svi vidjeli na terenu, ali ponajviše zbog njegovog ljutitog signaliziranja Sušiću i ostalim da želi izmjenu. U tom je momentu, na prvi pogled, meni kao i večini posmatrača sve bilo “jasno”, pa je to bio razlog da na prečac odlučim naružiti Edina, posvetivši mu u tom smislu dvije ili tri rečenice.
MEĐUTIM, kada sam tek ujutro pročitao prave razloga za Edinovo ljutito insistiranje na izmjeni, i u miru sve saberem i oduzmem, mislim da je moja krirtika bila uglavnom bezrazložna, te je želim da se iskreno izvinem Edinu Džeki. Ostaje samo to da on možda ipak nije trebao onako javno pokazivati svoje emocije i veliku ljutnju, ne zbog Sušića nego zbog ostalih igrača, a prije svega zbog navijača. Niko u onom momentu nije mogao znati sve važne informacije, pa reakcija nije ni mogli biti zasnovane na ispravnom prosuđivanju. Sad se nadam da će i sam Edin shvatiti da je to na bio rezultat jednog ružnog nesporazuma, te da će i on oprostiti navijačima, onako kako su oni bez ikakve sumnje već jutros oprostili njemu, odnosno čim su uspjeli saznati sve pojedinosti u vezi s njegovim nastupom u ovoj tekmi !
* * NOTE II 08.03.’14: Ništa kod nas nije kako se na prvi pogled čini. Safet Sušić je odgovorio na kritike (a zapravo optužbe) Edina Džeke i njegovog oca. Takođe se osvrnuo na ulogu kapitena Emira Spahića, koja van terena izgleda izlazi izvan okvira uloge kapitena fudbalskog tima. Safet Sušić kao selektor na ovom blogu nije pošteđen najžešćih kritika, ali  mu se ne smije osporiti puno pravo na potpunu kontrolu nad kolektivom koji mu je dat na upravljanje. Međutim, sve probleme koje navodi u razgovoru za Dnevni Avaz, prouzrokovao je on sam ili je bar dopustio da izađu iz okvira dopuštenog, kad se sve teže mogu kontrolistai.
Na kraju ipak mogu reči da sam nemočan pred intrigama, izjavama i reakcijama – prvo sam “naružio” Džeku, pa sam mislio da zaslužuje izvinjenje, što je onda značilo da se teret mora prenijeti na Sušića, da bi na kraju dočekavši i Sušićevu stranu priče (u kojoj su njegove pritužbe potpuno opravdane iako ih je sam prouzročio), mogao bih samo sleći ramenima, i poručiti im da svoje multi-milionerske ego-tripove svedu na najmanju mjeru , kako bi naše nezadovoljstvo ostalo samo na jednom “incidentu”, jednom izviždanom prebogatom super-staru, na jednoj sramotnoj tekmi !
)

Hadžić 0

Anel je ušao u drugom polu-vremenu i zauzeo je mjesto zadnjeg veznog. Osim što je bio blizu lopte kod oba gola koja smo primili, pa se može reči da dio Bičakčićeve krivice ide i na njegov račun, mnogo je negativnije to što u ostatku igre nije uspio presječi niti jedan jedini napad – osim obigravanja oko igrača s loptom, čovjek ništa drugo nije uradio. Naše klasično opravdanje u ovakvim slučajevima je – jebiga, šta će, uklopio se u sivilo. Ma nemoj !

Tino-Sven Sušić 10 i 0

Kako se to onda nije i Tino-Sven Sušić uklopio u sveopšte sivilo ?!
Naprotiv, T-S je briljirao večeras -ALI !
Safet Sušić je u potrazi za defanzivnim veznim zaključio da je Tino najbolje rješenje i da ga treba pozvati i isprobati. To je izazvalo buru u medijima, Internetu i među navijačima.
Nema bloga na World Wide Webu koji je od bhr više kritikovao pozivanje T-S. Sušića (i Anela Hadžića), ali ne zbog toga jer mislim da nije uopšte vrijedan poziva, nego zato što mislim da je dobio prednost nad malo kvalitetnijim igračima za mjesto zadnjeg veznog (Salatić i Vrančić prije svih, a koje u ovom trenutku još uvijek možemo pozvati).
Međutim, desilo se nešto veoma neobično – desilo se veoma pozitivno iznenađenje, ali uz jedno posebno “ALI!”.
T-S. Sušić je večeras naprosto briljirao, kontrola lopte savršena, kretanje s loptom kao da je 50-i put sa repkom, pas precizan i upotrbljiv, i najbolje od svega, jedino je Tino napravio nekoliko zadnjih pasova koji su bili i precizni i upotrbljivi a još bitnije što su bili odlične ideje, plod kreativnog razmišljanja !
ALI!
Sve što je odigrao za čistu desetku nema nikakve veze sa onim zbog čega ga je amidža doveo u repku – odnosno, njegov defanzivni učinak nije postojao !!!
Bez lopte je Tino hodao sredinom kao da se radi o ofanzivnom veznom/playmakeru, nije presjekao ni jedan napad niti je ijednom oduzeo loptu u fazi kada je tim Egipta već završio tranziciju i imao organiziran napad na našoj polovini. Ovo ne treba mješati sa nekoliko lopti do kojih je Tino došao u fazi kad nijedna repka nije imala siguran posjed na sredini odnosno kada su se borili oko “žive” lopte!

Nismo dobili zadnjeg-veznog !

Pa šta je onda Safet Sušić to pričao mjesecima, i šta on to sad želi odnosno radi !?

Tino-Sven Sušić je po mom mišljenu apsolutno zaradio mjesto na spisku od 26 igrača, koliko FIFA/UEFA propisuju kao maksimum za velika takmičenja i kvalifikacije, ALI on nočas nije bio defanzivni-vezni, a ja sam sad sve više ubjeđen da je tako i bolje.
Jednostavno T-S. Sušića treba upotrebljavati kao centralnog veznog sa ofanzivnim zadacima i držati kao zamjenu za Misketa. Večeras me je oduševio u ofanzivi !
Samo da se ne zavaravamo – i Stevke je na prvoj prijateljskoj tekmi naprosto rasturio Velšane, asistirao i zabio fantastičan gol, a onda je sve otišlo do-đavola.
Ipak, dajmo Tini (22) šansu da uz Hajru (22) proba preuzeti vezni red u skorijoj budućnosti, dok im se ne pridruže Deni Milošević (18) i brača Modić (17 i 16). Po mom skromnom mišljenju, ova petorica pod komandom Mireta (23) i uz pomoć Maria Vrančića (24), ako se neko konačno smiluje da pozove Maria, bi mogli izrasti u najjaču “vezu” u Evropi !

ključak-Za !

Dakle, sve ovo znači da nam i dalje nedostaje kvalitetan zadnji vezni jer Anel Hadžić nije ni blizu kvaliteta potrebnog za svjetski kup i predstoječe kvalifikacije. On je negdje na nivou Vršajevića, Kvržića, Zahirovića, Sesara, Ibričića, odnosno na nivou HNL-a, 2. turske lige, 2. austrijske lige (u kojoj je njegov klub Sturm već sad jedom nogom !). A kako stvari stoje repka nam svakako sve više ide u tom pravcu – 2. liga Turske.
(Kako reče jedan moj drugar bloger, bolje bi bilo da su ti momci koji dolaze iz drugih liga, bar iz drugih liga “Petice”, a ne Austrije, Turske, HNL-a, Poljske, Češke, Slovačke, Bjelorusije.)
Da li će Sušić i dalje tvrditi kako smo mi sad toliko renomirana repka da nam ne pada na pamet moliti igrače, a sve to dok oni bježe od nas i od njega glavom bez obzira, i da li će se udostojiti da ode lično kod nekih od kandidata, pa u stilu švedskog selektora regrutuje neke igrače koje još nismo izgubili – poput Halilovića, Salatića, Vramčića, Hrgote, Arslanagića, Hađića, itd !?!

I kao što sam počeo ovaj post – “Sušiću, nema više opravdanja! Tonemo samo to još ne znamo…” Uopšte me ne zanima što nije bilo Mireta i Misketa ! Zar neko očekuje da naš fudbal može da ovisi o njima dvojici  do kraja svijeta !?
Selektor je jasno i glasno objasnio – “nikoga neču moliti”, “mi sad više nismo ti koji mole”, “ko hoće da igra dobro došao”, itd. itsl.
Sa svima je komunicirao preko domaćih medija, svima je slao poruke preko novinarskih tekstova, Halilović nije imao mjesta ni za 3-4 godine, Hajri i Seferoviću je poručivao da je prirodno da idu sa Švcom, … i sve tako.
Zato danas nema ko da zamjeni Misketa i Mireta, zato umjesto Alena Halilovića mi imamo “opravdanje” – nije bilo zalaganja, a nije nam igr’o Miske ili Mire….

A kad završi to jebeno svjetsko ? A šta ćemo onda govoriti za 4-5 godina ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s