Fejzić i Šunjić kao dekor

Sve prijateljske utakmice posljednjih nekoliko godina selektor je koristio da “isproba” prvi tim, uz obaveznu najavu da će se igrati za rezultat bez obzira na prirodu tekme. Suvišno je podsječati da smo gotovo sve izgubili, pa je i KAPETAN BARBA, nakon debakla od “B” tima Egipta, na svom twitteru poručio da mi nismo repka za prijateljske tekme.
Ne slažem se s BARBOM, ali razumijem njegovu reakciju. Ne radi ses tu o tome da li smo mi repka za ovu ili onu vrstu utakmice, nego o činjenici da je besmisleno izvoditi prvi tim, naše najbolje igrače, negdje na drugom kraju svijeta, i to uvijek usred naporne sezone, i od njih zahtjevati igru na rezultat !
Za to vrijem igrači kandidati ili mogu očekivati da presjede cijelu tekmu ili da dobiju par minuta.
Tek su pojedini debitanti dobijali po jedno polu-vrijeme, u svom prvom pozivu, kao u slučaju T-S Sušića i Anela Hadžića, ostali su na debitantskih par minuta morali čekati jednu, dvije ili više prijateljskih tekmi, poput Stevanovića, Šunjića, itd.

Momci koji sjede na našoj klupi, bez obzira šta ko misli o njihovoj kvaliteti i adekvatnosti, su igrači koji u važnom momentu trebaju izači na teren, zamjeniti igrača, uklopiti se u tim i što je najvažnije unijeti promjenu u ritam, taktiku, ili štta je već potrebno u zavisnosti o trenutnoj situaciji.
Dvije trečine naših rezervi to ne mogu uraditi ni na njihov najbolji dan, ni uz pomoć svih nadnaravnih sila !
A i kako bi mogli !?!
Evo na primjeru Jasmina Fejzića i Tonija Šunjića, koji među rezervama imaju možda i ključnu ulog.
Zamislite da se povrijedi Begović ili da bude isključen – njega bi zamjenio golman koji je već sakupio, koliko, 7-8 ili 10-ak poziva ali nema niti jedan jedini nastup u utakmici.
Pa zašto ga onda uopšte Sušić poziva, kad mu ne može ili ne smije povjeriti gol ni u jednoj prijateljskoj utakmici do sada !?!
Pa je li Fejzić onda uopšte golman vrijedan igranja za repku ? Naravno da jeste, ali da bi u odsutnom momentu svi mi mogli računati na njega, a prije svih nas on sam na sebe, onda je “genijalni” selektor trebao davati Fejziću ne samo minutažu, nego puno vrijeme u nastupima na prijateljskim tekmama !
Isti je slučaj sa Tonijem Šunjićem (o kojem spremam post, kako bismo se upoznali s ovim štoperom na način kako nas naši mediji nisu nikad ni pokušali, jer nisu htjeli jer im nije odgovaralo ili nisu znali što je manje vjerovatno), igračem koji je za razliku od Fejzića sakupio 5 nastupa, ali je pozivan na sva okupljanja u posljednjih najmanje 2, 3 godine, što znači bar 20-ak puta.
Zna Sušić da Toni Šunjić mora imati mjesto na svakom njegovom spisku, bar dok god Tonijeva karijera ide putem kojim ide već par godina, ali zar onda ne misli da su makar prijateljske tekme mjesto i vrijeme gdje se Šunjiću i Fejziću treba dati prostor da steknu bar onaj minimum iskustva i samopouzdanja, koji će i njima i timu u odsutnom momentu biti od presudnog značaja i koristi. A kad-tad će doći trenutak da se moramo osloniti na njih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s