Predrag Pašić Paja u filmu Erika Kantone

Predrag Pašić Paja, fudbalski “buntovnik” i junak dokumentarnog filma Erika Kantone …

Pasic - Kantona - Sokrates ili onaj Cileanac

Od Britanije, preko Francuske, do Italije i Hrvatske, u toku ove sedmice, moglo se čitati o dokumentarnom filmu čiji je autor Erik Kantona, i čuti njegovo mišljenje o tome šta to čini prave “buntovnike” u sportu, odnosno fudbalu.
Jedan od glavnih junaka u njegovom filmu je i naša fudbalska i ljudska legenda – legenda fudbalskog kluba FK Sarajevo, i legenda grada Sarajeva – Predrag Pašić Paja !

Ali kako to kod nas obično biva, naročito u ovom našem vrlom novom post-ratnom društvu, gradu i zemlji, Pašić je za neke u najgorem slučaju uporna smetnja i nepodobna, da ne kažem subverzivna, pojava, dok je u najboljem slučaju samo nebitna fusnota u priči o našem fudbalu i sportu, koju treba držati na margini i ne previše eksponirati, kako bi što prije bio zaboravljen.

Pasic - Kantona - klix.ba

Paja i Kantona na SFF-u

S druge strane su oni koji u Paji i njegovoj “BUBAMARI”, u njegovom radu u i za svoj grad vide nadu za svjetliju budućnost stotina i hiljada svoje i naše djece, i oni (mi) su večina.
Ipak Pašić i njegova fudbalska / nogometna škola “BUBAMARA” funkcionišu uz dosta problema, podmetanja i opstrukcija, a išlo se čak tako daleko da se na Paju napadalo koristeči i ono najperfidnije i najrazornije oružije u ovom našem vilajetu, a to je potezanje za etničku kartu, na žalost, odnosno na sreču od strane manjine koja sebe doživljava kao elitu, a nisu ništa više do politički močni skorojevići.

I eto, gotovo kao u inat njima, njihovim sitnospostveničkim interesima u prkos, fudbalska legenda Sarajeva i BiH, ljudska veličina – gromada koja može stajati uz rame sa Hasetom, Škijom, koji više nisu među nama, te onim koji jesu, poput Osima, Papeta, Bajevića, Vahe, Bake, Barbe – naš Paja je ona tačka u ovom malenom koordinatnom sistemu zbog koje se u njega i dolazi, odnosno kojoj budu privučeni svi velikani fudbala i sporta u opšte kada nam dođu u posjetu, u naš mali depresivni svijet.

Pasic - Klinsman

Paja sa Klinsmanom u svojoj galeiji u Koševskoj


I kako se to Erik Kantona objašnjava za evropske medije šta je i ko “buntovnik” u sportu, odnosno fudbalu – dio teksta sa GOAL.com (cijeli članak ovdje), ili Football Italia (članak ovdje):

However, the forward-turned-actor says that he does not warrant comparison with the subjects of the production, Carlos Caszely, Socrates, Predrag Pasic, Didier Drogba and Rachid Mekloufi, men he believes define the true meaning of the word ‘rebel’.
“It’s not enough to be covered in tattoos and put gel in your hair to be a rebel,” he explained. “Unfortunately, it means finding yourself in extreme situations.
“The people in this documentary risked their lives and their careers to defend, values, ideas, freedom. We instead cannot complain about anything.
“We are nothing compared to the Chilean Caszely, whose mother was tortured because he opposed a dictator, just as Socrates did in Brazil.
“Or the Bosnian Pasic, who remained in Sarajevo to teach football to kids [while the city was] under bombardment.
“Or Drogba, who opposed the war in Cote d’Ivoire. Or Mekloufi, who renounced France to found the nation of Algerian rebels.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s