Argumenti ZA i PROTIV novog starog selektora fudbalske reprezentacije BiH ?!

Safet Sušić je po dolasku na sarajevski aerodrom po ko zna koji put ponovio da je pitanje kada ćemo ponovo na svjetsko prvenstvo. Naravno, na taj lukavi način ističe se značaj samog učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nad ostvarenim rezultatom.
Eto toliko je to učešće za nas nevjerovatno iskustvo, kad mi više ne možemo ni pomisliti kada ćemo ga ponoviti. U tom kontekstu rezultat je irelevantan – naš relativni neuspjeh je tako pretvoren u veliki uspjeh u najboljem slučaju, ili nije vrijedan bilo kakve rasprave u najgorerm.

Međutim, par dana kasnije potrebe su se promjenile, pa su se promjenili selektorovo mišljenje i izjave !

U gostovanju  na radiju “Otvorena mreža” Pape je napravio “U-turn”, te ustvrdio kako naša repka ima itekako blistav potencijal da je plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016 sasvim izvjestan, pa čak i plasman na slijedeće svjetsko prvenstvo.

Kako sad to, odjednom ?!
Pa, ustvari, vrlo je jednostavno objašnjenje,  Pape više nije selektor a želio bi biti i dalje !
U tom smislu ona izjava izrečena na sarajevskom aerodromu, a koju je često ponavljao, sada je kontraproduktivna. Ne može se u kampanju za produžetak ugovora, a u konkurenciji jednog Dušana Bajevića, ulaziti sa gubitničkom pričom “ko zna kad i ko zna gdje”.

Osim toga selektor Sušić je izjavio kako ne žali ni jedan svoj potez, i kako bi u tekmama na svjetskom sve uradio na potpuno isti način, ne ostavljajući tako nimalo prostora za samokritiku, dok kritiku svog rada od strane drugih očigledno smatra nepotrebnom i ne baš sasvim fer.  Čovjek smatra da je uradio sve na pravi, najbolji mogući način.

Ali zato selektor ima riječi kritike za svoje fudbalere: “Ja sam već rekao da nam je falilo malo više sreće. Za nas je vrlo loše počelo prvenstvo, jer čim vidiš da gol sam sebi zabiješ vidiš da nemaš sreće. Druga stvar je da mnogi igrači pogotovo ključni nisu odigrali na nivou na kojima smo navikli ih gledati. Muhamed Bešić, Miralem Pjanić i Asmir Begović su bili sjajni i nema im se šta pigovoriti ostali su morali malo više, onda se o sudijskim greškama ne bi ni govorilo”

Tako, svališ odgovornost za neuspijeh, koji nije neuspijeh nego “možda smo mogli malo više”, na nedostatak sreče, sudije i na najzaslužnije igrače, a zatim kažeš da se nismo obrukali, te da cijeli svijet više poštuje i cijeni bh. repku, njenu igru i rezultat, od domaćih novinara i javnosti.
Mojne Pape šuplje, cijene ljudi repku ali mnogi misle da imaju razlog da kritikuju selektora – kritikovanje selektora ne znači nepoštivanje svoje reprezentacije !
Englezi bi o tome mogli nešto naučiti i tebe, i bh. medije, i nas navijače i javnost.

Argument(i) PROTIV

Nisu spiskovi, taktika i izbor “prvih 11” ni jedini ni najbitniji argumenti u ovom momentu. Ambicije, motivacija, atmosfera, disciplina, samovolja, klanovi, specijalni interes (Germania Sportagentur), te odnosi između selektora i igrača, selektora i javnosti, igrača i javnosti su u ovom momentu bitniji. Svaki pojedinačno i kombinacija svih ovih argumenata protiv su izbora Safeta Sušića i u trečem mandatu-kvalifikacijskom ciklusu.

Atmosfera u Brazilu je bila na dobrom nivou, ipak su ambijent, značaj i veličina događaja učinili da se grozna atmosfera, koja je vladala od tekme s Egiptom, popravi ili privremeno gurne pod tepih.

Ambicije i motivacija ovog tima, generalno, od početka Papetovog mandata, su potpunosti bile odraz karaktera, želje igrača i njihovog fudbalskog kvaliteta – Pape je ovaj dio svog posla odradio očajno, bar se takav zaključak nameće iz njegovog odnosa sa medijima, prije svega njegovih kontradiktornih gotovo šizofrenih izjava.

Klanovi ili jedan klan je nešto što je nedopustivo u timskom i/ili reprezentativnom sportu/fudbalu. Mislim da je u svim fudbalskim repkama, osim u balkanskim i eventualno afričkim, takva pojava potpuna nepoznanica. Možemo se lagati ali Sušić je s kapitenom našeg tima više imao problem nego što je u njemu imao pouzdanog i disciplinovanog saradnika u polju, za vrijeme tekme.
Največe probleme je repka imala sa petljanjem igrača u izbor kandidata za utakmice kvalifikacija i odlazak u Brazil – javno neprofesionalno komuniciranje Džeke i Spahića sa Seferovićem, Hajrovićem, sa Tankovićem, problem sa Ibričićem, na koncu i sa samim selektorom.
Sušić je pogubio konce i tom smislu, a to se odražava na cijelokupnu disciplinu i atmosferu.

Za odnose unutar repke i između javnosti i selektora niije pomoglo ni to što je selektor, iako se o tome nije javno govorilo, imao na spisku nekad i četvoricu igrača koji su klijenti menađerske agencije za koju radi njegov brat Seada, a koji su rijetko pokazivali formu i kvalitet i u svojim klubovima a kamoli u reprezentaciji (Zahirović, Vršajević, Hadžić, Sušić).

Dakle, treba nam svježa krv i svježe ideje. Trebaju nam mladi talenti koji su na čekanju, od kojih su neki imali neugodna iskustva sa selektorom (Gordan Bunoza, Sanjin Prcić), disciplina i bolji odnosi i atmosfera.

Argument(i) ZA

Pape “treči put” u bilo kojem smislu nije osvježenje – NEMA argumenata ZA !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s