Velid Spaho, sportski komentator, POnajveča morončina

Jebem ti tekmu…

Tradicija sarajevskih sportskih komentatora je neprekinuta. The horror, the horror.
Niz doaHena od Seada “Danas Je U Mostaru Nedelja” Hadžijahića, preko POnajgoreg i naravno propalog pjevača novokomponovane muzike, Sabahudina “On Voli Život” Topalbečirevića, poznatijeg kao Baho (BaJo), koji se obogatio prenoseći tekme bh. repke za N/FS BiH, odnosno Ahmeta Pašalića, a koristeći se prostorijama i opremom državnih televizija, do Kemala Ahmetovića i naravno Po-Velida “Sumljiva Situacija” Po-Spahe (ili je SpaJo, nikako ne možeš biti siguran – il’ je Hames, il’ je James, il’ je Džejms, je li Hugo Lloris Hugo ili Igo, je l’ Jamezdin il’ je Jamesdean).

Televizija Hayat se pobrinula da “POodškoluje” doaHena SpaJu, i tako spasi tradiciju zapošljavanja POnajgorih POsportskih POkomentatora od PoVelikog Praska na ovamo. Bilo je to POvrijeme kada je POsportska POredakcia TV Hayat-a POšansu POdavala mladim, neobrazovanim, polupismenim, netalentovanim kadrovima, s dikcijom POnajgorih mahalskih jalijaša. POPosebno mjesto u historiji zauzimaju njihovi prvi, piratski, prenosi utakmica “Želje” sa Grbavice. Čovječe !

PoVelid je među njima bio “hadžija”, što je ubrzo potvrdio i poziv sa državne televizije, na koju i prelazi, u tada POnajvečem transferu. Moj jaran, koji je sa Spahom slušao neka predavanja na filozofiji (odsjek za književnost), mi je rekao da je kao sportski komentator-početnik Velid morao učiti fudbalska pravila iz priručnika – ako me je slagao i ja lažem vas. Elem, mladog Velida pod svoje mentorstvo tada preuzimaju Sead Hadžijahić i legenda Baho, a on im i dan-danas za veliki trud i povjerenje vrača u briljantnim ponavljanjima otrcanih frazetina i stereotipa, izmišljanjem riječi, prokleto odvratnim glasonim izražavanjem i bravurama, neprofesionalnom pristrasnošću (koja nema veze sa našim timovima), i generalno napadima na nervni sistem svih bića koja ih imaju, ali nisu sigurna ni ona koja nemaju, poput jednočelijskih organizama i biljaka npr.

Iskustva svjedoče, kućni ljubimci počnu čupati dlaku iz svog krzna (ili ako su pernat onda počupaju perje), dok je kućno ukrasno bilje, koje jadno u trenu počne venuti, preporučljivo sklanjati iz neposrredne blizine televizijskog uređaja.
Doduše nuspojava tog komentara može biti nehotična dezinfekcija i deratizacija, čak je zabilježeno nekoliko slučajeva čudesnog ozdravljenja od tjelesnih infekcija, ali liječenje ovm tehnikom nije preporučljivo jer je Velidov komentar toksičan poput hemoterapije.

Međutim, ima i onh koji smatraju da je Spaho OK u odnosu na, recimo, Šuku. Na primjer pročitao sam u e-novinama kako je jednog od njihovih kolumnista jako iziritirala Šukina neosjetljivost na socijalne i političke probleme u Brazilu, dok je Spaho tu ispao “cool”, odnosno pokazao se informisanim i društveno-politički svjesnim (možda i malo previše politički “svjesnim” za moj ukus, zbog čega i pokazuje neprofesionalnu pristrasnost prema nekim timovima i zemljama).
To je OK ako fudbalske utakmice mješate sa događajima poput konferencija i kongresa, možda vam više bude odgovarao Spaho. Šuko i Kristić, koji iz Brazila prenose tekme skupa sa Spahom, meni se čine boljom opcijom.

Šukin cinizam i ironija mogu biti duhoviti, Spaho ima samo otrcane naftalinske frazetine i stereotipe izrečene uz stravično iritantnu vokalizaciju.

Eto to je za mene duga najgora stvar nakon ispadanja naše repke, Velidov komentar. Vidiš da nije rano eliminiranje naše repke jedini razlog za gunđanje 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s