Dušan Bajević, državni neprijatelj Br.1 ?!

Sraman pokušaj diskreditacije Dušana Bajevića, iako čovjek nije formalno ni kandidat, od strane onih što svoju mržnju i nacionalizam skrivaju iza tobožnjeg patriotizma, je provaljen. Među prvim je reagirao “Avaz”, koji je u svom članku “Prinče, dobro nam došao” raskrinkao politizaciju eventualne kandidature Bajevića, a koja se za sad odvija na suptilan način, uglavnom od strane “nevidljivih prstiju” koji lupetaju po tastaturi, i šire ove insinuacije po društvenim mrežama i javnosti. I kako kaže “Avaz”, trebalo bi da smo ponosni i da nam je čast što imamo takvog stručnjaka i čovjeka u našem nogometu, ali izgleda nismo svi i nije svima. Ne odgovara nam, a kao, niko ne zna kome i zašto.

Svi koji imaju nešto da kažu, kritikuju, gunđaju, dobro došli. Što argumentovanije to bolje. Nemojte nas samo daviti perfidnim podmetanjem, floskulama i demagogijom, sve ostalo je OK, a čitaoci i slušaoci imaju pravo da se slažu ili ne slažu do mile volje.

Moj izvor informacija o repki vrlo često je Reprezentacija.ba, ali nisu ni tamo imuni na šuplju priču. Razumijem da vjerovatno žele zadržati dobre odnose sa savezom i pogotovo sa selektorom, ali čitaoci takođe žele respekt, i nisu baš toliko naivni. Posebno mi se ne sviđa njihov odnos prema čitaocima u tekstu “Ko će biti novi selektor?” od 2. jula, u kojem se glavni kandidat Safet Sušić, i vrlo vjerovatno stari-novi selektor, opisuje biranim riječima, ali ne i uvjerljivim argumentima.

O tome u slijedečem postu, a sad nešto sasvim drugačije…

Očekivao sam i malo više argumenata u korist Dušana Bajevića, koji na moje veliko zaprepaštenje i gađenje već postaje predmetom podmetanja na društvenim mrežama i blogovima. Očekivao sam i još uvijek očekujem, da i oni reagiraju, kao što je to uradio i “Avaz”, koji ne čitam i inače ne cijenim previše. Bajević još nije ni kandidat a već je postao neprijatelj bh. repke, fudbala i države !?!

Sami pogađajte zašto, ali evo nekih indicija.

Evo jedan primjer. Na jednom blogu, koji do danas ima preko 12 miliona posjeta (!) i preko 40 hiljada članova na Facebook”-u (!!!), možete naiči na članak koji je u cijelosti prekopiran sa agencijskog portala “Patria”. Bloger koji ga prenosi nije dodavao komentar, ali je postavio veoma sugestivan naslov “EVO KO NE ŽELI VIDJETI SAFETA SUŠIĆA NA KLUPI ZMAJEVA”, plus par fotki, jedna DUšana Bajevića a druga Safeta Sušića.
Komentari su izazvani očigledno namjernom sugestijom, a očekivano su odvratni, npr.: “Bajevic nece biti i tu je kraj”, “Svaka cast i treba nama SUSIC ma kakav Bajevic on ce nas samo zajebat da neodemo nigdje vise sretno PAPE”, “hadzibegic kad bih htio to bi bilo pravo nebi bilo zajebavanja, a ovi hoce srbina nek idu u srbiju iz rs”.

To su poruke, izrečene na perfidnu sugestiju, čovjeku koji jeste Srbin, a koji je sa Osimom, Hadžibegićem i Barbarezom, spašavao naš fudbal i repku od suspenzije i sramote nacionalizma i korupcije, a prije svega upravo od nacionalizma i spletkarenja iz Fudbalskog Saveza Republike Srpske. I koje li ironije sada mu podmeću nacionalisti s druge strane, a on još nije ni formalno kandidatom postao !?!

“Avaz” je među prvim odreagovao na pojavu ovih insinuacija i pokušaj diskreditacije Bajevića.
Doduše treba priznati, malo kasnije na istom mjestu je prekopiran upravo ovaj članak iz “Avaza”, a bloger ni tu nije mjenjao sadržaj a nije bilo ni nekih drugih sugestija, osim što je ponovo promjenjen naslov, iz “Prinče, dobro nam došao” u manje entuzijastićan “Otvorena vrata D. Bajeviću za mjesto selektora BiH”.
“Avaza” opravdano isprovociran ovim insinuacijama koje se pojavljuju u javnosti posljednjih par dana, rezignirano reaguje i kaže u svom članku kako nije uredu manipulirati imenom Dušana Bajevića, trovati atmosferu u javnosti nacionalizmom, politikom ili etničkom pristrasnošću, pogotovo ne kad je ovaj vrhunski karakter u pitanju. I naravno, potpuno su upravu.
Možemo se skrivati iza patriotskih osječaja i šupljih izlizanih frazetina, ali kad se sudarimo sa karakterom kao što je Bajević, onda sami sebe provalimo kao providne malograđane i trovače.

A šta će biti ako ga izaberu ?

Da ne počne kako je Baka Slišković završio kada je napuštao Bilino Polje posljednji put uz “ustaša, ustaša”, povike koji su dolazili od jedne grupe “navijača” sa zapadne tribine ? Bio je to veči poraz naše repke i morala od onih poraza od Mađarske i Grčke zajedno. Tako je i okončao selektorsku karijeru u “trečem mandatu”, nakon za to vrijeme dva relativno velika uspjeha u prethodnim kvalifikacijama.
Bojim se da Dušan Bajević neče prihvatiti da bude kandidat ispred FS RS-a, bilo samo kao stručnjak, a pogotovo ne kao Srbin. Bila bi to perverzna ironija kad bi nas od selektora koji je svoj posao u repki obavio vrlo dobro, ali ga je definitivno završio jer ga je repka polako prerasla, takoreči, spašavalo protivljenje iz FS RS-a, i to potežući za “etnički ključ”. Stvarno se život s nama zna poigrati !?
Međutim to se neče desiti, jer kako nam pokazuje anketa i tekst u “Klix”-u pod naslovom “Anketa među članovima IO N/FS BiH”, Sušić ima najsigurniju podršku upravo u Fudbalskom savezu Republike Srpske ! To je znači u potpunoj suprotnosti s onim što su ovi nevidljivi patrioti mislili, i pokušali podvaljivati po društvenim mrežama i javnosti.
Ali čak i kad bi FS RS-a pokušao nešto gurati po nacionalnoj osnovi, odnosno “etničkom ključu”, problem bi sigurno bio u tome što Dušan Bajević nije čovjek koji bi na takav način razgovarao sa bilo kim iz bilo kojeg od tri saveza u BiH. Duško jednostavno nije profesionalni Srbin.
Ali je naš najuspješniji aktivni fudbalski trener, šampion, trebali bi biti sretni da hoće preuzeti repku, ali neki ne da nisu sretni nego su užasnuti. Vaha je vicešampion, Petković je taman tu negdje na trečem mjestu, ali ionako nijedan od ove druge dvojice nije dostupan.

U mnogim dobrim člancima koje čitam ovih dana, s kojim se možete ili ne morate slagati, na raznim blogovima i privatnim stranicama, večina se bavi rezultatima, rosterom i stručnim aspektom, odnosno stručnom sposobnošću selektora i kandidata, šta god to značilo, ali očigledno ima i onih kojima je važnije njihovo ime i nacionalna pripadnost – lako je prepoznati i jedne i druge.

Kao da dio medija, javnosti i navijača ne mogu pratiti korak saveza i reprezentacije, u smislu razvoja i uređenosti međunacionalnih odnosa, opšte kulture i sportske i radne etike.

U slijedečem postu ću se vratiti na “argumente” koji se mogu pročitati u članku na Reprezentacija.ba, koji sam spomenuo na samom početku…

Advertisements

4 thoughts on “Dušan Bajević, državni neprijatelj Br.1 ?!

 1. Svaka čast brate, ponovo, potpisujem svaku! Btw pročitao sam par stvari s onog bloga, naravno, ne moram ni govoriti, apsolutno se slažemo i oko zaštite naše najljepše rijeke Neretve…a da ne spominjem našeg princa sa Neretve, hehe! Ma kretenluk teški je ovo i fakat teška, korozivno – infektivna zarazna patetika što se piše oko Bajevića i FS RS-a. Smiješno je ida bi FS RS tako postupio, a za Bajevića ne moram ni napominjati! Ali, eto, kad smo kod patriotizma tog silnog, koji neki brkaju sa “želim-muslimanski-kalifat” sindromom, gdje je Sušić ranije bio??? Ajde da uzmemo taj patriometar i izmjerimo mu koliko jedinica naš “voljeni” amater Pape ima?? Tek iz trećeg puta se sjetio BiH, svoje zemlje, i to zbog, citiram: “Vidio sam da imaju dobre igrače i da se nešto može napraviti, ranije nisam htio jer u to nisam vjerovao, nisam htio da imam tu mrlju, neuspjeh u mojoj kraijeri…” Pažnja na riječ “IMAJU”, 3. lice množine!
  Reprez.ba – i meni je taj portal manje više glavni izvor informacija, a i ja sam im zamjerio ovu kvazi-vijest i uvlačenje seljačinama koji i ne znaju šta je Islam, a kamoli ljubav prema domovini, ona neiskvarena!!! Fakat intelektualna jad i bijeda, ništa više! A ono što mi najviše čupa nerve je što svi sada odjednom opet vole Sušića, čim je on po sto drugi put okrenuo ploču…Mah, iskreno se nadam da će taj Rizespor, Le Havre, Dunfermline ili neko treći ponuditi Sušiču kakve pare pa da nas se kani. Dosta, Pape, jarane, nešto si dobro donio, to svi znamo, ali NEMA VIŠE NIŠTA ŠTO SUŠIĆ MOŽE PONUDITI. Osim još jedne godine (ili više) bez Prcića, Atajića, Arslanagića, Miloševića, Mahmutovića i mnogih drugih…

  • Upravo tako Ajdine. Kod nas se najviše busaju u prsa patriotizmom oni koji su premladi pa nisu ni zapamtili rat, i oni koji su ga zapamtili ali su izvlačili guzicu kako su stigli.
   Takvi su prvi na džumama, puna su im usta patriotskih fraza, puna su im usta jedinstvene i nedjeljive, a ustvari sve go ublehaš i pakosnik.
   Najlakše je pratiti korak s nacionalistima s druge strane, teško je pokazati veličinu, i razumjeti u kakvoj zemlji i društvu živimo. Teško je stalno pozivati na sve bližu saradnju i približavanje ljudi oko zajedničkog cilja, čak i kad si suočen sa konstantnim otporom i opstrukcijama. Najlakše je zatezati i udarati u klin, teško je napraviti ono što je Begić napravio kada je pristao da RS igra prijateljsku tekmu. Treba biti dovoljno velik i znati odgovoriti na izazov, pogotovo kad znaš da ti taj izazov ne može naškoditi, kao u Begićevom slučaju i tekmi koja se nije i najvjerovatnje neče ni odigrati. Ali čak i da jeste ništa se ne bi desilo bitno, osim što bi ponekom bio malo povrijeđen ponos. Međutim, da su Begić i ostali Bošnjački članovi bili protiv samo da bi naprkosili FS RS, sve bi se raspalo.
   Kod nas mnogi nisu u stanju da prate tu širinu pogleda koji ima Begić, Osim, itd.
   Na ovu temu imam još dva teksta kao nastavak na ovaj, morao sam ih razdvajati da ne bi bio jedan prevelik, pa svrati…
   Hvala još jednom Ajdine na javljanju.
   Veleiki pozdrav!

 2. Pingback: Gdje završava stvarnost počinje “Reprezentacija.ba” | bh reprezentacija sutra ?

 3. Pingback: Povratak u budućnost II: Od Koševa do Haife | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s