Internet spinovanje – o Sušiću biranim rječima a šupljim argumentima

Očigledna pristrasnost i favoriziranje se mogu čitati i na Reprezentacija.ba, u tekstu “Ko će biti novi selektor?” od 2. jula, u kojem autor, glavnog kandidata Safeta Sušića, i vrlo vjerovatno starog-novog selektora, opisuje krajnje neobjektivno, biranim riječima, ali ne i uvjerljivim argumentima.

Što se tiče argumenata koje autor nudi u korist re-izbora Safeta Sušića, ovo su moje primjedbe.

“Glavni konkurent za poziciju selektora Zmajeva je Safet Sušić, selektor kojemu je prvom za rukom uspjelo odvesti Bosnu i Hercegovinu na jedno veliko takmičenje. Pape osim dobrih rezultata na kormilu reprezentacije ima veliku prednost dobrog uvida u situaciju koja vlada u i oko našeg nacionalnog tima za čije će sticanje nekom drugom selektoru zasigurno trebati duži vremenski period.”
– Dobri rezultati su relativan pojam, VRLO RELATIVAN ! Imali smo najlakšu grupu u kvalifikacijama i jedva smo se provukli, u posljednjem času, golom tada kontraverznog Hajrovića, s kojim je Džeko bio u javnom konfliktu, a kojem je Sušić preko medija poručivao da je normalno da treba da izabere Švicarsku, itd.
– zašto neko drugi ne bi mogao imati uvid i pripremiti repku. Zašto, recimo, Bajević, Hadžibegić, Barbarez, Baždarević, koji su u i oko repke već više od dvije godine, ne bi mogli steči uvid u situaciju u i oko repke !? Zašto to neko od njih ne bi mogao pripremiti repku do jeseni, na vrijeme da svi potpuno spremni dočekaju kvalifikacije – pa, jebo te, Bajević je prvoklasni fudbalski trener, svijetski priznati stručnjak. Osim toga nije nogomet, fudbal, šutanje lopte, kvantna fizika !?

“Njegova sjajna igračka karijera nadopunjena vrhunskim trenerskim uspjehom na čelu reprezentacije BiH svakako je garant poštovanja i autoriteta koji ima na svjetskoj fudbalskoj sceni, te naravno i u odnosu sa rukovodstvom NFSBIH.”
– Bajević i Hadžija imaju i veći autoritet na “svjetskoj fudbalskoj sceni”, a za razliku od Sušića spašavali su N/FS BiH od sramote suspenzije, korupcije i nacionalizma.
Uspjeh je otiči na svjetsko prvenstvo, ali je za ovaj tim neuspjeh vratiti se sa dva poraza od jedne malo jače ekipe i jedne malo slabije, te jednom pobjedom nad totalnim autsajderom !!!

“Činjenica da je više od 80% igrača koji trenutno igraju za reprezentaciju ili prvi put pozvano u državni tim od strane Safeta Sušića ili kod njega prvi put dobilo pravu priliku za dokazivanje govori da Pape ima i podršku svlačionice.”
– Jednostavno nije istina da je Sušić regrutirao 80% igrača repke ! Nismo naivni, i nismo zaboravni – svi se sječamo kako su se regrutirali igrači za repku, te kako su se gubili neki od največih talenata (Seferović, Halilović, Tanković kao dijete Srebrenice kojeg su patriote proglasile izdajnikom ali na svoju sramotu) koje je ova repka mogla imati a nema ! Naravno da je on na kraju uručivao pozive, ali nemojte nas praviti budalam i prodavati nam muda za bubrege ! Znamo tačno koga je to Pape našao, nagovorio i pozvao u repku – to nije 80%, nije ni Kolašinac, ni Hajrović, ni Džeko, ni Pjanić, nije čak ni Lulić. Igrače su regrutirali i nagovarali navijači-entuzijasti, Jagodić, i možda neki novinari kroz intervjue s pojedinim igračima.
Upravo je Sušić pokvario odnose u svlačionici i izgubio kontrolu nad njom, prije svega pozivima svom bratiću i igračima koji nemaju kvalitet za repku, poput Hadžića, Vršajevića i Zahirovića a koji su klijenti “Germania Sportagentur” menađerske firme njegovog brata. Ovaj nepotizam, čim su ga nanjušili, je dao krila Džeki i Spahiću da kroje spisak i traže od Papeta da u Brazil moraju ići i “raja” poput Ibričića. (“Pismo iz Mostara” Klix.ba)

“Dok su sukobi trenera i igrača hrvatsku zamalo, a srbijansku reprezentaciju u potpunosti koštale plasmana u Brazil, način na koji je Safet Sušić vodio reprezentaciju u protekle četiri godine donio je profesionalizam, sistematizam, ali i mir, koji je reprezentacija Bosne i Hercegovine tražila dugo godina, što je na kraju rodilo uspjehom.”
– Ma haj’te molim vas, zar vi mislite da su svi sisali motku ?!? A šta je “Slučaj Hajrović”, “Slučaj Seferović”, “Slučaj Tanković”, u kojim su Džeko i Spahić na krajnje neprofesionalan način javno komunicirali i svađali se sa ovom trojicom, a kad je Hajrović ipak na kraju pozvan pred Slovačku, Džeko je na pripreme došao sa zakašnjenjem od dva dana, ljut k’o ris na Sušića. To nas je umalo koštalo odlaska na svjetsko, prvo porazom u Zenici pa onda provlačenjem u SLovačkoj, koje li ironije spasonosnim golom Hajrovića !!!

Treba se prisjetiti i u kakvim je okolnostima Safet Sušić preuzeo Zmajeve gdje je više morao brinuti o tome koliko će on svojim ugledom i vezama u europskom i svjetskom fudbalu zajedno sa Ivicom Osimom spašavati postojanje Saveza i reprezentacije, nego li se brinuti o svom poslu, što njegov uspjeh čini još većim.
– Da, preuzeo je manje-više formiran tim, ali koji nije imao atmosferu. Napravio je šta je mogao, i koliko je mogao, ali više od toga Sušić ne može i neče moči. Zato treba izbječi da se reprezentacija vrati na početak, odnosno da se sve uruši, pa da opet neko prije nego što počne ganjati rezultat, prvo mora ispravljati odnose, atmosferu, itd.
Osim toga nije istina kako je Sušić sa Ivicom Osimom vadio kestenje iz vatre, nego su Hadžibegić, Barbarez i Bajević sa Ivicom Osimom i Begićem to radili !!!

“Sušiću se često spočitava njegovo trenersko iskustvo, no jedina je činjenica da su fudbalsku reprezentaciju vodili i više i manje iskusni treneri, ali da je jedini Safet Sušić uspio Bosnu i Hercegovinu odvesti na veliko takmičenje.”
– I šta ćemo sad ? Da sad ukinemo sve i postavimo Safeta Sušića za doživotnog selektora, a da ovaj odlazak u Brazil slavimo do kijametskog dana !?!
Osim toga, jedva smo se mi provukli u najlakšoj grupi u kvalifikacijama, i to golom Hajrovića kojem je Sušić preko medija poručivao da je normalno da treba da izabere Švicarsku, itd.

Na sve ovo se još poteže “argument” godina,kao i to kako Bajević i drugi mogući kandidati nemaju selektorsko iskustvo, kao da ga je Sušić imao cijeli svoj život. Bezobrazno šuplja priča !

Advertisements

3 thoughts on “Internet spinovanje – o Sušiću biranim rječima a šupljim argumentima

  1. Pingback: Tajanstveni sagovornik, učesnik sjednice IO N/FS BiH | bh reprezentacija sutra ?

  2. Pingback: Gdje završava stvarnost počinje “Reprezentacija.ba” | bh reprezentacija sutra ?

  3. Pingback: Povratak u budućnost II: Od Koševa do Haife | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s