Zašto podržavam Jagodića kao selektora U-21

Selektor U-21 selekcije je jedan od rijetkih stručnjaka iz našeg fudbala koji ima veliku podršku Ivice Osima, a koji ga smatra fudbalski najobrazovanijim trenerom, i upravo zbog toga izuzetno cijeni. Ali osim respekta i podrške drugih stručnjaka, Vlado Jagodić ne može računati na podršku i respekt medija i javnosti.
Ljudi jednostavno ne mogu da shvate da kada zemlja koja se bori da iz dijaspore vrati svakog talentovanog igrača u svoje selekcije, kao u našem slučaju gdje su veliki talenti u domaćem fudbalu uskračeni za iste uslove koje imaju oni iz mnogobrojne dijaspore, a zbog čega prestaju sa razvojem prije nego uspiju izrasti u dobre igrače, i kada se tome još pridoda i to naše prokletstvo sa dvostrukim i trostrukim državljanstvima, gdje igrači mogu birati između dvije pa čak i tri reprezentacije, onda je rezultat U-21 i ostalih mladih selekcija stvarno zadnja stvar o kojoj bi se trebalo brinuti, odnosno na osnovu čega bi se trebao procjenjivati rad selektora.

Mnogi ne žele Jagodića za selektora U-21, uz razna obrazloženja najčešće se navodi slabo odrađen posljednji ciklus. Sve najpopularnije domaće sportske Internet stranice su protiv Jagodića, neki više neki manje, na Reprezentacija.ba ga čak nazivaju “privremeni selektor” šta god to značilo.
(A zapravo ne znači ama baš ništa, to je polu-pismeni način da se ovaj čovjek pokuša delegitimizirati !).
Zanimljivo kako ovi koji se pozivaju na rezultate brzo i lako zaboravljaju sjajno odigran prethodni ciklus.
Zamjeraju mu i probleme koje je imao sa Prcićem i Bešićem, iako se oni trebaju staviti na račun ove dvojice igrača, mnogo više nego na Jagodićev ! Osim toga, upravo je Jagodić ugurao Bešića u A tim, i to u vrijeme kad je tek preuzeo U-21 selekciju, a Bešiću bilo svega 17-18 godina.
Čak šta više, njegov odnos prema Bešiću bio je baš ono što je tom momku bilo potrebo da postane igrač kakav je danas – zreliji, odgovorniji i u stanju da kontroliše svoju narav i temperament.

Ovih dana se na Reprezentacija.ba mogao pročitati grozno besmislen tekst, smješno pretencioznog naslova “U septembru odluka N/FS BiH o kojoj ovisi buducnost A reprezentacije BiH”, o radu naših selektora U-21, U-19 i U-17. (Kao i uvijek, ova stranica je vrlo dobra kada se bavi objavljivanjem informacija o našim igračima u svijetu, ali kad se počnu baviti politikom onda su nesnosno iritantni !)
U ovom se članku rad i rezultati naših selektora i selekcija uspoređuju s radom sa mladim igračima u Njemačkoj i Holandiji !?! Autor(i) očigledno živi u “Zemlji Dembeliji” pa misli kako nas od uspjeha ovih evropskih reprezentacija djele otkazi za Jagodića, Karačića i Malkočevića.
Ustvari, ovdje se radi o potpuno pogrešno usmjerenoj kritici, možda čak i potpunom nerazumjevanju situacije u našem fudbalu i konsekvencama na reprezentativne selekcije – umjesto da se selektori procjenjuju krzo broj “spašenih” igrača iz dijaspore, i kroz kvalitet balansa između “dijasporaca” i domaćih talenata, kritike su zasnovane na rezultatima. Međutim, čak i tu se služe iskrivljenim pa čak i neistinitim argumentima i činjenicama.

Kaže autor tog članka kako su A selekcije Njemačke i Holandije svoje uspjehe zasnivale na tandemima mladih igrača koji su uigravani kroz U-17, U19 i U-21 selekcije, s druge strane kod nas to nije slučaj pa su nam selekcije u rangu Moldavije, Andore, i Malte. To je potpuna besmislica ali je i potpuna neistina, jer saradnja između naših selektora nije bila nikad bolja, a određivanje i uigravanje tandema nikad sistematičnije.
On tvrdi da su za to krivi selektori, te ako se tako nastavi naša A selekcija uskoro može očekivati da padne u treči ili četvrti razred evropskih selekcija !?!
Čovjek očigledno ne vidi ništa znakovito u činjenici da je naša A selekcija tek posljednjih 4-5 godina izašla iz trečeg i četvrtog razreda evropskog fudbala ! Kao da ne zna, ili misli da nije bitno, da nam je ovo posljednje učešće na jednom velikom takmičenju, zapravo bilo prvo i jedino.
Zar pisac tog članka misli da su mladi igrači Holandije i Njemačke pali s Marsa, pa je selektorima tih reprezentacija ostalo samo da ih selektiraju i zatim dobro uigraju, dok činjenica da su ustvari produkt liga koje su najjače u Evropi posljednjih 50-ak godina nije presudna !?!

Elem, autor(i) ovog glupavog članka nije ponudio nikakvo konkretno rješenje i obrazloženje, osim što misli da i mi sve to možemo postići sa tri bolja, odnosno nova selektora – vjerovatno po mogućnosti iz Sarajeva, pošto kaže da savez mora prestati “kupovati” mir u entitetskim i regionalnim savezima – pa da i oni “sistematskim i poštenim” radom uigravaju tandeme od najmlađe selekcije sve do A selkecije.
Kako sam već napisao, naši selektori to i rade, a saradnja između njih je naročito izražena u posljednjih 4-5 godina, baš u vrijeme ovih aktualnih selektora !
Naravno, moguće je da ne selektiraju uvijek najbolje igrače, ili one za koje mediji i javnost misle da su najbolji, ali reči da ne rade sistematski i pošteno je u najmanju ruku nepošteno.
Na ovom su blogu Karačić i Malkočević doslovno razapinjani zbog činjenice da se pogotovo njih dvojica nisu baš uvijek dovoljno borili za svakog talentovanog igrača iz dijaspore, odnosno jer su dopuštali da im kroz prste iskliznu neki od velikih talenata, ali nikad ih ne bi optužio za nepošten rad ili nedostatak sistematskog pristupa svom poslu.

Pa da li je onda problem u nedostataku sistematskog rada, “uigravanja tandema”, šta već ?
Ako je to problem, zašto onda uigrani tandemi Bešić-Grahovac, Višća-Stevanović, Mešanović-Đurić nisu postali nosioci igre u A selekciji, kao što je to slučaj sa uigranim tandemima u holandskoj i njemačkoj repki ?
Možda zato što ovi igrači nisu bili najbolje što se moglo seelektirati, možda je bilo boljih igrača koji su žrtve nepoštenog rada i nesaradnje među selektorima ?
Ne bi rekao – ovi su momci bili najbolji u svojoj generaciji, i napravili su koliko su mogli, i u svojim karijerama i za repku !
Fol je u tome što su se oni razvijali po našim livadama, ili su na jedvite jade regrutirani iz dijaspore, često prekasno i u posljednjem trenutku, često direktnu u U-21 ili čak A selekciju, i to uz bezbroj peripetija, ali prvo pod uslovom da ih neko uopšte i primjeti a onda da oni uopšte pristanu da igraju za BiH a ne neke druge države-reprezentacije !
Fol je u tome što oni naprosto nisu igrači kalibra kao Kros, Gece, Blind, itd.
Zašto nam Reprezentacija.ba ne ponudi konkretno objašnjenje i neka ozbiljna rješenja a ne samo smjene selektora radi loših rezultata, a pri tom se radi o najuspješnijim selektorima omladinskih selekcija od kako nastupamo kao nezavisna država ?!

Zanimljivo je da je ista Internet stranica prije izvjesnog vremena pisala o ovom problemu na mnogo inteligentniji način. Tada su, za razliku od ovog blesavog članka, pogodili “u sridu” problema, a ilustrovali su ga jednim konkretnim primjerom – naveli su slučaj jedne naše U-17 generacije, koja je prije nekoliko godina rasturila odgovarajuću selekciju Holandije rezultatom 0:3 u Holandiji. Holandski igrači iz tog tima su svi redom ostvarili zavidne karijere u klubovima a mnogi i u ostalim reprezentativnim selekcijama sve do A tima, dok su naši pobjednici svi redom završili u seoskim timovima a malo sretniji u premijerligaškim !

Ko ne razumije specifičnu situaciju bosanskohercegovačkog reprezentativnog fudbala, pisaće gluposti i usmjeravati svoju kritiku u pogrešnom pravcu ili ih zasnivati na iskrivljenim ili potpuno izmišljenim argumentima i informacijama . Doduše, uvijek mogu postojati i motivi koji se kriju između redova.

Nije Jusuf Juka Bečirović sam zaslužan za spašavanje Kolašinca i brače Hajrović. Iako su mnogi spominjali Jusufa onako usput, na ovom blog ste prvi put mogli čitati o tome da Juka, a ne savez i Sušić, zaslužuje priznanje za regrutiranje, odnosno spašavanje ovih igrača. Međutim, moj veliki propust je što sam, u namjeri da naglasim javašluk, nezainteresiranost i nerad Pirića i Jahe, zaboravio istači činjenicu da bez Jagodića vjerovatno od Jukinog truda ne bi bilo ništa !
Jagodić je u tim momentima bio jedini zvaničnik fudblskog saveza, selektor, koji je više puta stupio u kontakt sa Kolašincem, bračom Hajrović i Alenom Halilovićem, da bi Seada Hajrovića i uspio pridružiti U-21 selekciji.
Uvijek se borio se za igrače dok god je to imalo minimum smisla, kao u slučaju Mirka Marića kojem je uputio tri poziva u pokušaju da ga motiviše promaknućem iz U-19 u U-21 da ostane u repki BiH. Atajića je pozivao bukvalno na insistiranje naših medija, koji su kao dokaz vrijednosti nudili nekoliko YouTube klipova, iako neka velika očekivanja nisu isticana ni iz švedskog saveza, ni iz Seltika, niti iz škotskih ili švedskih medija – pozvao ga je “na riječ” naših sportskih Internet stranica (portala). Trenutno je Bahrudin Atajić vračen sa posudbe, gdje imao relativno lošu sezonu (odigrao svega 13 tekmi i postiga 1 gol), što je vjerovatno razlog da ga nema na spisku u posljednje vrijeme, ali nema sumnje da će biti nagrađen novim pozivom ako uspije izboriti nastupe za prvi tim Seltika, ili bar negdje na posudbi dobije zapaženiju ulogu.

Jagodić je stručan i veoma obrazovan, a Ivica Osim je upravo to isticao kao razlog zašto je jedan od najboljih domaćih stručnjaka. Ali ništa manje nije važna činjenica da je Jagodić jedan od najfleksibilinijih selektora koje smo ikad imali, i to je jedna od njegovih važnih osobina. Osim toga posjeduje nevjerovatan entuzijazam, i želju da pridobije za repku sve igrače iz dijaspore koje može.
Kad kažem fleksibilan mislim na njegovu otvorenost da sarađuje sa ostalim selektorima, da prati vjesti i informacije o novim mladim talentima koji stasavaju daleko od naših očiju i kamera, koje skauti (mada ja nisam čuo da mi imamo skaute koje je odredio i zadužio savez), mediji, navijači ili entuzijasti otkrivaju širom svijeta, te da je spreman da bez odugovlačenja reagira na te informacije, i to bez predrasuda i bez sujete !
Njegov entuzijazam je bio vidljiv u mnogim situacijama. Posebno je ilustrativan slučaj u kojem je pokazao spremnost da reaguje i prije saveza i selektora A selekcije i odradi posao sa igračima iz dijaspore, Alenom Halilovićem, Seadom Kolašincem i Seadom Hajrovićem, u trenutku kada se oko njih i za njih vodila prava borba.
Koliko je ova fleksibilnost očigledno vrlo važna i potrebna osobina kad je naš reprezentativni fudbal u pitanju, pokazuje i činjenica da smo mi u Brazilu bili jedina repka koja je dovela 22 igrača koji igraju van naše zemlje i jednog ostarijelog golmana koji brani u domaćoj ligi. Po tome smo jedinstveni, pravi fenomen.
Naš se reprezentativni fudbal potpuno oslanja na igrače koji su se razvijali vani. i to je trend koji će se održati još dugo i nikakvi bolji rezultati omladinskih selekcija neče uticati na njega – kao što oni naši klinci što su rasturili Holandiju U-17 nikad nisu mogli dogurati do A selekcije.
To ne znači da mi nemamo igrače koji igraju, odnosno koji će igrati za A tim a prošli su gotovo sve omladinske selekcije, to ne znači da u našoj zemlji nema talentovanih dječaka koliko ih ima bilo gdje u našoj dijaspori. Naša djecu su extremno talentirana, gdje god da se rađaju i žive, ali na zapadu za razliku od BiH imaju mnogo bolje uslove, uopće predispozicije da se razviju i odškoluju u odlične fudbalere. Još zadugo nečemo moči računati na naše lige, klubove i domaće stručnjake da od talenata stvaraju velike igrače u velikom broju.

U takvoj specifičnoj situaciji važno je da je selektor fleksibilan, te da vijest o nekom novom mladom igraču u dijaspori uzme u razmatranje vrlo ozbiljno, bez obzira iz kojeg izvora je informacije stigla do njega.
Jagodić je fakat neumoran i uradio u tom smislu više od svih selektora prije njega zajedno. Povrh svega, još je uspio da napravi i jedan dobar rezultat, sa jednom od generacija.
Isto tako Jagodić jako pazi da uspostavi i neki balans, odnosno da ne zanemari i domaće igrače.

U odnosu na Malkočevića i Karačića, Vlado Jagodić je za bh. repku učinio mnogo više. Lično bih volio da nesmetano nastavi sa poslom, dok se nadam da će dvije štetočine, Malkočević i Karačić, biti što prije zamjenjene. Posebno je Malkočević bio poguban tako što je, dok svi upiru pogled u dijasporu da pronađu i nagovore talente da se prikljuće zemlji porijekla, on od lokalnog bosanskog djeteta Mihaela Modića napravio stranog reprezentativca. U posljednjem ciklusu je Malkočević napravio iznenađujuće dobar rezultat, najbolji u historiji kadetske selekcije. Taj rezultat je potpuno nebitan za naš fudbal, ništa ne znači, ali itekako znači to što je potpuno ignorišući Mihaela Modića više od godinu i pol otvorio vrata Italiji i Srbiji da se bore za največeg talenta iz BiH i ex Jugoslavije u posljednjih 10-15 godina ! Neki stranci će reči da je jedan od najtalentovanijih mladih igrača na svijetu. Da ironija bude potpuna, Mihael je brat mladog reprezentativca U-21 i kapitena U-19 Andreja Modića.
Znači, imamo selektora i kadetsku selekciju koji su napravili veliki iskorak u posljednjim kvalifikacijama, a čak da smo došli i do finala potpuno je nevažno jer smo u procesu izgubili (nadam se samo za kratko) “čudo od djeteta” i buduću super-zvjezdu svjetskog fudbala.

Inaće trenutno imamo veoma talentirane generacije mladih igrača koje je opet selektirao Vlado Jagodić, odnosno uz njegov ogroman uticaj selektiraju se kroz kadete i juniore, i to je opet dokaz da on radi veliki i izuzetan posao.
Uz igrače koje je otpremio u A tim, poput Višće, Vranješa, Prcića i Bešića, te Stevanovića koji je stagnirao, Milana Đurića koji će se ove jeseni konačno etablirati u italijanskoj Seriji A i na šta će morati reagirati i Safet Sušić, Jagodić jei već pripremio Grahovca i tandem Zolotić-Cimirot, a vjerovao je u Marka Maletića koji je takođe na korak od A selekcije.
Međutim, naša največa mlada zvjezda je definitivno i bez ikakve sumnje Andrej Modić, a bez Jagodića koji ga je promovirao iz U-19 selekcije gdje mu Karačić i nije davao mnogo prostora, ovaj bi “wunderkind”, kao i mnogi naši mladi igrači do sada, bio na udaru reprezentacija drugih država, konkretno Italije i Srbije
Za test tekmu 12. augusta protiv naših juniora (U-19) pozvao je i Nikolu Jelisića, mladog napadača rezervnog tima Bajerna iz Minhena, kojeg Rumenige smatra najtalentovanijim napadačem Bajernovog podmlatka. Jelisić je u posljednjih nekoliko mjeseci preko domaćih medija, u više navrata, našem savezu poslao poruku da želi nastupati samo za BiH – i “bingo” Jagodić ga je “čuo” i poslao mu poziv !
Pozvao je i Abdela Metalsija odbrambenog igrača holandskog Vitezea, dok je Stefan Simić, mladi štoper AC Milana i kapiten juniorske repke Češke Republike, priznao u razgovoru za “Avaz” da je u kontaktu sa našim savezom već duže vrijeme, te da je “otvoren za mogućnost nastupa za BiH” iako je “za sad kapiten U-19 Češke” – nema sumnje da će Jagodić i tog mladog igrača priključiti našoj repki, a vjerovatno je upravo Jagodić s njim u kontektu ispred saveza !
Ali je opet pozivanje Andreja Modića, da polako pređe iz U-19 u U-21 selekciju, jedan od najboljih poteza u našoj repki generalno, u posljednjih nekoliko godina. Na taj način, i naravno nakon što je promovisan u prvi tim AC Milana, Andrej je definitivno stigao na vrata A selekcije, a opasnost da ga pridobiju Srbija ili Italija je vjerovatno sada prestala da postoji, iako je njegov mlađi brat Mihael, na žalost, zbog zanemarivanja od strane Sakiba Malkočevića, odigrao jednu probnu tekmu za Srbiju protiv Poljske u jesen 2013.

Znam da će se bar neki čitaoci složiti oko slijedeče izjave – samo zbog činjenice da je Andreja Modića promovisao u mladog reprezentativca i na taj način mu dao do znanja da ima veliku budućnost u reprezentaciji BiH, Jagodić zaslužuje jedan selektorski mandat više !
Ali ako nakon Modića dovede i Jelisića, a zatim i Simića do početka slijedečih kvalifikacija, onda zaslužuje dupli mandat selektora U-21.

Advertisements

One thought on “Zašto podržavam Jagodića kao selektora U-21

  1. Pingback: Spisak igrača U-21 za novi ciklus < PREPORUČUJEM ! | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s