Sušić poziva igrače iz Premijer lige BiH – “da je više vojske” !?

I najbolja namjera u Sušićevoj izvedbi, propračena njegovim nevjerovatnim kontradiktornim izjavama, izgleda nakaradno sa vrlo sumnjivim ishodom.

Goran Zakarić i Gojko Cimirot, pored Bilbije i Stanića, su možda najbolji premijerligaški igrači, koji mogu nastupati za BiH. Svojim talentom i formom su pokazali da zaslužuju da dobiju šansu u A selekciji bh. repke, pogotovo Cimirot.
Zato su i dobili poziv, … ili, da li su ga dobili baš za to, ili samo za to ?!?

Zašto pozive nisu dobili, recimo, Andrej Modić i Branimir Hrgota, obojica na “listama” želja susjednih repki, Srbije i Hrvatske ?

Ovo sve više podsjeća na ono vrijeme kada su se bosanski Srbi i bosanski Hrvati, koji su vrhunski igrači iz dijaspore, nonšalantno prepuštali Srbiji i Hrvatskoj, a na njihovo mjesto su se kao pokriće za nacionalnu zastupljenost pozivali Srbi i Hrvati isključivo iz domaćeg prvenstva, i eventualno iz srpskog i hrvatskog.

Punih 10 godina je prošlo od kad je posljednji put neki naš selektor (ili savez) pozvao jednog vrhunskog igrača iz dijaspore, a da se radilo o bosanskom Srbinu ili bosanskom Hrvatu, i to koji su mogli i bili dovoljno kvalitetni da nastupite za Srbiju odnosno Hrvatsku. Te daleke 2004 godine je to bio Miske. Prije njega su to još samo bili Barbarez, i na samom početku Vlatko Glavaš.
Istina je da Marko Marin nikad nije bio ni kontaktiran od bilo koga ispred našeg saveza, a kamo li pozivan – sve druge priče su mahalsko i nacionalističko podvaljivanje !
Isto se može reči i za Veroljuba Salatića, Zdravka Kuzmanovića, Ivana Rakitića, i desetine drugih.

Danas Sušića ne zanima Hrgota, ali ga zanima Zakarić !?!
Danas ga zanima Cimirot, ali ne i Modić !

Prvi bi morao mjenjati sportsko državljanstvo, ali se to moglo rješiti godinama unazad, s obzirom da on nije pao s Marsa. Hrgota je u centru omladinskog fudbala u Bundesligi i Evropi najmanje dvije godine.
Drugi igra za dvije omladinske selekcije BiH – kapiten je U-19, a sada je temelj nakojem Jagodić misli graditi dobru generaciju. Međutim, Srbija nije odustala od Andreja Modića, a njegov mlađi brat, koji je neobjašnjivo ignorisan od strane Malkočevića, je već odigrao testnu utakmicu za Srbiju U-17 protiv Poljske U-17.

Po pisanju hrvatskih medija može se naslutiti da je Hrgota jedan od prioriteta hrvatskog saveza.
Kolike su šanse da će Srbija nastaviti vrbovati Andreja, pogotovo ako njegov mlađi brat postane i zvanično član te repke !? Pa velike, ne samo da će Srbija nastaviti pokazivati interes, nego se ne treba odbaciti ni želja brače da zaigraju zajedno.

Naravno, Sušić nije u stanju da posloži prioritete – poziva dva igrača iz Premijer lige BiH, a preskače jednog igrača AC Milana iz Serie A, i jednog igrača Borusije iz 1.Bundeslige.

Još ako je vodio računa da repki doda bar po jednog Srbina i Hrvata, jer odlaskom Misketa i Pandže ima još samo Vranješa i Šunjića, onda smo se vratili na početak, a to znači 15-20 godina unazad, kada je formula glasila otprilike ovako: ako ćemo prepustiti Srbina iz AC Milana Srbiji, nadoknaditi ćemo ga iz FK Sarajeva, a ako ćemo prepustiti Hrvata iz Borusije Hrvatskoj, nadoknaditi ćemo ga iz NK Širokog.

(Mogao je Sušić probati pridobiti nazad i Mirka Marića, kojeg su brača Mamić doslovno izgurali iz bh. U-19 repke i ugurali u hrvatsku U-21, ali to je sujetnom Sušiću ispod časti, kao i što-šta drugo u vezi i oko repke i igrača.
Da zna za njega, mogao je onda probati i Radeta Krunića, ali Krunićeva mana je to što ne igra u Premijer ligi BiH ?!
Zašto je Halilović zaboravljen, da nije zato jer je prošao pored Papeta u Mostaru a nije ga pozdravio, što mu ovaj nije oprostio a požalio se i u medijima)

By the way, neče i ne može nekoliko poziva igračima iz Premijer lige BiH tu ligu učiniti boljom, ili joj pomoći, ili unaprijediti je na bilo koji način. Naravno, ovih dana baš o tome možete čitati na domaćim portalima, u člancima u kojim autori entuzijastično najavljuju ko zna kakvu korist za domaću ligu, sve zbog nekoliko poziva u repku !?

Isto tako ne treba valjda po svaku cijenu pozivati igrače iz domaće lige, pogotovo ako će to biti na štetu nekih igrača iz inostranstva, a koji poziv više zaslužuju prije svega svojim kvalitetom i formom, ali i jačinom takmičenja u kojem učestvuju.
Slati pozive igračima iz domaćeg prvenstva samo da bi mogli reči da imamo i njih u repki je krajnje sumanuto.

Leave a comment