Semir Štilić (ni)je pojačanje za “A” selekciju BiH

Ako je Semir Štilić pojačanje za nšu selekciju, onda je naše vrijeme među svjetskim fudbalskim silama odbrojano. Međutim, mnogi ne misle tako…

Kad pomisliš da si pročitao sve, neki lokalni “portal” iznenadi novom količinom “budalaštine”. Tako se pojavio još jedan članak koji poziva selektora da u svoj tim uvrsti Semira Štilića.

Zanimljivo je kako nakon Sanjina Prcića i Semir Štilić, prema našim domaćim medijima, predstavlja još jedan primjer fudbalera koji s lakočom može zamjeniti Zvjezdana Misimovića:
“U Wislinom veznjaku Pape ima odličnog kreativca koji bez problema može zamijeniti Misimovića.

Bez problema !? Ko bi rekao da je Miske tako prosječan igrač, pa ga može zamjeniti svako ko zabije par golova iz slobonjaka, da ne kažem svaka taraba.

Pa, stvarno … kakav bezobrazluk !
Ali to i nije iznenađenje, jer Miske u dobrom dijelu naših medija i javnosti nikad i nije bio poštovan koliko je zasluživao. Da se nisu u Banja Luci, odnosno u “Nezavisnim novinama”, sjetili da mu odaju priznanje (Sportista godine), naš najbolji fudbaler od nezavisnsti na ovamo bi otišao bez zasluženog formalnog priznanja – Sarajevo mu ga nikad nije ni imalo namjeru dati.

Elem, prema pisanju jednog domaćeg “portala” nije to jedina Štilićeva osobina i kvalitet. Osim što bi “bez problema” mogao odmjeniti Msketa u repki, Štilić je ni manje ni više “(…) za vrijeme svog boravka u Lechu (je) uspio proslaviti i jednog od najboljih napadača današnjice (…)”, hoće autor reči Lewandowskog, ali ne želeći umanjiti kvalitetu poljskog napadača – dobro, samo malo, jer ipak mu je Semir omogućio tu šansu pa je shodno tome i zasluga njegova, ali ne “u potpunosti”:
“Daleko od toga da želimo omalovažavati Roberta Lewandowskog i uspjeh u potpunosti pripisivati našem fudbaleru, ali je bez sumnje sjajni bh. veznjak dao savršenu priliku Lewandowskom da pokaže sve iz svog golgeterskog repertoara. Lewa je to znao iskoristiti.”

Šta bi danas Leva bio da nije bilo našeg Semira nego Levat, jebo te !

Jebo te !

Daleko, brate, ide ludilo i naša opsesija nama samima – kad se Bosanci, kao i večina balkanaca, zaljube u sebe i kolektivno nesvjesno, dobiješ tragično društvo sociopata.

Još nešto – kako dobro primječuje autor članka na blogu Nogolopta, Sušić je kroz svoje selekcije “propustio” nekih 30-ak veznih igrača a samo 4 napadača. Tridesetak !
Zar nam treba i Štilić, koji nakon dvije propale sezone, vrlo loše u Ukrajini i očajno loše u Turskoj, gdje ustvari nije ni igrao, realno (još) nije ništa dokazao sa nekoliko dobro odigranih tekmi prema poljskim standardima i par golova iz slobodnjaka.

Ali prije nego pogledamo učinak Štilića, legitimno pitanje domaćim medijima bi bilo: zašto Semir Štilić, a ne (i) Stojan Vranješ ?
Jer vidite, Vranješ u Poljskoj takođe igra u životnoj formi, i postigao je jedan gol više (4 gola) i jednu asistenciju manje (2 asist.) od Štilića. Ima isti broj godina, u reprezentaciji nije bio ništa lošiji ni bolji od Štilića, karijera mu vrluda poput Štilićeve i sad je u istoj ligi, a u timovima gdje je nastupao uvijek je imao sličnu ulogu kao Semir (centralni vezni, ali češće kao plejmejker ili 10-ka), ekspert je za izvođenje slobodnih udarac iz kojih najčešće postiže fantastične golove (Video 1: Golazo – S.Vranješ, Vojvodina, Video 2: S.Vranješ fantastic long range freekick, Vojvodina).
Tu nije u pitanju određena razlika u količini pažnje koju mediji posvečuju Semiru, odnosno Stojanu, nego frapantna činjenica da je Semir eksponiran do besvjesti, u članku za člankom, po nekoliko tekstova dnevno u kojim se zahtjeva, moli, plače da ga Sušić pozove u tim, i tako već nekoliko sedmica ili čak mjeseci, dok o Stojanu nema niti jedne jedine rječi, uopšte, bilo kakve.
Pa u čemu je fol ?!? Ima li neko racionalno objašnjenje ?
Daleko od toga da i jedan od njih dvojice u ovom trenutku treba imati mjesto u reprezentaciji, ali mene zanima koja je to argumentacija kojom se podupiru zahtjevi za pozivanje Štilića, a koja bi mogla opravdati apsolutnu šutnju o Vranješu !?

Sezona 2014/15   Ekstra liga (POL) –   7 utakmice ( 628 minuta, 3 gol, 3 asistencija) – do 11.09.’14;
Sezona 2013/14   Ekstra liga (POL) – 16 utakmice (1439 minuta, 7 gol, 4 asistencija);
Sezona 2013/14    Super liga (TUR)  –  6 utakmica (  295 minuta, 1 gol, 1 asistencija);
Sezona 2012/13 Premijer liga (UKR) – 22 utakmice (1205 minuta, 1 gol, 3 asistencija);
Sezona 2011/12    Ekstra liga (POL) – 23 utakmice (1599 minuta, 1 gol, 8 asistencija);
Sezona 2010/11    Ekstra liga (POL) – 28 utakmice (2132 minuta, 6 gol, 4 asistencija);
Sezona 2009/10    Ekstra liga (POL) – 26 utakmice (1998 minuta, 2 gol, 7 asistencija);
Sezona 2008/09    Ekstra liga (POL) – 29 utakmice (2205 minuta, 9 gol, 8 asistencija);
(Učinak Semira Štilića per Transfermarkt.com)

Sad kada se očekuje priključenje još jednog veznjaka do kraja godine, Marija Vrančića, koliko bi to trebalo da imamo veznih igrača – gomilamo ih ko mahniti – i ko bi to, na kraju-krajeva, trebao da otpadne kako bi oslobodio mjesto Štiliću – Medunjanin ? Prcić ? Hajrović ? T-S Sušić ? Bešić ? Možda upravo Marijo Vrančić ?
A Vrančiću takođe treba osloboditi jedno mjesto u vezi, što znači da bi trebalo odstraniti dvojicu aktuelnih reprezentativaca kako bi se mogli pozvati i Vrančić i Štilić – osim ako neko ne misli da bi Štilić trebao biti u prednosti čak i nad Vrančićem, a opravdanje za takav izbor bi bilo izuzetno zanimljivo čuti.

Štilić baš i nije više u cvijetu mladost (27 godina), ali ako je stvarno sposoban onda, ipak, još uvijek ima vremena da nakon ove ili najkasnije slijedeće sezone napravi dobar transfer, u dobar klub i jaku ligu, a onda reprezentacija neče biti problem. Sve drugo je kvazi-propaganda i medijsko prodavanje muda za bubrege.

A zbog prodavanja muda za bubrege repka i jeste u kurcu.

Mi ustvari već imamo nekoliko štilića u liku Anela Hadžića, Avdije Vršajevića, T-S Sušića, Edina Višće, do prije par sedmica Senajida Ibričića, te povremenih Zorana Kvržića i Adnana Zahirovića, pa na određen način i Sanjina Prcića, s tim da Sanjin ima samo 20 godina i već igra u “ligi 5” zbog čega se od njega s pravom očekuje veliki napredak i solidna karijera.
Svi ovi igrači su kvalitetom ispod nivoa koji je BiH stekla u posljednje vrijeme. Sve je to 4. i 5. kategorija evropskih fudbalera.

A zanimljivo je kako niko nije ni prdnuo a kamoli se ovoliko trudio i raspisao kada je u pitanju Branimir Hrgota, jedini napadač dostojan da igra pored dva napadača koja Sušić u ovom momentu poziva. Niko nije postavio pitanje savezu zašto se moglo sjediti sa Kolašincem i njegovim roditeljima po Njemačkoj, ali se nije ni pomišljalo sjesti sa Hrgotom i njegovim roditeljima.
Pa gdje je taj silni patriotizam domaćih “novinara” kad su u pitanju napadači Branimir Hrgota i sarajlija Anto Slišković, dvadesttrogodišnji napadač Majnca, ili je baš taj “patriotizam” razlog što Anto i Branimir nemaju na našim sportskim “portalima” isti tretman kao Sead i Semir ?!
Tanković je bio opsesija naših medija, u vrijeme kad je trebao izabrati između Švedske i BiH, istovremeno niko od njih (osim par blogera) nije dizao frku što će Švedska u špicu napada, u bliskoj budućnosti, osim Muamera imati još jednog Bosanca u tandemu baš sa Mujom – Branimira.

Samo još da poslušamo kakofoniju koja se širi iz naših medija, a koja zaziva imena Ermina Zeca i Ajdina Mahmutovića, jer samo nam, eto, još ova dvojica fale pa da budemo reprezentacija koja se onda ne bi ni trebala stiditi poraza od Kipra !
Ima tu i onih koji misle da bi osim Štilića, Zeca i Mahmutovića, ponovno pozivanje Ervina Zukanovića rješilo sve naše fudbalske probleme – Zukanović koji kod naših medija, navijača i javnosti kotira visoko iz pogrešnih razloga. Ervin je lijevi bek ili štoper, i nešto rjeđe je igrao zadnjeg veznog, ali je nas kupio odličnim izvođenjem slobodnih udaraca. Eto to je razlog zbog kojeg ga svi žele gledati u repki, a to što je slabo odigrao na svojoj poziciji u onih nekoliko nastupa (naročito protiv USA na Koševu), to što je i u Gentu bio u početnoj postavi silom prilika jer nije imao alternativu, sve to nije važno. Mogu shvatiti javnost i navijače, kad misle da je par dobrih golova iz slobodnjaka dovoljno da jedan bek-štoper mora dobiti poziv, ali kad tenziju podižu ovi što sebe nazivaju novinarima, to ne mogu.

(Baš u ovom tekstu koji sam spomenuo na početku posta, autor spominje i “slučaj Arslanagić”, i saopštava ono o čemu na ovom blogu pišem već duže vremena. To je, na žalost, činjenica da će Dino teško obuči dres naše repke, ako ikad. Uz to kaže kako su, eto, iz saveza obmanjivali javnost tvrdnjama da je sve spremno da ovaj štoper pristupi našoj selekciji.
Eh, baš to nije tačno, baš je to još jedna ubleha koja dolazi sa domaćih Internet “portala”, jer savez nije ništa slično tvrdio ni saopštavao, nego su upravo ova i još neke popularne web stranice, konstantno, još od zime, pisali kao je Dino sve rješio, kako “reprezentacija BiH uskoro dobija strašno pojačanje“, i slično.
Dakle, takvi su ti naši sportski online magazini, izmišljotine pokrivaju s lažima, tračeve i ne provjerene glasine podmeću kao činjenice i vjesti, i tako stalno.)

Baš smo uhljupi, nismo u stanju održati ono malo reda, uspjeha i respekta što smo dokučili i stekli, da o nadogradnji na tim zdravim osnovama i ne govorimo – tonemo samo to još ne znamo.

Advertisements

2 thoughts on “Semir Štilić (ni)je pojačanje za “A” selekciju BiH

  1. Pingback: Hrgota debitovao za Švedsku | bh reprezentacija sutra ?

  2. Pingback: “Više od 30 hiljada kilometara” skautinga – za Sušićeve “provjerene snage” !? | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s