Slaba forma večine bh. reprezentativaca i tri dobre vjesti

Safeta Sušića, je još jednom, ali ovaj put definitivno i na najgori mogući način, pokazao da nema intelektualni, stručni i karkterni kapacitet da vodi veliki tim kakav je tim BiH, u simislu kvaliteta i kvanitteta, s obzirom da selekcija nije samo onih 18-23 igrača koji dobiju poziv nego i ostalih 10-20 kandidata koje treba stalno imati u vidu i pratiti.
Isto tako niko nije propustio da kritikuje igrače i njihovu igru protiv Lihtenštajna i Kipra, ali takvi nisu uzeli u obzir jednu očiglednu sitnicu, a to je da nije nikakvo iznenađenje da su svi naši igrači igrali najlošiju utakmicu svojih reprezentativnih karijera upravo protiv Kipra – osim za Sušića koji jeste iznenađen, potpuno zatečen – svako ko je bar malo pratio početak prevenstava širom Evrope mogao je lako zaključiti da osim dva-tri igrača svi ostali igraju u očajnoj formi za svoje klubove.
Zanimljivo je da Sušić odbacuje formu svojih igrača u njihovim klubovima kao nešto potpuno irelevantno za reprezentativne utakmice !

Ove sedmice samo nekolicina naših igrača odigralo je dobro, neki su odigrali vrhunski. Prije svih treba spomenuti formu našeg najboljeg odbrambenog igrača, Tonija Šunjića, koji je bio drugi najbolje ocjenjen igrač u susretu klubova sa najboljim odbranama u dosadašnjem djelu ruskog šampionata – u gostovanju kod Tereka Tonijev Kuban je igrao sa igračem manje od 65 minute, a tekma je završena bez golova.
Odbrana Kubana je najbolja odbrana, a Toni Šunjić je najbolje ocjenjen odbrambeni igrać ruskog prvenstva !

Slijedeći bh. fudbaler koji je imao zapaženu ulogu u igri svog kluba ovog vikenda je Sanjin Prcić. On je odigrao solidnu utakmicu protiv PSG-a, koja je završila nerješeno (1:1).

Haris Medunjanin, baš kao što je najavio menađer Deportiva, Fernandez, sve više preuzima ulogu lidera u tom timu. Ovog vikenda su pobjedili (1:0) novajliju u ligi Eibar. U prilično lošoj utakmici, sa nepovezanom igrom, Hare je počeo malo lošije kao i svi ostali igrači iz oba tima, ali je uspio igrati sve bolje, kako je utakmica odmicala, te je završio kao jedan od najboljih na terenu, sa jednom od najboljih ovcjena.

Gojko Cimirot i Goran Zakarić su odigrali standardno, a Cimirot je ostvario i asistenciju.

Senad Lulić je nosio kapitensku traku mjenjajući kapitena tima, ali je odigrao ispod svojih mogućnosti, dok je Mire Pjanić ipak odigrao solidno u pobjedi Rome.

Neki novi momci

Najvažnije vjesti ipak stižu iz Italije i Španije.
U Italiji je Milan Đurić debitovao za svoju Ćezenu protiv Lacija, nakon što je morao pauzirati u prvom kolu zbog suspenzije. Odigrao je cijelo poluvrijeme u porazu od 3:0, ali je Milan ipak uspio biti najbolji pojedinac na terenu, sa drugom najboljom ocjenom u svom timu.
Ivan Martić, desni bek Verone, odigrao odličnu u svom debiju. Martić je objasnio u jednom intervjuu, koji je prije par dana dao za jedan domaći sportski “portal”, kako ima isti odnos i veliko poštovanje prema sve tri svoje “domovine” – BiH gdje je rođen kao Hrvat, Švicarskoj kao zemlji gdje odrastao i koja mu je sve dala, te Hrvatskoj kao zemlji njegovog etničkog identiteta, i kad iz jednačine izbacite iracionalan i izvještačen patriotizam, mislim da je to jedino pošteno i da drugačije i ne može – a kad je poziv za repku u pitanju, Ivan je spreman da nastupa za onu reprezentaciju koja mu se obrati prva. Ovdje treba reči da on fakat ne nudi svoje usluge nikome, što je takođe pošteno, i kako je i sam rekao, neče razmišljati o reprezentaciji nego igrati što bolje, a ko od tri repke zaključi da je dobar i pozove ga, on će se odazvati. Pored toga, ovaj naš “portal” je prvi i za sad jedini kontakt ostvaren s Martićem iz BiH, i on kaže da je jako sretan zbog toga !
Ako se ne varam upravo je pozicija desnog beka največi problem reprezentacije BiH !

Iz Španije stižu lijepe vjesti o uspješnom debiju Eldina Hadžića (22), koji je debitovao za Real Saragosu u tekmi protiv Barcelone B, a u igru je ušao u 41 minutu a u 44 minutu zabio svoj prvi gol za klub ! U sliedeće dvije utakmice Saragosa je igrala vrlo slabo,  prvo izgubivši 1:0 na strani, a zatim su odigrali 1:1 kod kuće, a gol su primili iako su imali igrača više. U ovoj posljednjoj utakmici Eldin je zamjenjen u 73. minuti a nedugo zatim njegov tim je primio gol.

I na kraju vrijedno je spomenuti i Danijela Miličevića, dvadesetosmogodišnjeg ofanzinog veznog, koji je prošao sve omladinske selekcije reprezentacije Švicarske, a koji sa velikim uspjehom igra za Gent, kao njihov najvažniji igrač, što opet pokazuju njegove statistike. Danijel je porijeklom iz BiH, i nastup za našu repku bi prihvatio bez razmišljanja, jer se intimno uvijek smatrao Švicarskim Bosancem (ili obratno).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s