Reprezentacija BiH u sjenci – redovno ažuriran post

Reprezentacija BiH u sjenci – NT Sienna

Redovno osvježavan post / regularly updated

Reprezentacija BiH u sjenci” je eksperiment bhr bloga. To je ustvari alternativna “A” selekcija BiH, sastavljena uglavnom od igrača koji su zanemareni a mogu bez administrativnih i bilo kojih drugih prepreka igrati za naš nacionalni tim, igrača koji mogu nastupiti nakon što promjene sportsko državljanstvo, te mladih igrača koji već igraju za omladinske selekcije ili iz nekog razloga još nisu zabilježili nastup, i na kraju i neki igrači “A” tima koji nisu dovoljno ili adekvatno upotrebljavani.

Pošto je veliki broj igrača na margini našeg reprezentativnog fudbala, ovaj eksperiment će se ažurirati s vremena na vrijeme, koliko je moguće češće i uz određene korekcije, odnosno dodavanje novih igrača kao i postavljanje novih formacija (same formacije emaju poseban značaj, osim radi ilustracije), itd

Ako za trenutak ostavimo po strani stručnu sposobnost (taktiku, formacije i sl.), aktualni selektor, Safet Sušić, je mnogo puta do sada izjavljivao da smo mi (reprezentacija BiH) danas izrasli u pravu fudbalsku silu, dosegnuviši respektabilan nivo i renome, sa velikim brojem vrhunskih i kvalitetnih fudbalera/nogometaša, koji garantuju taj naš status, pa sad više nikog ne treba i nečemo moliti da nam se pridruži i zaigra za našu najbolju selekciju. Drugim rječima, Safet Sušić je poručivao da on nema namjeru nikog moliti da igra za njegov tim. Problem je što on ne samo da nije nikog molio, nego prečesto nije ni pokušao uspostaviti kontakt !
Već u slijedećoj prilici bi nam nudio alibije za neuspjehe, najčešće ih pravdajući  “kratkom klupom”, malim brojem kvalitetnih igrača, i slično.
Ništa novo za selektora koji je svojim kontradiktornim nastupima u medijima dovodio do ludila i najhladnije glave. Rijetko bi dao dvije izjave koje nisu pobijale jedna drugu.
Međutim, njegov odnos prema igračima koji bi trebalo da kandidiraju za najbolju selekciju, posebno je iritantan – naš selektor, Safet Sušić, za razliku od selektora Švedske, Hrvatske, Belgije, Švicarske, nema namjeru progutati svoj ogroman ponos kako bi se angažirao oko nekog mladog, talentiranog i perspektivnog igrača, a koji pred sobom ima izbor nekoliko nacionalnih selekcija, najčešće prethodno nabrojanih.
Dok selektor Švedske može dva puta otputovati do Londona da se sastane sa Tankovićima, Sušić ne može ni nazvati; dok selektor Švicarske može nagovarati Seferovića i Hajrovića, Sušić im je jedino imao poručiti preko domaćih medija da je normalno da oni igraju za Švicarsku; dok je čitava ekipa ljudi obigravala oko Alena Halilovića, od Mamića do Štimca, Sušić je reagirao kao i u slučaju Hajrovića i Seferovića, dok se u ovom momentu brača Kovać motaju po Njemačkoj oko Hrgote skupa sa šveddskim selektorom, od Sušića nismo čuli ništa – ustvari jesmo, poručio je preko domaćih medija, naravno, kako Hrgota i Arslanagić trebaju biti fer prema reprezentaciji BiH !!!
Treba li Sušić prema njima dvojici biti bilo šta, to još ne znamo, ali naslučujemo.

Zato hajde da se malo poigramo mogućim sastavima, potencijalnim reprezentativcima, i pokušamo ih što više nabrojati na jednom mjestu…

Za početak vidimo dvije alternativne selekcije suprotstavljene na slijedečoj slici:

> BiH A Tim u Sjenci 1 (4-3-2-1) vs. BiH A Tim u Sjenci 2 (4-2-1-3)
Bosna i Hercegovina A Tim u Sjenci – (1 i 2, dvije selekcije bez rezervi)
Igrači koji mogu nastupati za BiH, i igrači koji moraju promjeniti sportsko državljanstvo ali još uvjek mogu odabrati BiH.

BiH A Tim u Sjenci 1 (4-3-2-1) vs BiH A Tim u Sjenci 2 (4-2-1-3) - Bosna i Hercegovina A Tim u Sjenci 1 i 2 - Football tactics & formations

BiH A Tim u Sjenci 1 (4-3-2-1) vs. BiH A Tim u Sjenci 2 (4-2-1-3) – Bosna i Hercegovina A Tim u Sjenci (1 i 2, bez rezervi) – Football tactics and formations

> …

> …

….

Neki novi klinci – neki stariji novi klinci

Igrači sa margine reprezentacije BiH, izvan planova N/FS BiH i selektor – Pregled (ažurira se)

  1. Ivan Martić (23 god.), Helas Verona, desni bek;
  2. Danijel Miličević (28 god.), Gent, krilni napadač (desno krilo, napadač, ofanzivni vezni, polu-špic), SUI U-17, 19, 20 i 21;
  3. Eldin – Eldin Hadžić (22 god.), Real Saragosa, krilni napadač (lijevo krilo, ofanzivni vezni, napadač);
  4. Dino Arslanagić (21 god.), Standard Lijež, štoper, BEL U-17, 18, 19, 20 i 21;
  5. Dario Dumić (22 god.), Brombi, štoper (zadnji vezni, lijevi bek, vezni, napadač), DEN U-15, 16, 17, 18, 19, 20, 21;
  6. Branimir Hrgota (20 god.), Borusija M’gladbah, krilni napadač (napadač, krilo), SWE U-17, 19, 21;
  7. ….

Vjesti o nastupima i formi bh. internacionalaca juniora i seniora

Veliki broj igrača koji su daleko od očiju selektora i saveza i još dalje od centra pažnje naših medija (ažurira se)

U Italiji je Milan Đurić debitovao za svoju Ćezenu protiv Lacija, nakon što je morao pauzirati u prvom kolu odrađujući suspenziju zbog kartona. Odigrao je cijelo poluvrijeme u porazu od 3:0, ali je Milan ipak uspio biti najbolji pojedinac na terenu, sa drugom najboljom ocjenom u svom timu.
Ivan Martić, desni bek Verone, odigrao odličnu u svom debiju. Martić je objasnio u jednom intervjuu, koji je prije par dana dao za jedan domaći sportski “portal”, kako ima isti odnos i veliko poštovanje prema sve tri svoje “domovine” – BiH gdje je rođen kao Hrvat, Švicarskoj kao zemlji gdje odrastao i koja mu je sve dala, te Hrvatskoj kao zemlji njegovog etničkog identiteta, i kad iz jednačine izbacite iracionalan i izvještačen patriotizam, mislim da je to jedino pošteno i da drugačije i ne može – a kad je poziv za repku u pitanju, Ivan je spreman da nastupa za onu reprezentaciju koja mu se obrati prva. Ovdje treba reči da on fakat ne nudi svoje usluge nikome, što je takođe pošteno, i kako je i sam rekao, neče razmišljati o reprezentaciji nego igrati što bolje, a ko od tri repke zaključi da je dobar i pozove ga, on će se odazvati. Pored toga, ovaj naš “portal” je prvi i za sad jedini kontakt ostvaren s Martićem iz BiH, i on kaže da je jako sretan zbog toga !
Ako se ne varam upravo je pozicija desnog beka največi problem reprezentacije BiH !

Iz Španije stižu lijepe vjesti o uspješnom debiju Eldina Hadžića (22), koji je debitovao za Real Saragosu u tekmi protiv Barcelone B, a u igru je ušao u 41 minutu a u 44 minutu zabio svoj prvi gol za klub !
U sliedeće dvije utakmice Saragosa je igrala vrlo slabo, prvo izgubivši 1:0 na strani, a zatim su odigrali 1:1 kod kuće, a gol su primili iako su imali igrača više. U ovoj posljednjoj utakmici Eldin je zamjenjen u 73. minuti a nedugo zatim njegov tim je primio gol.

I na kraju vrijedno je spomenuti i Danijela Miličevića, dvadesetosmogodišnjeg ofanzinog veznog, koji je prošao sve omladinske selekcije reprezentacije Švicarske, a koji sa velikim uspjehom igra za Gent, kao njihov najvažniji igrač, što opet pokazuju njegove statistike. Danijel je porijeklom iz BiH, i nastup za našu repku bi prihvatio bez razmišljanja, jer se intimno uvijek smatrao Švicarskim Bosancem (ili obratno).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s