Emir Spahić na spisku “lukavog” Sušića

Povratak Spahića u reprezentaciju apsolutno ništa ne govori o njenoj odbrambenoj liniji koliko o Sušiću kao stručnjaku, ali i čovjeku !

Mnogo se piše u našim medijima kako nam je odbrana oslabljena odlaskom Emira Spahića.
Pa dobro, može se to i tako reči, oslabljena jeste ali nije nimalo slaba – naprotiv, jedan njen dio, štoperski par, je jači nego ikad !

U ovom trenutku BiH ima jedan od najboljih štoperskih parova u Evropi, bar ako sudimo po trenutnoj formi dva štopera pojedinačno – Ermina Bičakčića i Tonija Šunjića.
Ovu dvojicu bi poželjeli u svom timu i ruski i njemački selektor, a onaj trener koji bi mogao da ih ima u paru, zajedno u svom timu, bio bi pravi sretnik. Na žalost u takve stručnjake Safet Sušić ne spada. On od ova dva štopera, koji su pojedinačno među najbolje ocjenjenim u Rusiji i Njemačkoj, pa tako i u Evropi, nije u stanju sastaviti sigurnu odbranu. Šta reči….

Sušić je skontao da krene linijom manjeg otpora, odnosno, da je najbolje da svoju nesposobnost i zamagli i skrpi pozivanjem Spahića, koji će onda kao pravi lider, a u slučaju da nam Vels i naročito Belgija natrpaju mrežu do vrha, skrenuti pažnju sa Sušića na sebe, a možda čak primiti na sebe i sav gnjev javnosti i medija.

Kakav prepredenjak !

Jer ono što Safet Sušić ne može da napravi od dva štopera koji igraju u životnoj formi za svoje klubove a u njegovom timu izgledaju kao muhe bez glave, treba da uradi na terenu u toku utakmice Emir Spahić.
Da li bi Emir onda trebao da dobije i dio milionskog ugovora, kojim su Safeta Sušića, poznatog među navijačima još i kao Amidžaspor Sušić, po njegovim sporadićnim anganžmanima u turskom drugoligaškom fudbalu, magarci nagradili za vračanje repke deset-petnaest godina unazad ?

Dok sam rastao uz omiljenu igru, koju sam zavolio gledajući upravo Sušića (i Kigena), ni sanjao nisam da taj prividno tih i skroman čovjek može biti toliki egoista i sitnosopstvenik !

Najavio je pozivanje i Misimovića, pa se pitam ima li Safet Sušić ikakvu ulogu u reprezentaciji kao stručnjak, ili je navikao da igrači sami znaju kako i šta da igraju, kad su u sastavu u kojem su navikli igrati, i kojem su najčešće i izlazili na teren.
O kakvom podmlađivanju savez i on govore kad taj čovjek nije sposoban sastaviti tim od novih igrača. Da se ne prisječamo koliko ih je odgurnuo od izbora bh. reprezentacije, i koliko će ih još odbiti svojom palanačkom prepotencijom.
U ovom momentu na Sušićevom “radaru” nisu ni Ivan Martić, desni bek kojeg nemamo a može igrati za tri zemlje, ni Marin Leovac, llijevi bek kojeg nemamo i koji može igrati za dvije zemlje, ni Danijel Miličević (koji je već nastupao za Švicarsku  u omladinskim selekcijama pa bi. doduše. zato morao dobiti FIFA odobrenje za promjenu sportskog državljanstv, ali koji bi bio vrijedan dodatak našem rosteru jer je u ovom trenutku jedini bosanski ofanzivni vezni, najčešće desno krilo, koji igra u vrhunskoj formi, a ključni je igrač Genta drugu sezonu za redom), da o mlađim i ne govorimo.

Može Safet aludirati koliko hoće o tome kako je on stvorio ovaj tim, lupetajući po potrebi kako su skoro svi igrači došli u njegovom mandatu, pa ih je, eto, on uklopio u pobjedniičku cjelinu.
Dobio je tim od Miroslva Blaževića, trenera koji je definisao konturre i sve osobine tima, i odrredio kreativan napadački mentalitet, a koji je Sušić nadopunjavao povremeno sa nekoliko anti-talenata (plus Hajrović i Kolašinac koje je on upučivao na njihove tadašnje reprezentacije, kao prirodan izbor), i to nakon što je isprobao i Kuntu i Pantu (uglavnom obojicu veznih).

Zato svi koji očekuju da Sušić može obnoviti ovaj tim, uvodeći nove igrače, a da u međuvremenu ne trpe rezultati, taj je u dubokoj zabludi a repka govnima.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s