Kad bi Sušić znao postaviti “kontru”…

… u timu ima ogroman potencijal za izvođenje ubitačnih kontra-napada, prije svih u Džeki, koji je u prethodnim sezonama igrajući za Siti uspio sebe ugurati među tri najefikasnija evropska napadača iz “kontre”. Slične kvalitete posjeduju i Ibišević, Lulić i Hajrović. Osim njih tu je i Višća, pa eto i Vršajević, koji posjeduju brzinu, i uz dobro uigravanje bi mogli obavljati zadatke u timu postavljenom da igra na “kontre”.

Na žalost, Safet Sušić ima problema sa postavljanjem i najobićnijih formacija i taktike, tako da je nemoguće očekivati da najednom počne koristiti neke taktičke i formacijske sisteme koji su zahtjevniji i komplikovaniji – pogotovo ne neke inovacije, nešto poput Van Galovog sistema sa tri štopera.

Šteta, jer Edin Džeko je ubitačan u “kontrama”, a ima u našem timu i solidnu podršku u brzim igračima. Fali samo neko ko ima smisla i talenta za vođenje tima sa klupe.

Ali dok je Sušić selektor mi nečemo vidjeti Ivana Martića, 23 godine starog desnog beka Verone, Marina Leovca, 25 godina starog lijevog beka Rijeke, ili meni posebno interesantnog Maria Pavelića, desnog beka Rapida koji ima samo 21 godinu a standardan je u svom timu.

Sušić nas vodi u ponor, ali mi ne znamo drugačije – mi se plašimo promjena, a uvodimo ih tek kad sve upropastimo.

Fali nam par bekova !
Ali je Safet Sušić našao rješenje u Josipu Kvesiću, ne osvrnuvši se ni za tren na lijevog beka NK Rijeke, Marina Leovca, koji u odnosu na Josipa Kvesića dolazi iz sasvim druge dimenzije, iz evropskog fudbala.

1)
BiH Reprezentacija A - Kontra napad - tim pred kvalifikacijsku tekmu s Velsom (10th October 2014)
2)
BiH Reprezentacija A - Kontra napad - tim pred kvalifikacijsku tekmu s Velsom i Belgijom (10th October 2014)
3)
BiH Reprezentacija A - Kontra napad - tim pred kvalifikacijsku tekmu s Velsom i Belgijom (10th October 2014)

Advertisements

2 thoughts on “Kad bi Sušić znao postaviti “kontru”…

 1. Lulic i Mujdza su bocni igraci koji odgovaraju 3-5-2 formaciji. Brzi su, pristojni u duelu, (Mujdza odlican), ofanzivni, mogu “odlutati” naprijed,a da ne bude kobno… U toj varijanti je opravdano i igrati s dva spica, narocito ukoliko bi , ti bocni, bili kadri poslati kvalitetne centarsuteve , sto im , u toj formaciji, i jeste jedan od glavnih zadataka.
  U sredinu staviti Besica Pjanica, Salihovica…
  Ali za to treba malo razmisljati, kombinovati, izbaciti neke igrace koji ,iz nekog razloga, moraju igrati…Mission Impossible !
  Pozdrav 1

  • Ovo je razmišljanje kako bi tim mogao igrati isključivo na kontre.
   Salihović je povrijeđen, ali svejedno u ovom konkretnom “ko-bajagi” sistemu bi mogao zamjeniti nepostoječeg lijevog beka.
   Sušić je, inače, pored živog i zdravog Marina Leovca, lijevog beka Rijeke koji igra na visokom nivou, pozvao Josipa Kvesića, koji je obećavao prije povrede križnih ligamenata, ali nakon povrede se utopio u sivilo ispodprosječnosti bh. fudbala. Eto, to je naša realnost – selektor koji nema apsolutno nikakvog smisla za formaciju, taktiku, i koji nema nikakav uvid u formu i dostupnost igrača koji igraju dalje od HNL-a, niti ga interesuje.
   Zapravo, i u HNL-u su mu vidici suženi uglavnom na Hajduk i Dinamo !
   Leovac igra sa Kvržićem u Rijeci, ali Sušiću ne trebaju bekovi, koji ćemu kur bekovi kad on igra neki novi fudbal sa 15 veznih igrača….

   Hvala na komentaru i veliki pozdrav !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s