Sušić u zemlji čudesa | DEJA VU

DEJA VU !

Šanse da izbjegnemo poraz od Belgije u ponedeljak na Bilinom Polju, sa Safetom Sušićem na čelu reprezentacije, ravne su nuli !
Sve osim poraza od najbolje selekcije Evrope u ovom trenutku bilo bi veliko iznenađenje, čak i čudo.

To će biti treča utakmica u ovim kvalifikacijama (EURO 2016 Grupa B) a mi imamo, slovom i brojem, jedan (1) bod iz dvije utakmice, sa dvije najslabije reprezentacije u grupi (Andora je ipak van svake konkurencije, fudbalski patuljak koji svoj cilj zadovoljava učestvovanjem).

Posljednji put kada smo započeli kvalifikacije na ovakav način, stvar je kulminirala totalnim haosom u savezu, selekciji, i među navijačima, odnosno generalno u javnosti, te ostavkom selektora, i to u dva navrata između septembra i novembra !
Desilo se to u trečem i posljednjem mandatu legendarnog Bake Sliškovića, koji je prethodna dva ciklusa odveo repku BiH do dva največa uspjeha od osnutka pa do tog vremena. Dva puta nas je Baka doveo do cilja, da bismo ipak propuštali šansu da ga i ostvarimo.
U trečem mandatu, pred početak kvalifikacija za EURO, svima je bilo očigledno da je selekcija igrača, a na koje se Baka mogao osloniti u prethodna dva ciklusa, i mentalno i emocionalno, ali takođe i fizički potpuno istrošena, prije svega jer su zvjezde tima, odnosno ključni igrači i nosioci igre (Salihamidžić, Barbarez, Bolić i Baljić) bili u poznim fudbalskim godinama, ili već stigli do kraja svojih karijera.

Savez je u to vrijeme bio u rukama moralno i materijalno korumpiranih i ispolitiziranih ljudi poput Ahmeta Pašalića, pokojnog Milana Jelića, Sulejmana Čolakovića, Miodraga Kureša i Muniba “Munje” Ušanovića. U takvim okolnostima Baka je uspio napraviti najviše što je bilo moguće, ali kad je došlo vrijeme za promjene niko nije znao da je došlo, ili ga nije zanimalo.

Kvalifikacije za EURO 2008 (Grupa C) su za nas počele solidno pobjedom na Malti (5:2), ali je nakon poraza u Zenici od Mađarske (1:3) Baka podnio ostavku. Međutim, notorni pokvarenjak i najomraženija osoba u historiji fudbala u BiH, Ahmet Pašalić je uspio nagovoriti Sliškovića na povratak pred utakmicu protiv Moldavije u gostima (2:2), ali je nerješen rezultat u Moldaviji i visok poraz od Grčke u Zenici (0:4) naveo Baku da ponovo podnese ostavku, ovaj put neopzivu.
Nakon toga je legendarni Baka, čovjek koji je kao Hrvat stao uz svoju reprezentaciju i svoju zemlju još 1993 i više nikad nije ustuknuo ili se pokajao, ispraćen sa Bilinog Polja odvratnim povicima “Ustaša, ustaša”. Važno je i uvijek treba konstatovati da ni nakon takvih uvreda Baka nije okrenuo leđa ni reprezentaciji ni svojoj zemlji.

Sve što se dešavalo posljednjih nekoliko mjeseci u i oko reprezentacije, te sam početak kvalifikacija za EURO 2016, bolno podsječa na vrijeme i dešavanja pred i na početku kvalifikacija za EURO 2008.

Deja Vu !

Blaž SLIŠKOVIĆ (3. ciklus/mandat)        |  Safet SUŠIĆ (3. ciklus/mandat)
kvalifikacije EURO 2008                         |  kvalifikacije EURO 2016


Malta – BiH ………. 2:5                            |  BiH – Kipar ……. 1:2
BiH – Mađarska …. 1:3                            |  Vels – BiH …….. 0:0
Moldavija – BiH ….. 2:2                            |  BiH – Belgija ….    ?
BiH – Grčka ………. 0:4                           |  Izrael – BiH …….   ?


iz prve 2 tekme = 3 boda                         |  iz prve 2 tekme = 1 bod
(Slišković podnosi ostavku ali je vračen)    | (Sušić izjavljuje da je zadovoljan)
iz prve 3 tekme (2 u gostima) = 4 boda     |  iz prve 3 tekme (2 kod kuće) = ?
iz prve 4 tekme = 4 boda                         |  iz prve 4 tekme = ?
(Slišković ponovo podnosi ostavku, reprezentaciju zahvata največa kriza od 1992, igrači i navijači započinju bojkot i proteste)

Koliko zaista Safet Sušić može ostati na klupi naše selekcije ?
Koji je prag bola za naš savez ?
Slišković je nakon dvije utakmice osvojio 3 boda i podnio ostavku koja je prihvaćena, da bi tek nakon nekoliko dana odluka da se ostavka prihvati bila preinačena. Valjda u onom neredu niko nije htio posao, jednostavno nisu imali koga postaviti, a da ga pri tome mogu i kontrolisati.
Nakon još dvije tekme u kojim je osvojen samo jedan bod, uz poraz od Grčke u Zenici, Baka je ovaj put podnio neopozivu ostavku.
Sušić nakon utakmice u Velsu djeluje kao neko kome ne pada na pamet da podnese ostavku – a i zašto bi, kad mu je ugovor milionski – te pred kamerama u Velsu, neposredno nakon završetka tekme, i na sarajevskom aerodromu, odmah po slijetanju u Sarajevo, Sušić uz priglup osmjeh ispaljuje rafal za rafalom nebuloznih tvrdnji i konstatacija !

Međutim, da li bi poraz od Belgije u Zenici, ako ne i vrlo moguće poniženje, mogao natjerati savez da otpusti Sušića, ili Sušića da podnese ostavku ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s