ELDIN

“Eldin, nepoznato iznenađenje” – ovo je naslov iz sportskog magazina “MARCA” špansko izdanje, od 9. oktobra ove godine.

“MARCA” je posvetila veliki članak Eldinu Hadžiću, kojeg tamo svi zovu kratko ELDIN, momku koji je prije 22 godine rođen u Sarajevu (prema dostupnim informacijama).
Eldin je nakon prelaska iz Herkulesa u Real Saragosu oduševio svoje poslodavce, navijače, i medije u cijeloj Španiji.
Potpisao je ugovor na jednu godinu uz mogućnost produžetka na još tri, a što je praksa u klubovima koji nakon ispadanja iz jednog ranga takmičenja u drugi, a imaju namjeru da se vrate u viši što je prije moguće. U takvim slučajevima se i transferi novih igrača realiziraju s tom činjenicom na umu. (Praktično to znači da je Eldin vezan za klub ovu sezonu u kojoj se klub bori za povratak u Primeru, a ukoliko se uspju vratiti Eldinov ostanak će ovisiti od njegove igre, odnosno procjene da li može nastaviti doprinositi timu na adekvatan naččin i u Primeri, ili ako se ne uspiju vratiti onda je ostanak vjerovatno još izvjesniji. U svakom slučaju ovakav aranžman olakšava saradnju i njemu i klubu, odnosno njen nastavak ili prekid.)

Prevod ovog članka o Eldinu iz magazina MARCA:

Oni koji znaju kažu da će (Eldin) biti jedno od otkrića ove sezone

Eldin, nepoznato iznenađenje

  • Bosanac je postao ključni igrač tima u posljednjim utakmicama
  • David Cortés i Mario Paglialunga su se složili o njemu dok je igrao u Herkulesu, još u sezoni 2012/13

Eldin Hadžić je za navijače bio najmanje poznata akvizicija “Zaragocista” prošlog ljeta, ali sad je, pak, jedan od igrača zbog kojeg su i očekivanja i nadanja za klub viša. Nakon ispadanja Herkulesa u treču ligu, Bosanac je krenuo uzlaznom putanjom, i trenutno je jedan od uzdanica Viktora Munjoza, koji ga smatra drugačijim, i koji od Eldina očekuje da napravi razliku u drugoj ligi.

Eldin se tek nakon prvog kola i utakmice u Huelvi pridružio timu, te iako nije bio u početnom sastavu u slijdećem, uspio je zauzeti naslovne stranice novina. Od tada je igrao u pet od sedam tekmi, i to samo tri u početnoj postavi. Bez obzira na tu činjenicu, Eldin je zabio 2 gola i napravi 2 asistencije, a čak je promašio i penal protiv Lagostere, a da ga je realizirao bio bi prvi strijelac tima uz saigrača Borju sa 3 gola.

Sa nepune 23 godine pred Eldinom je najvažnija sezona u za sad kratkoj karijeri,a svi koji ga znaju ili su ga gledali smatraju da će biti jedno od otkriča ove sezeno. Dva “ex-Zaragocista” koji su djelili svlačionicu sa njim u Herkulesu, David Kortez i Mario Paljalunga, čuvaju samo dobro sječanje na taj period.

Bez obzira na Eldinov dobar start u Saragosi smatraju da nema razloga za žurbu: “Još uvijek je vrlo mlad i jasno je da može biti jedno od otkriča lige, ali mora ići polako i prvo se uklopiti u tim. Njemu sve to odgovara jer će na kraju sve doći na svoje mjesto za njega i tim. On je veliki igrač i veliki radnik.”.

Kortez je bio sa Bosancem u dva navrata, ali je mogao uživati samo u saradnji sa Eldinom u drugom, kada je Herkules spasio status drugoligaša na čudesan način u drugom djelu sezone 2012/13. “U mojoj prvoj godini, u pre-sezoni u Alikanteu smo bili zajedno, ali je Eldin morao otići na posudbu zbog problema sa državljanstvom. Već u mojoj drugoj sezoni, došao je u tim nakon što je rješio sve probleme i mogao je nastupati. Tada sam i ja počeo igrati u drugom djelu sezone, kada smo uspjeli sačuvati status drugoligaša. Njih dvojica su savršeno razumjeli sa tadašnjim saigračima Brauljom i Portiljom”, prisjeća se Kortez.

Kortez ga vidi i kao plejmejkera
U Real Saragosi Eldin u ovom trenutku igra right na lijevoj strani, ali Kortez vjeruje da može takođe učiniti veliku štetu protivnicima i igrati između linija, ili iza napadača (kao plejmejker). Kortez takođe naglašava kvalitet prije svega: “Eldin ima potez i kretnje kojim nekoga ko je igrao fudbal na ulici, i koje se ne mogu naučiti na treningu, a koje je teško vidjeti u današnjem fudbalu.” Ostaje mu još samo “da bude više konzistentan (ili regularan u sastavu ?).”

Za sada, u Real Saragosi je doživio uspon i njegov lični cilj je da nastavi pomagati svom timu u osvajanju bodova koji će ih odvesti na vrh tabele.

U međuvremenu, Mario Paljalunga je uvjeren da “Eldin može dati mnogo radosti navijačima i biti jedno od iznenađenja sezone.” Argentinac kaže da je razlog zašto mu se Bosanac toliko sviđa to što “ima a odličan start i brzinu, te osječaj za gol. U stanju je spasiti svojom igrom utakmicu u svakom trenutku ili u vrlo određenom momentu uticati na ishod” kaže veznjak. “Na neki način sliči na Viktora Rodrigeza, s tim što Eldin učestvuje i u samoj završnici (akcije)”, dodaje.

Usredotočen i skroman momak
Paljalunga takođe ističe nešto što je ključno za uspjeh u fudbalu osim kvaliteta; – Odgoj i razvoj ličnosti – “Činjenica da je Eldin momak koji je dobar u glavi, veoma je skroman i spreman na žrtvu, možda zbog svega što je njegova familija proživjela u vrijeme njegovog djetinstva (rat u BiH i očevo zarobljeništvo u logoru). Herkules je odlično procjenio. Za nadati se da će uspjeti u Saragosi jer je to zaslužio”, zaključuje Paljalunga.

Hezus Garsija Pitark je dugo vremena želio dovesti Eldina, pokušao je prošlog ljeta, ali je bio neuspješan. Da uradili smo to ove godine, nakon ispadanja Herkulesa, i Eldin je potpisao na jednu sezonu, ali uz opciju za još tri. Ideja rukovodstva je da zadržimo dečka duže, pošto imaju povjerenje u njega i uvjereni su da će Eldin biti jedan od najboljih igrača u timu ove sezone.

“Eldin, la sorpresa desconocida” – MARCA.com

Da se ne lažemo, Safet Sušić nema pojma s kakvim igračkim kadrom raspolaže, on jednostavno nema nikakvo interesovanje o potencijalnim igračim u evropskim ligama. Sušić ne zna koga bi mogao pozvati, niti ima ikakvu ideju o kvalitetima tih igrača. On o igračima čuje iz saveza ili od nekih kolega, naravno i od menađerskog lobija, ali ni tada ne odlazi da se upozna sa mogućnostima tih igrača.
Pa taj čovjek laže kako on, eto, ide na utakmice svojih igrača i onih za koje smatra da kandidiraju za tim, samo to nikome ne govori da se ti igrači ne bi prepali njegovog prisustva na stadionu !?!?!
Pa jebo te, šta on misli, da su ljudi djeca, da im možeš prodavati takve šupljake ?!

Zbog ove činjenice teško se može očekivati da Sušić zna za Hadžića, pa čak ako i zna, nema on blage veze o kakvom se igraču radi – šta igra, kako igra, koliko igra, itd.
Ono što najviše čudi i iritira je činjenica da je, na primjer, Edin Višća, koji inače igra na sličnoj poziciji i ulozi kao Eldin Hadžić ali tehnički a vjerovatno i generalno kvalitetom nije ni blizu Hadžiću, imao mjesto u reprezentaciji i učestvovao na svjetskom prvenstvu, iako je svo vrijeme bio član turskog drugoligaša bez ikakvog renome, dok Safet Sušić istovremeno možda nikad nije ni čuo za Eldina Hadžića.

Advertisements

One thought on “ELDIN

  1. Pingback: Zini da ti kažem, Pape Gvardiola ! | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s