“Zmajevi” vs. “Ljiljani” – podizanje tenzija

Tri godine i osam mjeseci sam bio aktivan pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (1992-96), i skakao po gotovo svim sarajevskim frontovima, zbog čega mi danas nije mrsko reči kako je naziv “Ljiljani” ili “Zlatni Ljiljani” potpuno neadekvatan za jednu sportsku ekipu, i to državnu selekciju BiH u fudbalu, u godini 2014.

Reprezentacija BiH je najbolja selekcija fudbalera-ratnika svih njenih naroda i građana, a ne boraca ABiH iz vremena agresije na ovu zemlju, i na sportskim terenima, odnosno fudbalskim stadionima širom svijeta, kroz sportsko viteštvo predstavlja, ili bi bar trebalo da predstavlja, sva tri naroda i sve ostale zapostavljene, osiromašene i ponižene ljude i građane ove zemlje !!!

Evokacijom ratnih simbola i naziva igranjem na kartu prenaglašenih emocija i tužnih sječanja, osim što su potpunu neadekvatni, unosi se i zabuna pa moguće i razdor među same navijače.
Teško se sad iko smije usuditi reči nešto protiv, da ne kažem nazvati to nepodopštinom, jer rizikuje da ga se nazove izdajnikom, anti-patriotom, da ga stigmatiziraju kako kome padne na pamet i kako se kome prohtje.
A nisu svi tako kratkovidi. Nisu svi zaneseni hipnotizirajućim nacionalnim ponosom i romantizmom, i ne padaju olako u plemenski trans.
Dobar dio navijača će ovo vidjeti kao poziv i vračanje na podjele i razdor, na svođenje državnog tima na jednonacionalnu selekciju. Pri tome i ne mislim na navijače koji bi ga mogli smatrati otvoreno nacionalističkim i u krajnjoj liniji konfrontirajućim – a da i ne govorimo o navijačima koji se nikad prije nisu identifikovali sa “Ljiljanima”, a kojih, u prkos svim političkim i etničkim huškanjima na mržnju, svim tenzijama i podjelama koje muče ovu napaćenu i iskorištenu zemlju i njene narode, ipak u posljednje vrijeme ima sve više. Ima ih sve više na radost svih dobronamjernih, bez obzira odakle dolaze i kojem identitetu pripadaju, koji ovoj zemlji a ne samo fudbalskoj reprezentaciji žele sigurnu budućnost i samo dobro.
A gdje su tek igrači koji dolaze iz drugačijih etničkih sredina, i/ili sa drugačijim rezonima !?

Ne zanimaju me motivi onih koji pokušavaju napraviti problem oko izbora naziva “Zmajevi” vs. “Ljiljani”, i vratiti naziv koji smo koristili u ratnom i post-ratnom vremenu, ali bi se smio kladiti da je večina izbjegla direktno učešće u sukobima za vrijeme agresije na ovu zemlju, te da se radi o izvještačenom i prenaglašenom romanitičarskom nacionalnom zanosu uglavnom mlađih ljudi i kvazi-novinara.

U krajnjoj liniji, svako ima pravo da zove Reprezentaciju kako želi, da joj tepa i daje nadimke. Tako i grupa navijača i pojedini web sajtovi koji promovišu vračanje naziva “Ljiljani”, odnosno “Zlatni Ljljani”, imaju pravo na to – tačka !

Ja se ipak nadam da će večina ostati privržena nazivu “Bosanski Zmajevi”, “Hercegovački Zmajevi”, “Bosansko-Hercegovački Zmajevi” ili samo “Zmajevi”, kako je kome volja, koji je itekako adekvatan, a utemeljen je na simbolici koja je nastala tako davno da se nikako ne može dovesti u vezu sa vremenom u kojem nas je ubijao primitivizam, razdori, tribalizam, mržnja, zločini i rat iz 1990-ih, ili sa samo jednim narodom, nego naprotiv, u vezi je sa davnim vremenima iskonske borbe za slobodu i nezavisnost svih Bosanaca i Hercegovaca i bosansku državnost.

Zamak i kula Husejin kapetana Gradaščevića, posljednjeg Zmaja Od Bosne !

Gradačac – zamak i kula Husejin kapetana Gradaščevića, posljednjeg Zmaja Od Bosne !

Blagaj - zamak Velikog Vojvode Bosanskog, Herceg Stjepana, viteza reda Zmaja

Blagaj – zamak Velikog Vojvode Bosanskog, Herceg Stjepana, viteza reda Zmaja

Jajce kraljevski grad - osnivač Veliki Vojvoda Bosanski i splitski, Hrvoje Vukčić, vitez reda Zmaja

Jajce kraljevski grad – osnivač Veliki Vojvoda Bosanski i splitski, Hrvoje Vukčić, vitez reda Zmaja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s