Otvoriš vrata i oni sami ulaze: Denijal Pirić i mantra o “brizi” N/FS BiH o mladim igračima iz dijaspore

Na spisku igrača koji su kroz učešće u projektu “Otvorena vrata” zadovoljili “ukuse” naših “stručnjaka” u Švedskoj i Njemačkoj, poput trenera Omera Boškaila, Muje Salkanovića i Edhema Durana, vjerovatno nema mladih reprezentativaca Švedske, Roberta Lipovca i Elisa Ćuluma !
Ova dvojica, eto, nisu zadovoljili.
Nema smisla pokušavati odgonetnuti kako je to moguće, ali vrijedi skrenuti pažnju na činjenicu da jeste.

Robert Lipovac, u dresu Švedske, nije zadovoljio Sakiba Malkočevića i

Robert Lipovac, u dresu Švedske – nije zadovoljio Sakiba Malkočevića i “trenere” Otvorenih vrata

N/FS BiH vodi brigu o mladim igračima iz dijaspore

Kancelarija za razvoj omladinskog nogometa/fudbala je u rukama dvojice koordinatora Murata Jahe i Denijala Pirića. Ovaj drugi nosi i titulu tehničkog direktora. Kad sve sabereš, imaju zvanja i titula, a to valjda podrazumjeva i isto toliko obaveza i posla, za pet-šest ljudi, ali su rezultati nepostojeći. Više je za reprezentaciju uradio navijač-volonter Jusuf Juka Bečirović za nekoliko mjeseci, nego Jaha i Pirić za sve ove godine !

Denijal Pirić zvani

Denijal Pirić “Pirke” – BOSS za omladinski fudbal N/FS BiH

I šta nam Pirke, mrtav-ozbiljan, hladno poručuje u svojoj posljednjoj izjavi – “otvoriš vrata”, nabaciš crne “Rejbanke” na oči, digneš noge na stol, i oni sami ulaze, … mislim igrači, ova djeca iz dijaspore, a ti samo uživaš i ništa ne radiš:

„NS/FS BiH sa svojim rukovodstvom vodi brigu o mladim igračima iz dijaspore, a sa završnim selektiranjem želimo da im ispunimo želju i damo šansu da odrade jedan trenažni ciklus u našem Trening kampu, te da upoznaju kompleks u kojem se pripremaju reprezentativci svih naših selekcija.
Projekat „Otvorena vrata“ daje mogućnost dječacima bh porijekla koji žive u inostranstvu da pokažu šta znaju i eventualno nastupe za naše nacionalne timove. U Njemačkoj je izvršena selekcija mladih fudbalera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Holandije, Francuske, Švajcarske, Luksemburga i Norveške, a sve pod nadzorom licenciranih trenera Omera Boškaila, Muje Salkanovića i Edhema Durana“. – Denijal Pirić, N/FS BiH

Od 31.10. do 2.11. u novom N/FS BiH trening centru u Zenici, biće obavljeno završno selektiranje mladih fudbalskih talenata iz dijaspore, koji su učestvovali u projektu “Otvorena vrata”. Njih 35 će u petak 24.10. (ili subotu 25.10.) odraditi dva treninga i odigrati dvije kontrolne utakmice.
Vjest o okupljanju i Pirićevu izjavu obavještava nas vebsajt saveza, a prenose “portali” ali bez ikakvog kritičkog osvrta na nedosljednosti u realizaciji projekta “Otvorena vrata”.

Kako N/FS BiH i tandem Jaha-Pirić vode brigu o mladim igračima iz dijaspore

REPORT: “Gothia Cup” boys 18 Final:
BK Häcken – Lärje/Angered 6-4 p (1-0)
In the last final of “Gothia Cup”, the two local teams Häcken and Lärje/Angered met in the B18 final. Lärje/Angered started the game best and had the most opportunities to take the lead. Instead, Häcken scored 1-0 after 17 minutes. Robert Lipovac showed some great skills and went through three defenders and shot the ball in the net. Häcken played with good control, but it wasn’t going to be that easy to win the gold. Lärje/Angereds number 11, Chadly Maduka was a big threat the whole game, and with only eight minutes left of the game, he scored the equalizer. Just like a lot of other finals this day, it was going to be decided by penalty shootout. This time, BK Häcken won.
“Lovely. Feels good to win such a big tournament”, says Robert Lipovac after receiving the MVP award.

Nije ovaj slučaj bio baš najjasniji ni osobama koje stoje iza “portala” “Reprezentacija.ba”.

Švedska pozvala Ćuluma i Lipovca“Reprezentacija.ba” 14.03.2014

Elis Ćulum (17) i Robert Lipovac (17), učesnici talent kampa NFSBIH “Otvorena vrata”, od 3. do 6. marta boravili su na pripremama švedske U18 reprezentacije.
Ova dva talentovana fudbalera prošle su godine, pred očima selektora naših mladih selekcija, ali i prvih ljudi tehničkog sektora NFSBIH, na testnoj utakmici u Švedskoj organizovanoj od strane krovne kuće bh. fudbala pokazali odličnu igru, no čini se da nisu zadovoljili kriterije selektora Sakiba Malkočevića.
Švedskom U18 selektoru bilo je dovoljno da vidi kako je Robert Lipovac u sezoni iza sebe postigao 30 golova u prvoj U17 ligi za svoj BK Hacken, kao i da je Elis Ćulum iz IFK Varnamoa, izdanak akademije legendarnog švedskog fudbalera Jonasa Therna, jedna od boljih mladih “desetki” koje u ovom trenutku ima ova skandinavska kraljevina. Lipovcu je ovo bio debitantski poziv, dok je Ćulum treći put uvršten u švedsku reprezentaciju.
Na spisku švedskih reprezentacija našla su se još dva potencijalna bh. reprezentativca, Mirze Halvadžić iz Malmea (U18) i Adi Suljić iz Chelsea (U17).
Postavlja se objektivno pitanje zašto je uopšte NFSBIH organizovao projekat “Otvorena vrata” kada se selektori Karačić i Malkočević nisu odlučili pozvati niti jednog fudbalera učesnika, izuzev Adija Nalića.

Niz nelogičnosti prijeti novom katastrofom – “Reprezentacija.ba” 18.03.2014
(…) selektor Sakib Malkočević odlučio kako nijedan učesnik talent kampa “Otvorena vrata” iz Skandinavije i Centralne Europe ne zadovoljava njegove kriterije, pa su primjerice, Elis Ćulum (jedna od najboljih mladih “desetki” u Švedskoj) i Robert Lipovac (30 golova u U17 švedskoj ligi) bili primorani odazvati se pozivu odgovarajuće švedske reprezentacije.  Nepozivanje nijednog igrača sa “Otvorenih vrata” opravdano je činjenicom da se ne želi mijenjati tim koji je osigurao plasman u elitne kvalifikacije, no selektor Malkočević ubrzo je sam sebe demantovao.

Supertalentovani učesnik “Otvorenih vrata” Robert Lipovac“Reprezentacija.ba” 14.04.2014
(…) Robert Lipovac odlično je nastupio na selektivnoj utakmici za Skandinaviju “Otvorena vrata” u organizaciji NFSBIH, no nije zadovoljio kriterije selektora Sakiba Malkočevića i Tonija Karačića. Ovog mladića, koji je ljetos bio na probi u Kaiserslauternu, a kojeg u svojim redovima želi vidjeti mnogo najvećih europskih klubova, nakon nastupa na “Otvorenim vratima” pozvali su švedski selektori u njihovu U18 reprezentaciju. Popularni “Robinho” ne krije želju da nastupi za Bosnu i Hercegovinu.

Ne znam i ne zanima me kakvo je to “objektivno pitanje” koje se postavlja pred pisc(a)e teksta na “Reprezentacija.ba”, ali je poenta koja se može izvući iz posljednjeg pasusa savsim na mjestu: tzv. “projekat Otvorena vrata” je besmislen, ili je u najboljem slučaju neka sitna mućka, koja se itekako u fudbalskom smislu jedino isplatila reprezentaciji Švedske, koja je otkrila vrhunski talenat Roberta Lipovca i dobila par novih izvrsnih mladih reprezentativaca.
Kakvu je korist imao N/FS BIH i reprezentacija BiH od organizacije kampa “Otvorena vrata” – odnosno, prije svih njena selekcija U-17, jer su se uglavnom prijavljivali dječaci od 17 godina i mlađi, što je i bila namjera organizatora – jer danas je i vrapcima na grani jasno da treneri kao već spomenuti Omer Boškailo, Mujo Salkanović i Edhem Duran, koji su, između ostalih, bili najodgovornijih za stručnu procjenu fudbalske vještine mladih učesnika u projektu/kampu, iz nekog razloga nisu u stanju prepoznati vrhunske talente poput Roberta Lipovca, dok selektor U-17, Sakib Malkočević, nije pozvao u svoju selekciju niti jednog učesnika, izuzev Adija Nalića.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s