From Israel with “love”

Pogled pojedinih izraelskih medija na Bosnu i Hercegovinu i Bosance i Hercegovce, uvjerili smo se još početkom 1990-ih, ne razlikuje se mnogo od načina na koji vide narode iz svog okruženja, Arape, Palestince, Arape-Muslimane/Kršćane, Palestince-Muslimane/Kršćane, Druze, Druze-Muslimane/Kršćane, Irance, Turke.

Israeli childrenwriting

Izraelske djevojčice ispisuju poruke mladim Palestincima, koje će im biti proslijeđene kroz tenkovske cijevi

Članak “Bosnian children attend ISIS summer camp in Syria”, koji ima i video, jedana je od posljednjih provokacija iz izraelskih medija.

Bosanci su za desničarski “Jeruzalempost” (“JP – Jerusalem Post”), narod, nacija, društvo koje takođe ima svoje “militante”, kako je uostalom i red za društva koja pripadaju ili imaju neke veze sa Islamom..
“Obavješteni” novinari “JP-a” očigledno dobro poznaju etničku i religijsku sliku naše zemlje, i razdvajaju “Bosnian militants” koje prepoznaju kao bosanske Muslimane, od ostalih bosanskih etničkih grupa koji nisu.

Ipak nisu dovoljno “obavješteni” da znaju da ne postoje “Bosanci militanti” ili “Bosanski militanti”, nego kao i u slučaju Njemačke, Engleske, Španije, Francuske i mnogih drugih zemalja i nacija, postoje samo, eventualno, militanti koji dolaze iz Bosne i Hercegovine.
Razlika je toliko bitna da je naprosto sumnjiva ova “neobavještenost” redakcije “Jeruzalemposta”, koja je nije zanemarila ni u jednom drugom slučaju – pa tako nema “Srba militanata”, nego su militanti iz Srbije, nema Njemaca militanata, nego su militanti iz Njemačke – jer kako bi se onda objasnilo odakle sad Srbi militanti u borbi za Islam, jel’te.

A kako izraelski cionistički ideolozi i desničarski cionistički mediji, kao uostalom i zapadnjački desničari, Islamofobi i mediji koji pripadaju tom soju, vide Muslimane i Islam drugdje u svijetu nije tajna – Islam jede malu djecu a za svoj ćeif i interes spreman je žrtvovati i ubijati i vlastitu.
U tom smislu ovaj način legitimiranje i etiketiranje Bosanaca i Hercegovaca kao “Bosanskih militanata” (“Bosnian militants”), osim što je derogatoran i za svrhu ima degradiranje, prije svega je usmjeren u stvaranje slike o Bosni i Bosancima kao nasilnom, radikalnom, fundamentalističkom, barbarskom društvu, što je uobičajen način opisivanja Muslimana Bliskog Istoka i njihove dijaspore, koje podržava terorizam i šalje svoju djecu da ubija i budu ubijena za Islam, a protiv civilizovanog zapada.

Ovaj članak i video je prvo objavljen na “Jeruzalempostu”, a od značajnijih medija na zapadu samo ga je prenio britanski tabloid “Dejli Mejl” (“Daily Mail”).
Međutim, desničarski i pojedini ekstremni ljevičarski websajtovi su takođe prenjeli ovu propagandnu interpretaciju, a koja je s posebnim oduševljenjem prihvaćena u srpskim nacionalističkim i ekstremističkim onlajn glasilima.

Ako u Gugl (Google) pretraživać upišete – Bosnian children attend ISIS summer camp in Syria – nećete pronaći mnogo mejnstrim medija koji su prenijeli ovu propagandnu bljuvotinu, dok se originalni članak nalazi ovdje: “Watch: Bosnian children attend ISIS summer camp in Syria”Jerusalem Post at jpost.com

Naši navijači bi mogli biti meta za razne službe sigurnosti izraelskog aparthejd režima. Ako već neko želi ići u Izrael na utakmicu naše repke, onda bi se trebao suzdržati od trošenja novca – iz solidarnost prema Palestinskom narodu bojkot Izraela (BDS Movement) je najbolji vid građanskog odgovora na anti-civilizacijsko i nehumano ponašanje ove države već više od 60 godina (Wikipedia – Boycotts of Israel).
U slučaju da naši navijači dožive neprijatnosti od službi sigurnosti, naš bi savez trebao biti spreman da ih registruje, a onda i reaguje u skladu sa UEFA/FIFA regulama. Takođe je moguće, ili čak izvjesno, da bi izraelski navijači mogli ispoljiti veliku dozu agresivnost, Islamofobije i rasisizma prema našim navijačima i reprezentaciji.
Nikog ne bi trebalo da iznenadi ako gostovanje u Izreaelu bude nalikovalo gostovanju u Beogradu, bar u verbalnom smislu i smislu istaknutih navijačkih simbola i poruka !

Advertisements

One thought on “From Israel with “love”

  1. Pingback: BHFanaticos – ne u naše ime, hvala ! | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s