Pretjerivanje ravno idolopoklonstvu

kult i propaganda“Na užarenoj selektorskoj klupi zemlje, u kojoj skoro svaki drugi od oko 3,8 miliona stanovnika misli da može biti trener nacionalne izabrane vrste, popularno zvani Pape proveo je skoro pet godina ili tačno 1.785 dana.”

Ovako počinje današnji hvalospjev objavljen u “Oslobođenju”, preuzet od agencije “Anadolija”, autor članka meni nepoznat. Ko god da je pisac “očigledno je ovim uvodom želio pokazati kako je duhovit, podsmjehujući se činjenici da svaki drugi od oko 3,8 miliona stanovnika” ove zemlje sebe smatra fudbalskim stručnjakom, sposobnim da vodi reprezentaciju, smatrajući kako je to, valjda, nešto loše a svakako smješno.
Često se “pametnjakovići”, kojim smeta kad neko kritikuje njihove idole, i koji smatraju da tu privilegiju ne bi trebao niko imati osim njih, ili koji žele izraziti prezir prema mišljenju javnosti, hvatju za ovu stereotipičnu dosjetku, koja je dizajnirana da omalovaži i ismije mišljenje običnog smrtnika-navijača.
Pa tako ni ovaj nesretnik, koji je pisao članak za “Anadoliju”, kao i mnogi poput njega, ne shvata da je upravo ta činjenica indikator zaluđenosti fudbalom i dokaz da je talenat za igru, hvala nebesima, sveprisutan fenomen u populaciji.
Da je drugačije nikad zemlja poput naše, sa tako mali brojem stanovnika, ne bi mogla biti u društvu reprezentacija fudbalskih svijetskih velesila, niti bi ikad vidjeli svjetsko – osim na TV-u.
Zato bih ja rekao, neka bude svaki a ne samo svaki drugi stanovnik ubjeđen da zna i može voditi repku !
U krajnjoj liniji, a da se ne zajebavamo, nije da treba fakultet i doktorat kako bi neko zaigrao fudbal ili sjeo na klupu fudbalskog tima. U nekim slučajevima ne morate biti ni pretjerano inteligentni.

Elem, ovaj autor, valjda jedan od onih što spadaju u “svakog drugog” od 3,8 miliona ali koji ne misle da znaju sve o fudbalu i da bi mogli biti selektor, nam poručuje u svom članku punom patetike da je Safet Sušić apsolutno nenadjebiv, da je uradio i ovo i ono “sve sam Safet”, single-handedly, “briljirajući” na putu ka Brazilu “kao i cijeli tim”, te završio “kao pobjednik grupe”, single-handedly, kako bi drugačije.
Budućnost je iz perspektive ovog autora nekako zamagljena svim ovim Sušićevim djelima iz prošlosti – bolje reči vidi je kao vrlo neizvjesnu, nekako kroz otpuštanje selektora, spominjući, ničim izazvan, “more ličnih finansijsko-interesnih, klupskih, regionalnih i nacionalnih težnji u zemlji nerijetko poremećenih vrijednosti”.
Valjda su “vrijednosti poremećene” prije svega jer se uspjeh repke ovih dana ne pripisuje isključivo Sušiću, i jer je morao biti bukvalno otjeran.
Jebeš ga, šta ćeš, nisu svi skloni stvaranju kulta ličnosti i idolopoklonstvu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s