Sušićevi “Izgubljeni”

Sušićevi “Izgubljeni” su fudbaleri rođenjem ili porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su u periodu između 2009-e i 2014-e, u vrijeme mandata Safeta Sušića, zaigrali za neku drugu reprezentaciju umjesto za bosanskohercegovačku.

Ima malo sumnje da bi večina ovih igrača svakako izabrala reprezentaciju za koju danas i igraju, ali to nije poenta. Poenta je da Safet Sušić, za cijelo vrijeme svog mandata, nije pokušao vrbovati za selekciju BiH niti jednog od igrača koji su navedeni u ovom postu, i koji su danas zvjezde evropskog i svjetskog fudbala, a predstavljaju druge zemlje na internacionalnom nivou.
Čak šta više, Sušić ne samo da nikad ništa nije pokušavao, nego je u svakoj prilici slao jasne signale preko medija da ih on nema namjeru “moliti”, kao da su ti igrači i javnost od njega očekivali da ih moli, te da za njih svakako nema mjesta u njegovoj selekciji.
Njegovoj indolentnosti i nezainteresovanosti nije bilo granice !
Taj čovjek nije imao nikakve veze ni sa ubjeđivanjem Seada i Izeta Hajrovića i Seada Kolašinca, koje je trebalo samo malo ohrabriti da iz omladinskih selekcija močnih reprezentacija Švicarske i Njemačke pređu u reprezentciju BiH – da bi mu, koje li ironije, upravo Izet svojim golom u drugoj odigranoj utakmici za reprezentaciju, donio pobjedu u Slovačkoj, spasio mu čitavu kampanju kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Brazilu, a tako i posao selektora.


Safet Sušić “Pape” postavljen je za selektora 28. Decembra 2009. Igrači navedeni u ovom postu su, najranije u tom momentu i najkasnije na dan Sušićeva otkaza, još uvijek mogli izabrati da igraju za BiH repku.
I dok nekolicina označenih zvjezdicom (*), odnosno sa dvije zvjezdice (**), to još uvijek mogu, bar teoretski, večina njih je za našu selekciju, na žalost, definitivno izgubljena !

Izgubljeni

U ovom rosteru su gotovo svi igrači na koje bh. repka više ne može računati. Nekolicina označena zvjezdicom (*) teoretski još uvijek može promjeniti mišljenje, mada su šanse da se to desi u slučaju četvorice iz ovog konkretnog rostera izuzetno male.

Izgubljeni 2009 - 2014 - Izgubljeni 2009 - 2014 - Football tactics and formations

Cican Stanković * – GK – 21 god., Grodig, Austrija U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Mario Pavelić * – RB – 21 god., Rapid, Austrija U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Dino Arslanagić * – DC – 21 god., Standard, Belgija U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Tin Jedvaj – DC – 19 god., Bajer, Hrvatska – debitovao Septembar 2014
Marin Leovac – LB – 26 god., Rijeka, Hrvatska – debitovao Novembar 2014
Nemanja Gudelj – DMC – 22 god., AZ Alkmar, Srbija – debitovao Mart 2014
Alen Halilović – MC – 18 god., Barselona, Hrvatska – debitovao Juni 2013
Mateo Kovačić – MC – 20 god., Inter, Hrvatska – debitovao Mart 2013
Branimir Hrgota – SS – 21 god., Borusija M., Švedska – debitovao Oktobar 2014
Muamer Tanković * – SS – 20 god., AZ Alkmar, Švedska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju (za seniore igrao 1 prijateljsku utakmicu Mart 2014)
Haris Seferović – FC – 22 god., Frankfurt, Švicarska – debitovao Februar 2013

Matej Delač * – GK – 21god., Čelsi, Hrvatska U-21 – nije debitovao za seniorsku reprezentaciju – Delač se nudio Sušiću nako što je došao na posudbu u FK Sarajevo, Sušić se nije udostojio ni da ga odbije.

Izgubljeni i ignorisani

U ovom rosteru su opet večinom igrači na koje bh. repka više ne može računati.
Za razliku od prethodnog rostera, u ovom su igrači, koji još nisu debitovali za neku seniorsku selekciju, podjeljeni u dvije grupe – označeni su sa jednom, odnosno dvije zvjezdice (* i **). Oni koji su označeni jednom zvjezdicom (*) teoretski još uvijek mogu promjeniti mišljenje ali su šanse, kao i u prethodnom slučaju, realno zanemarljive.
S druge strane, šanse da se to desi u slučaju igrača označenih sa dvije zvijezdice (**) jesu nešto realnije, u svakom slučaju mnogo veče nego u slučaju ovih koji su označeni jednom, i u ovom i u prethodnom rosteru.
Naravno, za to je potrebno da se angažuje selektor, ili bar osoba(e) ovlaštena od strane selektorna ili saveza (zvanični skaut(i)), te da se ostvari kontakt, za koji su igrači označeni sa dvije zvjezdice (**) već više puta izjavljivali spremnost.

Izgubljeni i Ignorisani 2009 - 2014 - Izgubljeni i Ignorisani 2009 - 2014 - Football tactics and formations

Zlatan Alomerović ** – GK – 21 god., Borusija Dortmund – nije debitovao za seniorsku selekciju
Ivan Martić ** – RB – 23 god., Verona, Švicarska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Dario Dumić ** – DC – 22 god., Brombi, Danska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Mateo Pavlović * – DC – 23 god., Ferencvaroš, Hrvatska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Enis Nadarević ** – LB – 27 god., Đenova/Trapani, Slovenija – nije debitovao za seniorsku selekciju
Dario Župarić * – DMC – 22 god., Delfino Pescara 1936, Hrvatska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Jasmin Kurtić – MC – 27 god., Fiorentina, Slovenija – debitovao Maj 2012
Mato Jajalo – MC – 26 god., Rijeka, Hrvatska – debitovao Nov. 2014
Mario Gavranović – SS – 25 god., Cirih, Švicarska – debitovao Mart 2011
Josip Iličić – SS – 27 god., Fiorentina, Slovenija – debitovao August 2010
Josip Drmić – FC – 23 god., Bajer L, Švicarska – debitovao Septembar 2012

Ignorisani

Igrači u ovom rosteru mogu igrati za BiH, s tim što bi oni koji su označeni sa dvije zvjezdice (**) morali promjeniti sportsko državljanstvo i dobiti civilno (pasoš BiH) ako ga nemaju. Inače, svi su u nekom trenutku isticali želju za nastupom u reprezentaciji BiH.
Ostali koji nisu označeni zvjezdicom mogu igrati za BiH, ili su već bili reprezentativci u mlađim selekcijama BiH. (U ovom rosteru nema označenih jednom zvijezdicom (*).)

Ignorisani - Izgubljeni i Ignorisani 2009 - 2014 - Ignorisani - Izgubljeni i Ignorisani 2009 - 2014 - Football tactics and formations

Eldin Jakupović ** – GK – 28 god., Hul, Švicarska/BiH U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Mateo Sušić ** – RB – 23 god., Kluž, BiH U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Stefan Simić ** – DC RB – 19god., Milan/Vareze, Češka U-20 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Ervin Zukanović – DC – 27 god., Kijevo – debitovao za seniorsku selekciju BiH
Gordan Bunoza – LB – 26 god., Peskara – nije debitovao za seniorsku selekciju
Jasmin Šćuk – DMC – 24 god., Mlada – nije debitovao za seniorsku selekciju
Veroljub Salatić ** – MC – 28 god., Grashopers, Švicarska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Mario Vrančić – MC – 25 god., Paderborn, Njemačka U-20 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Eldin Hadžić – SS – 22 god., Real Saragosa – nije debitovao za seniorsku selekciju
Danijel Miličević (**) – SS – 28 god., Gent, Švicarska U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju
Milan Đurić – FC – 23 god., Čezena, BiH U-21 – nije debitovao za seniorsku selekciju

U vrijeme kada je definitivno postao standardan član prve postave Sušićeve selekcije, Adnan Zahirović je već godinu dana sjedio na klupi, odnosno više na tribinama Dinama iz Minska, nekad slavnog kluba iz već dugo vremena slabašne bjeloruske lige, a čekalo ga je još skoro godinu i po sjedenja po klupama i tribinama Dinama i kasnije Bohuma. Zahirović je za vrijeme svoje reprezentativne karijere znao igrati više za repku nego za klubove Dinamo i Bohum, što je samo po sebi nevjerovatan podatak. Dok je Ognjen Vranješ bio bez kluba ili nije mogao igrati iz objektivnih razloga na koje nije mogao uticati, uglavnom zbog velikih problema sa turskim klubom i dugog pravnog procesa kroz koji je morao prolaziti, Zahirović se jednostavno nije uspjevao nametnuti svojim kvalitetom.
U 2014 godini repka kuburi sa bekovima, a od teške povrrede Kolašinca nema lijevog beka uopšte. Istovremeno u Slovačkoj igraju mladi i talentovani Bojan Letić (21) kao lijevi bek, i Haris Hajradinović (20) kao lijevi vezni i lijevo krilo – pored navedenih u gore prikazanim rosterima, koji nikad nisu bili ni spomenuti, kao da nisu ni postojali.
Ova dvojica igrača nisu ništa mlađi od Zahirovića, niti igraju manje, niti igraju u slabijim klubovima od Zahirovića, koji je svoj prvi poziv od Safeta Sušića dobio sa 20 godina kada je igrao za mali ruski klub Spartak iz Nalčika, koji je te sezone ispao iz prve ruske lige. Ali da se ne lažemo, njima menađer nije bio Sušićev brat ili neko iz bratove agencije !

Kladio bih se na ovaj “moj” posljednji roster u utakmici sa bilo kojim od četiri posljednja Sušićeva tima, možda čak i protiv onog koji je istrčao pred Nigerijce na SP-u 🙂

Missing-11 & Ignored-11

These players are potential National Team players, but for whatever the reason they are constantly ignored by NT manager Safet Sušić and “Savez”. Most of these guys hold multiple citizenship and played for youth levels national teams of other European countries, which makes them eligible for more then one senior level national team (NT).
While all of them dream of becoming part of Bosnian National Team – or affectionately “Reprezentacija”, “Dragons”, “Golden Lilies” – they will eventually find themselves compelled to accept other options, if such arise, and if in the meantime our own NT hierarchy doesn’t begin to pay attention on them, and eventually try to bring them under our National Team banner.
There are also certain number of those who played for Bosnia on youth levels, and now although deserved at least a trial on the senior level, are being ignored.

Advertisements

One thought on “Sušićevi “Izgubljeni”

  1. Pingback: Džaba smo se radovali, unaprijed | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s