Pet godina reprezentacija BiH igra sa više-manje istim ključnim igračima

Pet godina bh. repka igra sa manje-više istim ključnim igračima. Kostur selekcije, oni najkvalitetniji igrači u timu, od Begovića do Džeke, od dolaska Safeta Sušića 2009 nije se mjenjao. Selektor nije bio u stanju pronaći i dovesti ni jedno-jedino pojačanje u tom smislu, niti jednog-jedinog fudbalera istih ili večih kvaliteta.

Čitam danas članak na “Reprezentacija.ba” pod naslovom: “Samo 12 Zmajeva igralo za svoje klubove ovog vikenda”
“Povrede, suspenzije ili jednostavno nepovjerenje njihovih trenera u klubovima rezultat su nikad lošije forme reprezentativaca BiH. Proteklog vikenda, prvog klupskog kola nakon poraza od Izraela, samo 12 naših Zmajeva nastupilo je za svoje klubove.”

Nije samo ljudima sa “Reprezentacija.ba” glava u oblacima, mediji u BiH su šoku od iznenađenja jer je većina naših reprezentativaca u sve lošijoj formi, igra sve manje ili nikako. Svi se čude, a niko se ne pitakako je došlo do toga da nemamo 11 igrača koji igraju standardno za svoje klubove, i ko je kriv za to.
Kao da su svi očekivali da jedna generacija koja je igrala na vrhunskom nivou, jer je bila sastavljena od vrhunskih igrača, traje u nedogled, bez rada na unapređenju kadra i širenju baze iz koje se regrutuju igrači.

Ko je kriv što je reprezentacija bukvalno tavorila i lagano stagnirala, bez obzira na dobre igre i rezultate. Ko je kriv što je zaglavila u status quo, dok je u međuvremenu “trošila” jednu vrhunsku generaciju igrača.
Ko je lijeno, indolentno i sa velikom dozom prepotencije posmatrao kako tim polako stari, a da se ni u jednom momentu nije nimalo uznemiravao, i ko je stanje apatije, depresije i nemoći, u koje je reprezentacija sve više zapadala, ne samo potpuno zanemarivao nego interpretirao samo kao trenutnu krizu, pa još za nju krivio igrače, medije i javnost.

Selektor Safet Sušić, eto ko ! Zar je tako teško sagledati cijelu sliku ?
Kako je radio nekoliko posljednjih sedmica Sušić je tako radio od prvog dana – od prvog do posljednjeg dana Sušića je samo zanimao trenutni rezultat, što je jedva legitimno ako ste selektor Francuske ili Njemačke, gdje se za sve ostale aspekte brine močna i organizovana fudbalska administracija. Kada ste selektor male i zaostale BiH, pa još nedozvoljavate da vam savez dovodi igrače iz mladih selekcija močnih reprezentacija Njemačke, Belgije, Švedske i Švicarske, e pa onda bar morate pokazati malo više entuzijazma i volje, da uz ekstra napor pokušate obezbjediti malo izvjesniju budućnost za reprezentaciju i njenu najbolju selekciju, a kako se pokazalo u Sušićevom slučaju, na kraju krajeva, i za samog sebe i svoj tim.
Selektore fudbalskih super-sila možemo vidjeti na utakmicama širom Evrope, od onih najmanjih timova koji se bore za opstanak u svojim ligama pa do “Lige prvaka”. Naprotiv, naš selektor je demonstrirao ljenost i nezainteresovanost, a mogli smo vidjeti samo “trošenje” onog što je zatekao, a što je neko drugi ostavio njemu u amanet, ništa više.

Zato me zanima ko su ti ljudi sa portala “Reprezentacija.ba”, i iz drugih medijskih kuća, koji su se našli iznenađeni zbog činjenice da nam je A selekcija bukvalno preko ljeta postala drugorazredni ili trečerazredni evropski nacionalni tim, kao da su spavali posljednjih pet godina, ili su za vrijeme Sušićeva mandata toliko postali ponosni i puni sebe zbog jednog uspjeha repke, da su im nosevi i glave još uvijek u oblacima.

Isti ovi mediji su pokušali pronaći “žrtveno janje” u selektoru U-21 selekcije. Sva krivica se pokušava(la) natovariti Vladi Jagodiću, uz besmislenu argumentaciju kako “nije stvorio napadače” i “nije stvorio igrače” za A selekciju, kao da je on neki prahistorijski hibru mistik pa ih može praviti od gline.
Pri tom se, naravno, zaboravljalo da ih je od svih selektora U-21 selekcije BiH upravo Jagodić promovirao u A selekciju najviše !
Niko i nigdje igrače ne stvara u mladoj selekciji reprezentacije, nego u akademijama klubova, a u najboljem slučaju se selektiraju u mladu selekciju i promovišu u A ako to zasluže kvalitetom.
Jagodić je u dva mandata uradio dobar posao, kada je u prvom napravio odličan rezultat, a u drugom nije ali uz opravdanje da je pravio smjenu generacije, što se i u najmočnijim selekcijama na omladinskom nivou uvijek mora odraziti na rezultate.
Ali možda je mnogo važnije ono što je on napravio, a domaći mediji zamjeraju kao da nije, osim kad mu ne zamjeraju slab rezultat (ne mogu se odlučiti šta nije uradio dobro, jedan dan jedno, drugi dan drugo, ali su skupa sa birokratama iz FS RS-a složni u želji da mu vide leđa). Uspio je selektirati priličan broj talentovanih igrača koje je kasnije promovisao u A selekciju, preporučujući ih Sušiću. U izvještaju na kraju svog mandata, prije otprilike mjesec dana, predstavio je spisak igrača za novi ciklus na koje bi on računao u slučaju produžetka mandata, a na koje bi obavezno morao računati svaki selektor, bez obzira kome će mandat biti povjeren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s