S konja na magarca – vidimo se opet za 20 godina na SP2034, možda

Tipično. Danas smo sjahali s konja na magarca, a iako su se svi nadali da nečemo, ipak smo znali da drugačije nije ni moglo. Poput grčke tragedije.

Tako je “trust mozgova” sa Slatkog Ćošeta, tzv. “savez”, ta patetična institucija koja vuče za nos 2-3 miliona fudbalskih navijača, kojim je nacionalni tim jedina razbribriga u životu, distrakcija koja je čak uspjevala s vremena na vrijem biti produktivna, izabrao novog selektora reprezentacije BiH.
Generalni sekretar te jazbine je objavio da je “Izabrani” uspješan fudbalski stručnjak !?
Kako, pička mu materina, po kojim to jebenim kriterijima ?!?

(1. da ima respektabilnu karijeru, 2. da vrati poljuljani duh reprezentaciji, 3. da ima autoritet u svlačionici, 4. da ima autoritet na terenu i kod medija, 5. da poštuje hijerarhiju u Nogometnom savezu, 6. da ima dobru atmosferu i ambijent u reprezentaciji – per Sport(Sport).ba)

Koliko je bizarna ova Bakovićeva izjava najbolje reflektira činjenica da je Baždarević izabran u konkurenciji (finalnoj rundi) Milana Rajevca, stvarnog fudbalskog stručnjaka, sa stvarnim uspjesima u karijeri !
Apsuirdno je pokušati usporediti stručnost i uspješnost Baždarevića i Rajevca. Koji su ga klinac onda uopšte ugurali u finalnu rundu ako ga nisu ni imali namjeru izglasati ?
A nisu, jer sami su saopštili da je Baždarević izglasan jednoglasno ?!
Pa ako još tome dodamo i uspješnost i očiglednu stručnost Rajevca, znači da je čitav proces bio obična farsa, a da su kriteriji koje su nam podvalili običan šupljikat.

Kao da su birali selektora svima u prkos, prvo su diskvalificirali glavnog, vjerovatno i jedinog, favorita navijača, Sergeja Barbareza, a onda izabrali čovjeka kojeg vjerovatno ni navijači Želje nisu ni očekivali ni željeli vidjeti na klupi repke.
Ustvari, izbor Baždarevića je iznenađenje, a prije samo nekoliko sedmica niko ni u “savezu” ne bi dao pet feninga na njegov izbor.

A sad odjednom on selektor.

Meni najomraženija osoba u savezu, Denijal Pirić, inače i sam “stručnjak”, ali za uništavanje fudbalskih šampiona i njihovu relegaciju u drugu ligu (on je čovjek koji je sa još jednim “uspješnim” stručnjakom i bivšim selektorom BiH, Fuadom Muzurovićem, šampionsko Sarajevo odveo pravo u propast i u 2. ligu bivše države, ali je klub spašen od ispadanja intervencijom tadašnjeg saveza, koji je proširio 1. ligu), nadovezao se na Bakovića, i pozvao medije, javnost i navijače da svi kolektivno zatvorimo oči, spakujemo mozgove na tavan, bar do prolječa 2016-e, i da horski podržimo njihov izbor = nacionalizam, korupcija, politizacija sportske ustanove i debilitirajuća nesposobnost.

Ko god imalo voli fudbal i ovu zemlju neče se odazvati na pozive ovog isprdka Pirića, tog palanačkog nehljeba i prevaranta, koji, by the way, brine o podmlatku repke i mladim talentima iz dijaspore !

Ćirina ocjena je validna: “Ma kakav Baždarević, ljudi u Savezu su obični papci !”

Baždarević je trenersku karijeru počeo kao pomoćni trener francuskog Sochauxa.
2003. godine preuzeo Istres, a potom i tuniski Etiole Sportive du Sahel.
Epizoda u Tunisu trajala je svega jednu godinu dana.
Zatim je bio u Al-Wakrah Sports Clubu u Kataru.
Kao trener Baždarević se najviše zadržao u francuskom Grenobleu, a u prvoj sezoni uspio je izboriti plasman u Ligue 1. U prvoj prvoligaškoj sezoni Grenoble je s njim uspio izboriti opstanak, jedva, ali već u narednoj vraćaju se u drugu ligu.
Nakon debakla u Grenobleu Baždarević odlučio podnijeti ostavku.
Uu junu 2011. godine preuzeo je svoj nekadašnji klub Sochaux, a nakon serije od 15 utakmica bez ijedne pobjede Baždarević je dobio otkaz.
Posljednji trenerski angažman imao je u Al-Wakrahu, s kojim je sezonu 2012./2013. okončao na devetom mjestu.

Dok je reprezentacije BiH biće posla i za trenere koji posao ne mogu sačuvati ni u Kataru.

Advertisements

One thought on “S konja na magarca – vidimo se opet za 20 godina na SP2034, možda

  1. Pingback: “Više od 30 hiljada kilometara” skautinga – za Sušićeve “provjerene snage” !? | bh reprezentacija sutra ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s