“Više od 30 hiljada kilometara” skautinga – za Sušićeve “provjerene snage” !?

“Tresla se gora rodio se miš” – ili kako se to govori danas po Sarajevu, Meša se oslanja na “provjerene snage”.
“Provjerene” ?!
“Snage” ?!
Provjereno ispodprosječne do loše igrače, koji se ne mogu nametnuti kao standardni u Šturmu, Renu, Verderu koji visi nad ambisom druge Bundeslige, itd.

Ne mogu da odlučim šta je gore u fudbalu ove zemlje – svaezi i “stručnjaci” ili mediji i “novinari” koji ga prate i šire (dez)informacije o njemu.

♠♠♠

Kad je Baždarević preuzeo repku, te objasnio na koji način želi da radi, zatim i pokazao da misli ozbiljno, učinilo mi se da ću morati da se izvinem čitaocima ovog bloga zbog sumnji u njegov izbor, a koje sam iznio u postu S konja na magarca – vidimo se opet za 20 godina na SP2034, možda.
Srečom sačekao sam da nam novi seektor saopšti rezultate svog dvomjesečnog rada, i preko 30 hiljada pređenih kilometara, Evropom uzduž-i-poprijeko, skautirajući i kontaktirajući potencijalne kandidate za A selekciju, da bi se pokazalo da za izvinjenje, bar u ovom momentu, nema razloga.

Jedina novina vrijedna spomena je novi napadač, Milan Đurić.

Ne zato što je riječ o igraču vrhunskih kvaliteta, nego zato što se radi o jedinom napadaču koji može konkurirati Džeki i sve slabijem Ibiševiću, a koji je mlad i perspektivan.
Ostala trojica se teško mogu svrstati u pojačanja za repku, još teže u osvježenja (perspektivu), a kako ih bh. mediji trenutno etiketiraju, jer Šehić (27) i Cocalić (28) niti donose neki značajan kvalitet, niti su mladi igrači. Bajić (20) jeste mlad i perspektivan ali očigledno nije uvršten na spisak sa ozbiljnom namjerom, uostalom, odmah je prekomandovan u mladu selekciju.

Šehić (27) nema lošu statistiku u evopskim takmičenjima ove sezone, u domaćem prvenstvu još i bolju, ali da li je to dovoljno za broj 2 ?
Vjerovatno jeste, naročito u nedostatku boljih golmana sa bh. pasošem. Međutim, da li je moglo biti urađeno nešto više da se pridobiju oni koji taj pasoš (još) nemaju, i koji su tek na početku profesionalnih karijera ?
Da o trečem golmanu i ne govorim. Ponovo – zar nema ama baš ni jedan jedini golman, sa ili bez bh. pasoša, a koji je istovremeno i mlad i veliki talenat !?!?
Pa zar nam treči golman, koji ionako neče vidjeti akciju, ma ni u najluđim snovima, mora biti tridesetdvogodišnjak, iz domaćeg prvenstva (i možda još ponešto) ?

Cocalić (28) je sad u belgijskom prvenstvu, i to je vjerovatno vrhunac za ovog štopera, koji je u dvadesetosmoj dogurao do malog Mehelena.

Rijad Bajić (20) zbog svoje mladosti svakako jeste perspektivan, a mogao bi biti i osvježenje samo kada bi neko za strijelca 9 golova u Premijer ligi BiH mogao objasniti šta ga to preporučuje i izdvaja od mnogih drugih dvadesetgodišnjaka sa bosanskim pasošem, koji igraju u napadu, s više ili manje uspjeha, za klubove odavde do Štokholma !

Vratimo se odbrani. Repka ima Šunjića, Bičakčića, te štopere koji mogu igrati kao bekovi, Vranješ štoper-desni bek, povratnik u tim Zukanović štoper-lijevi bek. Da li bi bilo bolje da je mjesto petog štoper ostavljeno nekom mladom igraču, nekom ko bi prisustvom u repki afirmirao svoju karijeru i sticao iskustvo za budućnost, recimo Dariju Dumiću (22) i Stefanu Simiću (19), tim prije što su obojica vrlo blizu svojih matičnih selekcija, Dumić Danske a Simić Češke ?!
Istovremeno problem sa bekovima je, ponovo, ostao nereješen !
Dok se o Martiću još nešto, tu i tamo, i pisalo, jedan drugi igrač nije ni u najluđim snovima bh. medija, kao ni selektora. Radi se o Mariju Paveliću, desnom beku Rapida iz Beča, i mladom reprezentativcu Austrije, koja je rasturla našu mladu selekciju, a ne piše se dobro n senorima (A).
Pavelić je podmladak rastuće fudbalske sile, Austrije, što je dovoljan razlog da se s njim uspostavi kontakt, umjesto toga, dok strmoglavo padamo, mi zovemo igrače koji su u zrelim igračkim godinama dogurali do nižerazrednih klubova sa dalekog istoka i Belgije, Poljske, itd.

Sol na ranu su danas utrljali neki od sarajevskih “doajena” sportskog Internet novinarstva, koji su anonimno (potpisuju se uglavnom inicijalima) analizirajuči Mešin spisak, pisali s takvim entuzijazmom da bi neupućeni mislio da smo dobili neke nove begoviće, spahića, džeke, misimoviće, ističući, opet s velikim entuzijazmom, očekivanja da bi se uskoro, neki po prvi put a neki kao povratnici, na spisku mogli nači i takvi “virtuozi” kakvi su Asmir Suljić i Ajdin Mahmutović, ili kako bi se moglo i trebalo očekivati da nam se vrate Ermin Zec, koji igra u “velikoj formi” za posljednji tim turskog prvenstva (gdje je u prvih 7 tekmi dao tri gola i napravio 1 asistenciju), i Adnan Zahirović, neumorni grijač klupe Bohuma, kluba koji, by the way, već nekoliko sezona pokušava da ne ispadne iz “cvajte” (2. Bundeslige). “Također, Adnan Zahirović ni sada se nije našao na spisku, iako je javnost dosta zamjerala Sušiću njegovo nepozivanje.”, tvrdi Sport.ba – koja, kakva “javnost”, gdje i akako to oni znaju šta “javnost” misli, želi ili, čak, govori. Kako, pobogu, to oni izvlače ovakve zaključke i trvdnje ?!?
Takođe se prethodnih sedmica čak prizivao i povratak Sanela Jahića.
Pitam se samo gdje im je Eldin Adilović, centarfor nekog turskog drugoligaša, kako se i njega nisu sjetili ?! :-/

Posebna priča je Semir Štilić. Ako je Safet Sušić bio tvrdoglav u mnogim svojim odlukama, ne znači da je i potpuna neznalica i levat.
Dok je odbijao da pronađe mlade igrače, koji su mogli polako ulaziti u selekciju, o Štiliću kao zrelom igraču je već sve znao. Osim toga on ga je i pozivao u A selekciju, i to u vrijeme kada je Štilić bio u, navodno, vrhunskoj formi. Ta ga je “vrhunska” forma održala u Papetovoj ekipi čitavih nekoliko okupljanja, a odvela ga u ukrajinski nižerazredni Karpati, u kojem se nije “snašao”. Odmah nakon Ukrajine, u kojoj se nije mogao snaći, obreo se u turskom Gaziantepu pa se, opet, ni tamo nije “snašao”, ustvari prošao je još gore presjedivši cijelu sezonu na tribinama !
Na kraju je napravio puni krug i vratio se u Poljsku.
Pa kakva je to ljubav između Semira Štilića i sarajevskih Internet sportskih medija, koji će danas, nakon Mešinog stavljanja na spisak, objasniti kako je to največe pojačanje za ekipu, te kako je to, ustvari, i želja svih navijača !?
Štilić želja navijača ? Zašto ?! Kako kad ga niko nije vidio kako igra utakmicu bar posljednjih 7 godina, od kako je otišao iz Želje !?!
Ali naravno da su navijači jedva dočekali poziv za Štilića – da se ne zajebavamo, kad se kaže “navijači”, “fudbalska javnost”, itd misli se, uglavnom, na “široke narodne mase” koje su najviši čitalački i misleći domet dosegli “upijajući” (i prežvakavajući) tuđe ideje i zaključke, nagađanja i tračeve, po najpopularnijim “žutim” Internet sportskim magazinima (“portalima”), poput Sport.ba i Sportsport.ba, te forumima i Facebook-u, dok Štilića i njegove igre, kako rekoh, niko (ili bar dobra večina) nikad nije ni gledao, ili u najboljem slučaju jeste dok je ovaj bio u Želji prije mnogo godina – kako i ne bi kad su im popili mozak, servirajući im bar jedan tekst dnevno o Štiliću, i njegovim zapanjujućim “uspjesima”.
Nije šala, Semir Štilić je zastupljen u ovim medijima više od svih ostalih bh. fudbalera zajedno, izuzev Džeke, Pjanića, Bešića i možda Begovića. Ako to nije uticaj na mjenje među navijačima, čije se mišljenje, uz ubrizgavanje malo patriotske patetike, može oblikovati poput gline, ne znam šta jest.

Šta ćeš, dok sportski analitičari u ozbiljnim fudbalskim zemljama traže od selektora podmlađivanje reprezentativnih selekcija, kod nas se prizivaju ohrndali, katkad potpuno opskurni, igrači koji su uglavnom od posljednjih nastupa za repku samo nazadovali, polako ušavši i u pozne igračke godine.

Da se razumijemo, izbor igrač za najbolju bh. selekciju je toliko sužen da je, na kraju krajeva, i selektorski posao u bh. fudbalu vjerovatno jedan od najlakših u svijetu fudbala uopšte – posao selektora A selekcije BiH je lakši i od selektorskog posla u našoj U-21 selekciji.
Zapravo, selektor gotovo da nam i ne treba, bar u fazi sastavljanja spiska i slanja poziva.
Kakogod, reprezentacije imaju pravo na 23 igrača u svim zvaničnim takmičenjima UEFA i FIFA, i u našem slučaju selektor jedva da može skupiti prvih 11, a da se radi o kvalitetnim igračima koji su, uz malo sreče, pod ugovorima sa velikim klubovima, ako već nisu standardni prvotimci u njima. Ostalih 12 mjesta uglavnom popunjavaju igrači od kojih se ne može očekivati da u toku utakmice ponude tri dostojne izmjene.
Na novom spisku od 25 igrača, nalaze se četiri igrača čija tržišna vrijednost prelazi 5 miliona eura, dvojica vrijede tačno 5 miliona, pojedinačna vrijednost ostalih 19 igrača varira znatno ispod 5 miliona – per transfermarkt

Pa zašto se, onda, pored prvih 11 + tri zamjene, ovih ostalih 9 mjesta ne bi ostavilo za igrače koji nisu stariji od 24 godine, i to tako da se podjele između igrača koji su izašli iz naše U-21 selekcije, i onih iz dijaspore, koji imaju ili nemaju bh. pasoš, a svoj su talenat dokazivali po omladinskim selekcijama velikih evropskih reprezentacija, i sad, s više ili manje prava, čekaju poziv iz njihovih A selekcija !?

Dakle, umjesto da granica za ove neafirmirane igrače i debitante bude starosna, negdje oko 23-24 godine, nama se prizivaju igrači koji u poznim fudbalskim godinama još uvijek obijaju istočnoevropske lige !
I onda se od takve repke traži uspjeh i rezultat – pa kako, majku mu !?!

Da budem brutalno iskren, mislim da je danas naša A selekcijia slabija od one koja se borila za EURO i SP, sa Bakom Sliškovićem kao selektorom !
A što se tiće prijateljske tekme protiv, kad smo mi u pitanju, močne Austrije, bojim se da će to biti samo još jedno bolno ubrizgavanje doze realnosti u ovaj naš bijedni “medijski” prostor.

Za mladu, U-21, selekciju predviđam još bolnije suočavanje sa surovom realnošću, 27. marta u Tuzli, kad nam u goste dođe ozbiljna repka Sjedinjenih Američkih Država, odnosno njihova U-23 selekcija, a nakon njih i maldi Turci, 31. marta u Kaknju.
Predviđam i bolno i glasno zapomaganja sa “portala” koji su u horu sa Fudbalskim Savezom RS-a otjerali Jagodića, tražeći da se, konačno, i omladinske selekcije, po uzoru na našu “močnu” A selekciju, redovnije plasiraju na finalne turnire.

Redakcija Internet portala “Avazovog Sporta”, koji muku muči s polu-pismenošću svog glavnog urednika i večine “novinara”, pokazuje više smisla za ovaj naš cirkus i fudbal generalno, od svih ostalih zajedno – LINK.

Bbazdarevic slikao medije1 Bbazdarevic slikao medije

Da bi se uputila konstruktivna kritika mediji ne moraju odmah napadati pojedinačna imena i predlagati neka druga, ne moraju čak ni naročito oštro kritikovati, to je prerogativ nas blogera, koji nismo u ovom po zadatku i za platu, ali mogu bar prekinuti ovu idiotsku šutnju, koja sugerira slaganje i povlađivanje.
Kao da se nema ama baš ništa prigovoriti novim selektorima i njihovom izboru.

O selekciji U-21 u slijedećem postu.

♣♣♣

Golmani: Asmir Begović (Stoke City), Ibrahim Šehić (Qarabag), Ratko Dujković (Zrinjski).

Odbrana: Avdija Vršajević (Hajduk), Mensur Mujdža (Freiburg), Ervin Zukanović (Chievo), Edin Cocalić (Mechelen), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Ognjen Vranješ (Gaziantepspor).

Vezni red: Miralem Pjanić (Roma), Haris Medunjanin (Deportivo), Senad Lulić (Lazio), Sejad Salihović (Hoffenheim), Tino-Sven Sušić (Hajduk), Izet Hajrović (Werder), Edin Višća (Istanbul Basaksehir), Muhamed Bešić (Everton), Anel Hadžić (Sturm), Sanjin Prcić (Rennes), Gojko Cimirot (Sarajevo).

Napad: Edin Džeko (Manchester City), Vedad Ibišević (Stuttgart), Milan Đurić (Cessena), Riad Bajić (Željezničar).

Okupljanje je zakazano za 23. mart u Zenici, a pored navedenih 25 igrača pozvani su Toni Šunjić, koji nema pravo nastupa protiv Andore zbog crvenog kartona zarađenog u Izraelu, i Semir Štilić, koji će biti u kombinacijama za prijateljski meč sa Austrijom.

Advertisements

3 thoughts on ““Više od 30 hiljada kilometara” skautinga – za Sušićeve “provjerene snage” !?

 1. Sto se tice trenutne situacije, Mesa nije mogao sastaviti bolji spisak. Potencijalni reprezentativci koje spominjes, Martic, Dumic, Simic, Pavelic, a ja cu dodati i Arslanagica, Milicevica,Tankovica…cak i da su pristali da igraju za Bih, ne bi uspjeli srediti dokumentaciju do ovog okupljanja. Mislim da je jos rano da se Mesa proziva po tom pitanju.
  Iako nisam optimista u vezi vecine gore navedenih, Mesa je svakako duzan da, do narednog okupljanja, referise da li su kontaktirani potencijalni reprezentativci koji imaju administrativne prepreke , i sta je po tom pitanju uradjeno. (Mislim da sam negdje procitao da je Mesa kontaktirao Martica i da je rekao da postoje problemi sa papirima?)
  Ono cega se bojim je da ce Mesa, pod uticajem domaceg, korumpiranog klupsko-menadzersko-novinarskog establismenta, izabrati staru taktiku “zida sutnje”, kada su u pitanju ti igraci, ponasati se kao da ne postoje i fokusirati se na ono sto mu se nudi !? Sve u svemu, vracamo se na stari problem,ocajno stanje u domacem fudbalu, sto nas stavlja u situaciju da ovisimo o dijaspori. Bez obzira, kao sto rekoh, Mesa je obecao da ce promijeniti pristup, treba mu dati vremena da to obecanje sprovede u djelo.
  Da se vratim na spisak, Cocalic, Djuric, Sehic su cisti prosjek ali najbolje sto nam se , u ovom trenutku, nudi kao opcija na tim pozicijama, U nedostatku Sunjica i moguce Spahica, ne vidim ko je bolja , raspoloziva opcija od Cocalica, na mjestu stopera (a igra i def.veznog)?. Ista stvar je i sa Sehicem, boljeg golmana nemamo na raspolaganju. Slazem se za Stilica, to je plod visemjesecnog pritiska medija i navijaca Zelje da se pozove i urodilo je plodom. Po mom misljenju igrac koji je dokazao da mu je Poljska plafon.
  Kada su u pitanju Zec i Mahmutovic, mislim da nam je , po igrackim karakteristikama, potrebniji taj tip igraca, nego Djuric, a kvalitetom su, budimo realni, tu negdje.
  O Suljicu, Adilovicu, Jahicu, Dupovcu i sl, je besmisleno pricati, a kada su u pitanju igraci iz BHPL, ja to vidim kao reket koji se mora platiti domacem fudbalskom miljeu i , sve dok broj ne prerlazi 3, svejedno mi je ko ce biti pozvan, svakako koristi nema.
  Generalno Mesa je prvi potez uradio korektno, bez ozbiljnijih propusta, uz dovoljno diplomatije, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Vec od narednog okupljanja , ima argumente da se nekim igracima zahvali i dovoljno vremena da nekle nove inkorporira u reprezentaciju, da pocinje stvarati sopstvenu ekipu i sopstbvene kriterije. Tada cemo, bar po mom misljenju, moci dati prvu ozbiljniju ocjenu.
  Pozdrav

  • Prvo, hvala na dobrom komentaru 🙂
   Drugo, ja sam želio izbječi licitirati sa imenima ovih “stranaca”, odnosno, igrača što su igrali za druge omladinske repke, a prije svega jer ne znam ko od njih ima dvojno državljanstvo i/ili bh. pasoš.
   Trik je u tome da oni koji imaju dvojno državljanstvo i/ili bh. pasoš, pored nekog drugog (danski, švicarski, belgijski, njemački, itd), mogu dobiti promjenu “sportslog” vrlo brzo, u roku od par dana do par sedmica, a najviše par mjeseci.
   FIFA/UEFA obavljau ovaj posao (promjenu sportskog državljanstva) brzo.
   Drugim riječima, oni koji imaju naše papire su mogli promjeniti sportske za ovih par mjeseci od kako Meša bahulja po Evropi.
   pozdrav.

   • Slazem se, ne znamo ko ima , a ko nema pasos. Oni koji imaju pasos, trebaju pokrenuti proceduru promjene sportskog drzavljanstva, a to traje par mjeseci(cini mi se). Stvar je sto vecina spomenutih vjerovatno nema pasos (za ove koji nisu etnicki Bosnjaci sam skoro siguran), a to zahtjeva duzu proceduru, od licnog dolaska u BiH, do cekanja vijeca ministara da odobri drzavljanstvo, izdavanja pasosa…Pitanje je i da li su , u situaciji u kojoj smo, oni uopste zainteresovani za BiH?
    Zato kazem da Mesi treba dati vremena do slijedeceg okupljanja, da nas upozna sa tim stvarima.
    Mislim da si malo prestrog, Mesa je imao i napravio dosta posla u ovih par mjeseci, nije to samo bauljanje, Hajde da probamo biti optimisti i nadamo se da se nesto , konacno, radi u tajnosti, bez halabuke..(znas kako Srbi i Hrvati rade, nasi mladii reprezentativci samo osvanu u njihovim reprezentacijama, sve se sredi bez rijeci).
    U svakom slucaju, mediji i forumi trebaju insistirati na pozivu igracima koje smo spomenuli i tzraziti da se Mesa i savez izjasne da li i sta rade po tom pitanju. Treba biti uporan i dosadan.
    Pozdrav

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s