Nekoliko riječi o sastavu i formaciji “nove” bh. repke

3:0 protiv amatera iz Andore je malo, ali je igra pravi razlog za brigu !

Svi koji su mišljenja da Mire Pjanić može i treba biti nasljednjik Misketa (formacijski i  u načinu igre) večeras su mogli, ponovo, da se uvjere kako to nije uloga u kojoj se Mire najbolje snalazi.
Ako je ikad trebalo da pokaže da mu je mjesto u Misketovoj ulozi prednjeg veznog, koji razigrava napadače praveći im šanse, onda je to bilo večeras protiv slabašnog protivnika – za razliku od Safeta Sušića koji je Pjanića gušio u toj ulozi, pridodajući mu još jednog, nekad i dvojicu igrača, Baždarević je Miretu večeras oslobodio mjesto iza dva napadača, obezbjedio mu odličnog “vodonošu”-radnika iza leđa u Bešiću, te ofanzivnu podršku na krilima u dvojici najboljih pojedinaca tekme, Luliću i Višći.
Imao je Mire večeras prostora i slobodu koju mu Sušić u toj ulozi nije htio ili znao obezbjediti.
I učinak je bio opet jedno veliko Ništa.
Sve što je repka večeras napravila došlo je s krila, a u glavnoj ulozi su bili odlični Lulić (a treba znati da se tek oporavio od povrede, koja ga je od terena odvojila na dva mjeseca), te još bolji Višća !

Vedo nije prekinuo očajnu formu, a kako, kada i da li će uopšte moči da povrati makar djelić nekadašnje, to ostaje da vidimo.
Džeko je, za razliku od Vede, iskoristio slabašnu odbranu večerašnjeg protivnika, te zabio još jedan hat-trick u svojoj reprezentativnoj karijeri, ali i prekinuo golgeterski post (posljednji put pogodio protiv New Castle-a). Svaka čast majstore !

Mujdža je bio odličan u ofanzivi, nije zaboravio igrati lopte, ima je dobar pregled i kontrolu lopte, odlično je sarađivao sa Višćom, ali večeras nismo mogli vidjeti kako će se nositi s protivničkim prodorima po njegovoj strani, odnosno, kako će se snalaziti u odbrani pod pritiskom opasnih napada kvalitetnog tima.
Ista se stvar može reči i za Zukanovića, s tim što je Zuka ipak u takmičarskoj formi, i jedan je od boljih odbranbenih igrača u Italiji, a to je samo po sebi značajna stvar.

Štoperski par VranješSpahić je Mešina ideja s kojom se slažem 110%. Njih dvojica su slični igrači, lagani i pokretljivi, agresivni i prilično sigurni, dok imaju dobar i kratki i dugi pas.

Malo šta se može reči nakon ove pobjede, a tekma protiv odlične Austrije bi trebala poslužiti da novi igrači dobiju malo više prostora. Prije svih Milan Đurić, koji večeras i nije imao mnogo prilike za isticanje, s obzirom da je igra naših momaka ionako bila prilično usporena i bezidejna, a pogoršavala se i još više usporavala nakon svakog od tri gola.

Igrač utakmice, možda se čitaoc neče složiti, definitivno je bio Edin Višća.

Neka misli ko šta hoće, ali Miretu je mjesto u liniji sa Bešićem, onako kako igra u Romi, gdje bi Muhamed radio isto što je uvijek i radio, “nosio vodu”, dok bi Pjanić igrao kao playmaker iz dubine, koji diktira tempo i pravac igre.
Uostalom, nije li večeras, kao i svaki put od kako je Miske otišao, Mire preferirao da napade započinje duboko iz naše polovine ili s centra, radije nego da čeka da mu loptu predaju ispred šesnaesterca, iza napadača.
A kad nije odlazio po nju na našu polovinu, lopta se beskrajno vračala ili vrtjela u krug – sve dok Mire na kraju, ipak, ne bi došao po nju, i usmjerio igru prema naprijed.

Kao što se može vidjeti iz prethodna dva posta, moj favorit za nasljednika Zvjezdana Misimovića je mladi Nikola Jelisić.
Zanimljivo je da je slučaj htio da Nikola, kao nekad Miske, igra za Bajern iz Minhena, i da u momentu debija za repku standardno i odlično igra za Bajernov rezervni tim (Bajern II).
I fakat, kad pogledate Nikolu u akciji, recimo u tekmi naše U-21 repke protiv SAD U-23, neki dan u Tuzli, ne možete se oteti utisku da je već formiran kao igrač, koji svakim svojim potezom pokazuje zrelost.
Ubjeđen sam da će Jelisić, uskoro, prije nego kasnije, moči igrati ispred veznog dvojca Bešić – Pjanić, a iza napadača (Džeke).
Ma siguran sam – da mu pružite šansu i mjesto u A selekciji u meču kakav smo igrali večeras, ili u prijateljskoj tekmi protiv Austrije koju igramo za par dana, ne bi razočarao, niti bi se time umanjio kvalitet naše igre. Naprotiv !

BiH A selekcija mart 2015 za EURO 2016 - EURO 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s