Stefan Simić – jedna ilustracija rada i svrhe Pirića, Jahe, i kancelarije N/FS BiH za “koordinaciju” omladinskim selekcijama (šta god to značilo)

U zimu 2013 godine Stefan Simić je iz praške Slavije za 440.000 eura prešao u Đenovu, a AC Milan je odmah iste godine u ljeto otkupio njegov ugovor i potpisao ga na pet godina. Zbog načina igre, ovog mladog štopera Varesea, odnosno AC Milana na posudbi, najavljuju kao novog Nemanju Vidića.
Stefanovi roditelji su iz Prijedora, a poslije rata preselili su se u Prag. U Češkoj je Stefan počeo ozbiljno igrati fudbal, prošavši sve mlađe kategorije Slavije, u čijem je dresu debitovao kao 16-godišnjak.

Iz članka objavljenog u sportskom Internet magazinu SportSport.ba 24.03.2015:

Simić: Nisam odbio Bosnu i Hercegovinu!

Stefan Simić odbio je poziv selektora U21 reprezentacije Darka Nestorovića, ali ne i mogućnost da u budućnosti nastupa pod zastavom Bosne i Hercegovine.

Tako je barem u razgovoru za SportSport.ba poručio 19-godišnji defanzivac italijanskog drugoligaša Varesea, koji će na ljeto sa mladom reprezentacijom Češke igrati na Evropskom prvenstvu.

– “To je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odbio poziv selektora Nestorovića. Ja sam sretan u svojoj trenutnoj reprezentaciji, zamjenik sam kapitena i to je velika čast. Ipak, želim istaći da sam odbio poziv, ali ne i mogućnost za nastupam za Bosnu i Hercegovinu. Otvoren sam i dalje za razgovor, tako da još uvijek ne znam za koga ću u budućnosti igrati”, kazao je Simić za SportSport.ba.

Dakle, izjavu koju je dao selektor U-21 selekcije reprezentacije BiH, Darko Nestorović, igrač Varesea i reprezentativac Češke Republike, U-20 (U-21) selekcije, Stefan Simić je potvrdio – dobio je poziv koji je odbio !

Međutim, ono što tih dana, kada je u medijima objavljena ova informacija, nismo čuli jeste ostatak ove priče – nismo čuli da je Stefan Simić “odbio poziv, ali ne i mogućnost da nastupa(m) za Bosnu i Hercegovinu” !

ZAŠTO ?!

Zašto niko iz saveza nije objasnio ovu situaciju, i zašto niko iz medija, do ovog članka SportSport.ba, nije potražio objašnjenje ?!
Zašto je uopšte moralo doći do ove situacije ?!

Sad, vjerovatno ima i onih kojima nije jasno zašto bi iko uopšte tražio dodatna objašnjenja, a nakon što je selektor U-21 selekcije dao izjavu u kojoj je vrlo jasno rekao da je igrača pozvao, a da ga je ovaj odbio.

E, pa evo zašto !

No. 1 DRŽAVLJANSTVO

Stefan Simić je državljanin Češke Republike, a pored državljanstva ove zemlje moguće je da ima još neko, ali ja u ovom momentu ne znam ništa više od toga.
Postoje indicije da Stefan ima dvojno državljanstvo, i to Češke i Hrvatske, i vrlo male ili zanemarljive naznake da ima dvojno državljanstvo Ćeške i Bosne i Hercegovine, odnosno Češke i Srbije.

No. 2 SPORTSKO DRŽAVLJANSTVO

Stefan Simić je nastupao za repku Češke Republike, u bukvalno svim selekcijama, počevši od sezone 2009/2010 i U-16 selekcije do U-20 (U-21) danas !
Za U-16 selekciju je imao 6 nastupa, za kadetsku U-17 selekciju je nastupio 16 puta a postigao je i 1 gol, za juniorsku U-19 selekciju je odigrao 15 puta i to kao kapiten.
Danas je standardan reprezentativac U-20 (U-21) selekcije za koju nastupa još od ljeta 2014 godine, i sakupio je 3 nastupa kao zamjenik kapitena (da ne bude zabune, u ovom periodu, septembar-april 2014/15, jednostavno i nije mogao odigrati više tekmi).

Dakle, Stefan Simić, Češki državljanin, koji možda posjeduje i državljanstvo Hrvatske, igra za reprezentaciju Češke Republike već više od 5 godina !

No. 3 “KOORDINATORI” ČEGA ?

Pa kako je onda došlo do toga da novi selektor U-21 selekcije reprezentacije BiH, Darko Nestorović, uputi poziv Stefanu Simiću za testne utakmice protiv selekcija U-23 SAD-a i U-21 Turske, kao da je ovaj igrač uredno dostupan za bilo koju selekciju reprezentacije BiH ?!?

Valjda po našem starom bosanskom običaju “sve što možeš uraditi danas, ti ostavi sutra nekom drugom”, “koordinatori” za omladinski fudbal Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH (N/FS BIH), Denijal Pirić i Murat Jaha, su ostavili selektoru Nestoroviću da rješava ove bh. fudbalske misterije, ne obavjestivši čovjeka o situaciji sa Stefanom Simićem, stavljajući ga tako u situaciju bespotrebne blamaže.

Ali tu nije kraj, jer cijela stvar ide dalje od blamaže slanja poziva igraču koji ionako ne može igrati za BiH, bez prethodno pokrenutih i završenih određenih procedura, a koji onda i odbije taj poziv, nego postaje mnogo neprijatnija.

Kao da to nema baš nikakve veze s njima dvojicom, dinamični duo Murat Jaha i Denijal Pirić ili nemaju pojma šta se dešava oko U-21 selekcije, i to u vrijeme smjene generacije i sastavljanja spiska na kojem ima dosta novih igrača, ili ih nije ni briga.
Šta se njih, “koordinatora” za omladinske selekcije, tiče što će selektor jedne omladinske selekcije poslati poziv igraču koji, dakle, prije svega nema ni pravo igrati za BiH jer postoje administrativne prepreke, da ne govorimo o igračevim planovima za koje su mogli, trebali i, vjerovatno, jesu saznali iz tih, kako je i sam Simić izjavio, brojnih kontakata s njim.
Pri tom su ravnodušno rizikovali stvaranje slike o ovom igraču u medijima i javnosti kao nekom ko je odbio i nas, i našu reprezentaciju, i okrenuo leđa zemlji, narodu, itd., itd. – dakle, čitava stvar je rezultirala jednom veikom neprijatnošću za sve uključene u priču, i sve nas zainteresirane.

Pa zašto, majku mu, zbog čega se moralo sve tako desiti ?! Mi stvarno ne možemo drugačije !?

No. 4 JAVAŠLUK

Niko ne može reči da Muratu Jahi i Denijalu Piriću to nije posao, jer šta to, onda, koji kurac oni rade u toj jebenoj kancelariji za “koordinaciju omladinskih selekcija/fudbala”, i koji je, onda, kurac ta jebena kancelarija, uopšte !?!?
Ne može se reči ni to kako nisu znali za ovu situaciju oko Simića, jer im je Vlado Jagodić ostavio sve spiskove i informacije o kontaktima sa potencijalnim reprezentativcima, kako o onim koji mogu odmah i bez prepreka nastupiti za BiH, tako i o onim koji bi eventualno morali prvo riješiti sve potrebne administrativne zavrzlame (državljanstvo i dozvola za promjenu sportskog državljanstva) – poput Stefana Simića, koji je, ustvari, jedini novi igrač sa oba spiska (i Jagodićevog i sada Nestorovićevog) koji još uvjek nije niti dogovorio niti pokrenuo proceduru promjene sportskog državljanstva i, po potrebi, a u slučaju da već nema, dobijanja državljanstva i pasoša BiH.
Osim toga, mediji su pisali o Simićevoj situaciji, i prenosili su sve relevantne igračeve izjave vis-a-vis njegovog prelaska iz češke u bosansku repku.

Ali, pretpostavimo da nisu znali. Ako nisu znali onda se postavlja legitimno pitanje: koji kurac te dvije stare drtine, koje ne govore ni jedan strani jezik, i ne znaju ni kompjuter upaliti, rade u koordiniranju omladinskih selekcija, uopšte ?!

Međutim, mi fakat znamo da su znali – sam Stefan Simić je to potvrdio u narednoj izjavi, datoj za “Avazov Sport”, štampano izdanje od 29.07.2014:

– “Kontaktirali su me (iz N/FS BiH) dosta puta i u nekom kontaktu jesmo ! Za sada sam kapiten reprezentacije Češke, ali sam uvijek prema svemu otvoren i nigdje ne zatvaram vrata.”

Prošle godine u prolječe (2014) u Goal.ba, sportskom Internet magazinu, pojavila se i slijedeča Simićeva izjava:

Igrač Milana je nedavno izjavio da Bosnu i Hercegovinu osjeća kao svoju domovinu, i svakako bi volio jednog dana zaigrati pod njenom zastavom.

– “Želio bih igrati za Bosnu. Naravno, ako me tamo žele. Do sada me niko nikada nije kontaktirao”, rekao je Simić.

Ovu informaciju i Simićevu izjavu ne mogu potvrditi, a ako se i desila desila se prije ovog “kontaktirali su me dosta puta”.
Bez obzira, njegova je želja da u nekom trenutku, “jednog dana”, zaigra za BiH postala sasvim jasna i javna kada je bivši selektor U-21 selekcije, Vlado Jagodić, stavio Simića na spisak igrača kandidata za naredni ciklus (to bi bio ovaj za koji se priprema sadašnji selektor i njegova selekcija), a onda to i sam potvrdio u razgovoru za SportSport.ba od 21.11.2014:

Ovaj 50-godišnji stručnjak otkrio je da bi dres mlade reprezentacije u budućnosti mogao nositi i Stefan Simić. Riječ je o U-20 reprezentativcu Češke, kojeg je Milan poslao na posudbu u redove drugoligaša Varesea.

∴ ∴ ∴

Za sve koji ne mogu da dokuće šta bi značila promjena dresa u ovom i drugim sličnim slučajevima, želim ponuditi ovakvo viđenje: igrač koji želi iskoristiti priliku da zaigra na jednom velikom takmičenju, recimo, kao u ovom slučaju, za Češku na evropskom U-21 prvenstvu , a onda nakon toga, i to bez obzira na svu izvjesnost nastavka igranja za tu istu repku, i bez obzira na sve eventualne zasluge i nagrade koje mogu uslijediti, ipak se okrenuti repki Bosne i Hercegovine, pod čijim okriljem kao novopridošlici mu ništa ne bi bilo izvjesno, i koja ni sama nema izvjesnu perspektivu u kvalitativnom smislu, zaslužuje više od respekta !


PS. Murat Jaha i Denijal Pirić, iako nisu jedini odgovorni, prvi su među jednako odgovornim u N/FS BiH za ignorisanje a zatim gubljenje talenata odraslih u dijaspori, koji danas pune timove omladinskih selekcija Njemačke, Švedske, Austrije i Švicarske, između ostalih. Taj njihov posao “koordinacije” omladinskih selekcija, ostvarivanja kontakata sa mladim igračima po evropskim klubovima, saradnja sa selektorima Malkočevićem, Karačićem i Nestorovićem, te sprovođenje projekta-ublehe “Otvorena vrata”, najbolje se da ocjeniti kroz fudbalske sudbine talentovanih igrača:

  • Mihael Modić koji je interesantniji Italiji i Srbiji nego nama;
  • Robert Lipovac, Adi Nalić, Ali Suljić – svi Švedska;
  • Damir Bektić, Dženis Burnić, Marc Brašnić – svi Njemačka;
  • Harisa Tabakovića, Admira Seferagića – svi Švicarska;
  • Semir Gvoždžar, Mario Pavelić, brača Hadžikić – svi Austrija;

a oni su samo kap u moru….

Hoćemo li ih prepustiti “koordinatorima”, i zar uopšte možemo očekivati od “koordinatora” Murata i “koordinatora” Pirketa da se pobrinu da ova djeca što prije, ako ikad, zaigraju za Bosnu i Hercegovinu ?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s