Kome nije jasno, jebi ga !

Kome nije bilo jasno još u ono vrijeme kad je naša seniorska reprezentacija na trenutak bila jača od Hrvatske i Srbije, da je to, ustvari, samo jedan prolazan doživljaj, da, čak i u tom trenutku največe slave naša repka tone, njemu neče biti jasno ni ovo o čemu danas moram napisati par redova.

Zašto danas u reprezentaciji nema Branimira Hrgote, Dine Arslanagića, Muamera Tankovića, Alena Halilovića, ili ranije Harisa Seferovića, i bezbroj puta pobrojanih reprezentativaca Hrvatske, Srbije, Švicarske, Slovenije, Austrije, Švedske, pa čak i Njemačke, treba pitati ljude u savezu, recimo Bakovića, tzv. “koordinatore” za omladinski fudbal, Denijala Pirića i Murata Jahu, selektore omladinskih selekcija, Sakiba Malkočevića i Tonija Karačića, te selektora seniorske repke, Safeta Sušića.
(Da nije bilo Vlade Jagodića ne bi bilo ni Milana Đurića, a boga mi ni Andreja Modića, a ima još nekih kandidata poput Nikole Jelisića, Denija Miloševića, Bobana Lazića, Stefana Simića, i moguće još nekolicine.)
Ista stvar se dešava i danas – ništa se nije promjenilo od famozne “revolucije”, koju nam je nametnula FIFA/UEFA, i u kojoj nema naših prstiju. Da je bilo do nas mi bi danas igrali fudbal na Marsu.

U ovom momentu največa ubleha N/FS BiH je taj neobični projekat pod nazivom “Otvorena vrata“.

Kaže TV, a pišu novine, da je kroz ta “otvorena” vrata prošlo otprilike 500-tinjak (!?!) talenata, iz svih zemalja sjeverne i sjevero-zapadne Evrope, a sprema se i veliki “teferić” u Americi.

Pišem “teferić” a mislim, bukvalno, teferić.
Jer kako drugačije nazvati ono što su nam opisali organizatori tog okupljanja u Denveru.

Mislim, OK, teferić ko teferić, doći će masa svijeta, koji će dovesti svoju djecu u fudbalski kamp, pa kad su već tu mogu se malo i raspjasati i evocirati uspomene na domovinu, kako je to bilo u Bosni kad se okupi veči broj ljudi, narod, na jednom mjestu.
Čvakne se na marginama teferića i nešto love na “malim” biznisima, uglavnom na spravljanju naših specijaliteta i muzici (možda se razbaci i tombola, pretpostavljam da “korida” ne dolazi u obzir), malo se proveseli, dijete odigra utakmicu za skaute N/FS BiH, i razlaz.

Stotinu i dvadesetoro (120) djece se očekuje u “kampu” u Denveru !
To je otprilike taj broj, koji je bio u opticaju i na prethodnim “kampovima” u Skandinaviji i Njemačkoj – zato mislima da je broj od oko 500 djece realan. Nije manji, može biti samo veči.

I koliko dugo već sve to traje – tri godine, četiri, pet ?!?!

Ako se ne varam, rezultat svih ovih ubleha, do dana današnjeg, samo je Valentino Jović, mladi golman Salzburga, koji svojim talentom odavno privlači pažnju svjetskih stručnjaka, pa bi za normalno ljudsko biće bilo normalno očekivati da je ovaj momak svakako morao biti dio nečije fudbalske reprezentacije – ako ne naše, onda astrijske ili hrvatske.
U međuvremenu, mnogi klinci su iz ovog “kampa” svoje reprezentativne karijere nastavili u raznim reprezentacijama, ali ne u repki BiH.

Spisak Sakiba Malkočevića za utakmice 28.april – o1.maj:
Filip Vasilj (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Amar Beganović (Sloboda Tuzla), Amar Beširević (Željezničar), Amir Velić (Željezničar), Luka Grahovac (Leotar), Elmin Osmanović (SC Kriens, Švajcarska), Rijad Sadiku (Sarajevo), Jasmin Čeliković (NK Zagreb, Hrvatska), Teo Rozić (Zrinjski), Luka Knežević (Široki Brijeg), Ševkija Resić (Sarajevo), Enes Bijelić (Racing, Luksemburg), Tomas Dadić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Sanin Klarić (Zrinjski), Edis Smajić (Sloboda Tuzla), Demirel Veladžić (Sarajevo), Anel Šabanadžović (Željezničar), Denim Pepić (Čelik), Adin Omić (Radnički Lukavac), Ahmed Buljubašić (Olimpic Sarajevo).

Širi spisak Tonija Karačića za utakmice 28.april – 30.april:
Goran Karačić (Zrinjski), Kerim Memija (Željezničar), Eldar Čivić (Slovacko, Češka Republika), Andrej Modić (AC Milan, Italija), Marko Mihojević (Sarajevo), Amar Burović (Sarajevo), Samir Radovac (Sarajevo), Ismar Hairlahović (Hajduk Split, Hrvatska), Nemanja Trkulja (Kozara), Stipe Lončar (Široki Brijeg), Mićo Kuzmanović (Jagodina, Srbija), Dženis Beganović (Željezničar), Amir Hadžiahmetović (Željezničar), Vladimir Oršolić (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Amer Hiroš (Željezničar), Ajdin Redžić (Borac Banja Luka), Adel Halilović (Liefering, Austrija), Adnan Bašić (Celje, Slovenija), Nemanja Anđušić (Sarajevo), Frano Čolak (Široki Brijeg), Luka Menalo (Široki Brijeg), Advan Kadušić (Sarajevo), Ćazim Suljić (Saint Etienne, Francuska), Alen Jurilj (NK Zagreb, Hrvatska), Anel Hajrić (Maribor, Slovenija), Harun Velić (Stuttgart, Njemačka).

Na spisku nema ni Miloša Ačimovića, super-talentovanog bivšeg kapitena ove generacije juniora dok su igrali na nivou kadeta, za kojeg ima mjesta u reprezentaciji juniorskih prvaka Evrope, Srbiji, ali nema kod Karačića.
Nakon svih gadosti koje su ovom igraču priredili mediji iz BiH (proglašavan je izdajnikom), jer je zapostavljen od našeg selektora juniora u jednom momentu odlučio da prihvati poziv iz Srbije, a pokazaće se iz revolta, ovaj put je Miloš odbio ponovni poziv selektora juniorskih prvaka Evrope, da bi mu Karačić zabio nož u leđa, i nastavio da ga ignoriše !
Toliko o izdaji i izdajnicima.

Nije na odmet napomenuti da je iza ove dvojice bh. “stručnjaka”, Sakiba i Tonija, ni manje ni više nego šest (6) uzastopnih propalih kvalifikacijskih ciklusa !
Da tragedija bude veča, ako postoji nivo na kojem bi se naša zemlja po fudbalskom talentu mogla mjeriti, i morala takmičiti, sa ostatkom svjeta, onda je to nivo pionira (ovu selekciju jedva da imamo), kadeta i juniora – naprosto, to je još uvijek momenat u razvoju igrača gdje ozbiljan rad i organizacija nisu najuticajniji faktori.
Omladinci (U-21), druge strane, su već ozbiljan nivo rada, reda, organizacije, i konačno fudbala, pa ako nedostaju ti faktori nema ni rezultata bez obzira na kvalitet i količinu talenta.
Tako, recimo, protiv trenutne selekcije igrača reprezentacije U-21 Engleske, ili U-21 Španije, Francuske, Njemačke, Holandije, teško bi se mogli nositi i naši seniori a kamo li omladinci !
U našim medijima i među navijačima teško da iko uviđa i razumije ovu činjenicu, a ako razumije, onda je pitanje zašto, iz kog razloga ne dižu glas kritike u tom smislu.

krvnici bh.repke i zrtve 5a
Advertisements

2 thoughts on “Kome nije jasno, jebi ga !

  1. U ovoj zemlji , svaka institucija je, u stvari, privatna firama pojedinaca ili interesnih grupa, ne vidim zasto bi i NFSBH bio drugaciji!?
    To sto jedan dio javnosti, u koji i ja spadam, “umislja” da reprezentacije BiH predstavlja drzavu, narod, zajednicki interes, da treba teziti sportskim rezultatima i dostignucima, je , izgleda, nas problem. “Gospoda” iz fudbalskog miljea se svakodnevno trude da nam, na , sto perfidan , a cestio i otvoren nacin, daju do znanja da reprezentacija pripada njima i samo njima, a da mi trebamo biti sretni ako se svakih 20 godina plasiramo na neko veliko takmicenje. Tek toliko da bi se obezbijedio alibi za narednih 20 godina kriminala i javasluka.
    Odavno je jasna politika opskurnih karaktera iz NFSBiH, u reprezentaciji trebamo imati 3-4 visokokvalitetna igraca, koji ce obezbijediti iole pristojne rezultate i biti reklama za desetine klupsko-mrnadzerskih pulena , koji sluze da se napune dzepovi pojedinaca. Da se barem radi o nekim velikim parama, ali jok, nego par desetina hiljada eura, da pilicari mogu, eto, ugodno zivjeti , toliko kosta propast reprezentacije.
    Ako bi bili pozvani svi istinski talenti o kojima ti pricas, gdje bi Bh klupski i menadzerski talenti igrali? Zar da mlade reprezentacije BiH budu reklama njemackim menadzerima, klubovima kao sto su Chelsea, Dortmund, da neko drugi zaradi pare na transferima ?
    O glupostima kao sto su rezultati, plasmani na velika takmicenja, rejting…ma koga to interesuje, daj nam dzip, janjetine, srednjoskoljki, viskija i to sada, odmah !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s