Osman Hadžikić – kako je bh. reprezentativac postao golman austrijskog nacionalnog tima / Osman – bh. omladinski reprezentativni fudbal i savez u ogledalu

Osman Hadžikić je mladi golman prvog tima Austria Wien. Pred kraj ove sezone (2014/2015) je dobio priliku biti prvi golman, te je do sad branio 5 bundesligaških utakmica.
Osman je napunio 19 godina u martu, tako da je na gol prvog tima Austrie u Bundesligi stao sa 18 !
Također, Osman je i reprezentativac Austrije, ali, pazi sad ovo, dugo nije mogao nastupati za austrijsku repku jer nije imao njihove papire !!!

Osman Hadžikić - YouTube screenshot

Osman Hadžikić – YouTube screenshot

Pošto su ga, u međuvremenu, naši “stručnjaci” i “radnici” iz saveza hladno izignorisali, svi osim Zorana Erbeza koji ga je stavio na gol naše U-15 repke, djete je vremenom steklo pravo da igra za Austriju, u čijoj je U-19 selekciji danas prvi golman, i s kojom će nastupati na evropskom prvenstvu, a gdje će važiti za favorite (u kvalifikacijama su se “prošetali”, zauzevši prvo mjesto u grupi sa Hrvatskom, Italijom i Škotskom).

Zoran Erbez & Osman

Zoran Erbez selektor U-15

Zoran Erbez, selektor U-15 selekcije reprezentacije BiH

U ljeto 2011-e selektor Zoran Erbez je Hadžikića uvrstio u svoju U-15 selekciju. Već tada je mladi Osman bio priključen prvom timu Austria Wien, dok su austrijanci pokušavali da ga regrutuju za svoju repku.
Međutim, Osman, kao ni njegov brat Nihad, nije imao papire za nastup pod austrijskom zastavom, ali kako je sam izjavljivao draži su mu, ionako, bili pozivi selektora Erbeza, koje je dugo i željno isčekivao. Link

Sakib Malkočević & Osman

Sakib Malkočević, selektor U-17

Sakib Malkočević, selektor U-17

Sakib Malkočević je svojim “fudbalskim okom” procijenio da Osman nije materijal za sve Sakibove (ne)uspjehe, koji evo traju već šest jebenih ciklusa !
A pozvao ga je barem jednom, i to u Međugorje 13. januara 2012-e :
Golmani: Enes Kurtanović (Sarajevo), Dejan Inđić (Rudar Prijedor), Osman Hadžikić (Austria, Austrija) i Goran Karačić (Zrinjski). Link
Osman među Sakibovim pulenima nije imao šanse !

Mala digresija: Osman nije došao na okupljanje, koje je ionako bilo “divlje”, izvan FIFA/UEFA termina, a razlog je objasnio sam selektor: ”Hadžikić iz bečke Austrije nije mogao doći zbog školskih obaveza, međutim ovo je drugi put da se nije odazvao i teško da će dobiti novu priliku”, izjavio je Feni selektor Malkočević. Link

Znači, iako je imao opravdanje, papku Malkočeviću se popeo na kur, pa je rješio da ga kazni tako što mu više nikad neče dati priliku – djetetu od 16 godina !?!?

 Toni Karačić & Osman

Toni Karačić, selektor U-19

Toni Karačić, selektor U-19

Zatim ga je “pod svoje” uzeo drugi “stručnjak”, Toni Karačić, koji ga je također bar jednom pozvao, i to u Čitluk 14. februara 2014-e, ali kao i Sakib Toni je manirom velikog stručnjaka procijenio da Osman nije kadar za sve Tonijeve (ne)uspijehe, koji evo, zamislite slučajnosti, traju već šest jebenih ciklusa !
Golmani: Osman Hadžikić (Austria, Austrija), Goran Karačić (Zrinjski), Nemanja Trkulja (Kozara) Link
Osman među Tonijevim pulenima nije imao šanse !

Mala digresija: Osman je dobio poziv u februaru 2014-e za ovo okupljanje, međutim zbog povrede koljena i operacije nije bio u mogućnosti doći. Međutim, nakon toga, Hadžikić više nikad nije bio na spisku ili dobio poziv iz bh. repke. U septembru te iste 2014, nakon oporavka, zaigrao je za U19 selekciju Austrije, s kojom se “prošetao” do evropskog prvenstva (zauzeli prvo mjesto u grupi sa Hrvatskom, Italijom i Škotskom) ! Link

Za razliku od Malkočevića, koji je otvoreno rekao da Osman više neče dobiti šansu, jer se iz opravdanog razloga nije odazvao njegovom pozivu usred školske godine, ne znamo kakve je motive da ga više ne poziva imao Karačić, nakon što mu se Osman nije odazvao jer je bio na operaciji koljena.

Darko Nestorović ili Mehmed Baždarević & Osman

Mehmed Baždarević, selektor A selekcije reprezentacije BiH

Mehmed Baždarević, selektor A selekcije reprezentacije BiH

Iako se čini da bi sad trebao biti redu selektor naše U-21 repke, Darko Nestorović, koji ga by-the-way nije ionako ni imao u vidu, ipak bi bilo nerealno očekivati igračev odgovor. Ipak je Osman prvotimac u jednoj jakoj ligi, a reprezentativac jedne reprezentacije koja je u velikom usponu, i koja je realno jača od naše u svim selekcijama.
Svemu tome treba pridodati i činjenicu da Osman (a bogami i brat mu Nihad) ima svako pravo da se osječa prevarenim i povrijeđenim, zbog svega što je doživio u odnosu sa našim savezom.

Ako neko, sad, još uvijek sumnja u Osmanove namjere, ponavljam da je nastupao za U-15 selekciju, koju je i tada, 2011-e, vodio Zoran Erbez, i koji je još tada govorio da je Osman golmanska budućnost naše repke. Ali te Erbezove rječi očigledno nisu pretjerano zanimale “radnike” N/FS BiH.

Međutim, kada bi Mehmed Baždarević pokušao da sa Osmanom odigra na kartu A reprezentacije, i na kartu vrijednog rada stručnog štaba u regrutovanju igrača, i na kartu velike pažnje, koju Meša i njegovi asistenti poklanjaju kandidatima, možda, ali samo možda, Osman i promjeni mišljenje – iako svojim ponašanjem prema ovom mladom čovjeku, iskreno, ovaj naš savez i naša repka to nisu ni zaslužili. Link

Osman, Valentino, Raif, Marijan

Osman ima velike šanse da napravi veliku karijeru u evropskom fudbalu, a s obzirom da svi znamo kako smo prolazili sa golmanima svih ovih godina, sve do Begovića, kojeg smo, sječamo se, također zamalo izgubili, onda bi javašluk u pokušaju da se regrutuje Osman bio ravan kriminalnom djelu.

Nemamo dostojnu zamjenu za Asmira !
Mogu naši patriotski mediji napuhivati Burića, Šehića, i ostale do besvjesti, ali osim nekoliko mladih talenata iz dijaspore, odnosno potencijala koji tek treba da naprave prve ozbiljne korake u profesionalnom fudbalu, prije svih Valentina Jovića, Raifa Husića, te nekih koje po ustaljenoj navici potpuno ignorišemo, poput Marijana Ćorića i Cicana Stankovića, mi nemamo golmana koji može stati na gol kao adekvatna zamjena Asmiru.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s