BHFanaticos – ne u naše ime, hvala !

Uvijek kada je bilo riječi o našim navijačima, bilo da se radi o domaćim tekmama ili gostovanjima, osječali bi smo poseban ponos – sve do jučer i incidenta u Zenici s BHFanaticos-ima u glavnoj ulozi.

Bez obzira na okolnosti, bez obzira da li se nalazili okruženi potpuno i istinski neprijateljski raspoloženim domaćim navijačima, kao u Beogradu, ili hladnim sjevernjacima, kao u Norveškoj, naši navijači su uvijek bili za primjer i ponos – čak i kad bi izražavali protest, upravo kao u Norveškoj.
Gostovanja u Slovačkoj i Litvaniji su primjeri za anale fudbalskog navijanja, i to za vrijeme posjete zemlji suparnika. A šta tek reči za ponašanje naših navijača za vrijeme i nakon tekme protiv Belgije u Zenici, prošle jeseni.

razmjena-salova-u-zenici

Razmjena šalova u Zenici – navijači BiH i Belgije, jesen 2014 (EURO2016 kvalifikacije)

Ipak, polako “BHFanaticos” počinju ići na ganglije svojim sve češćim bahuljanjima u politiku – izgleda da gledaju previše TV i otkrivaju “kako se to radi” po Internetu, kako se pale zastave, kako se maršira preko njih, itsl. – furaju se na onu mračnu vrstu  “angažiranosti”, “aktivizma”, i djelovanja kroz “pokret”.
Sigurno su bili ponosni i divili se sami sebi kako “inteligentnu” parolu su sročili za Ognjena.

Sve u svemu, jedino su njihovi infantilni, nekulturni i neinteligentni, rasistički i šovinistički performansi uspjeli pokvariti puni užitak pobjede nad Izraelom.

fanatikosi gaze izraelsku zastavu u Zenici

“(…) grupa navijača Bosne i Hercegovine je uoči utakmice gazila i palila zastavu Izraela.” – LINK članak Sport.ba

Pobjeda nad Izraelom je bila prilika za slavlje, u kojem su uživali svi Bosanci i Hercegovci, ali i mnogi Palestinci u BiH, Palestini i širom svijeta.

Svi Palestinci koji znaju Bosnu, znaju i to da su Bosanci i Hercegovci prijatelji koji saosječaju sa Palestincima, i koji teško podnose palestinsku tragediju.
Mnogi Bosanci koje poznajemo, kao i mnogi drugi, svim su srcem i uvijek spremni da daju moralnu podršku, na razne načine doprinesu širenju istine o palestinskoj tragediji, a da i sama BiH nije zemlja koja se bori za svoju političku i ekonomsku stabilnost, sigurno bi aktivno doprinosila pravednom razrješenju palestinske krize.

Ne propuštajući nijednu priliku da kritički sagledaju i osude zločine i nepravdu koju nad nezaštičenim palestinskim civilima, muškarcima, ženama i djecom čine izraelske vlasti, Bosanci i Hercegovci su se uvjek držali časno i dostojanstveno, i bez problema odbijali svaki vid anti-Semitizma.

Ali čak i kada bi se desili, uvijek od strane pojedinaca, ti rijetki slučajevi ispoljavanja anti-Semitizma, ustvari bi samo osnažili Bosance i Hercegovce u njihovom odbijanju i u masovnoj osudi takvog neprihvatljivog ponašanja.
Nikad se prije neka brojnija grupa bosanskohercegovačkih građana nije ponašala onako kako su to pred jučerašnju utakmicu demonstrirali pripadnici navijačke grupe “BHFanaticos” u Zenici.

Njihovo ponašanje je, naravno, naišlo na osudu u Izraelu i to uz obimno propagandno pretjerivanje i generaliziranje (a propaganda je njihovo najače oružje, dok su BiH i njeni građani legitimna meta), ali važno je istači, i ovo naglašavamo kako bi svi koji su neupućeni i neobavješteni mogli primiti k znanju, da su takvi postupci i ponašanje, poput onih koje je demonstrirala grupa “BHF”, odavno neprihvatljivi za Palestince, i ne samo neprihvatljiv nego i obezvrijeđuju legitimnu borbu za slobodu Palestine i pravdu za sve njene građane.

Odavno je anti-Semitizam za Palestince neprihvatljiv, ako niste znali, i nailazi na žestoku odbojnost, kao i na osude največeg dijela palestinskog naroda, svih slobodoumnih Palestinaca koji se aktivno bore za svoj narod, individualno ili kroz brojne organizacije, a sve češće i efektnije uz tjesnu saradnju sa isto tako slobodoumnim Izraelcima i Židovima, u Palestini, Izraelu i širom svijeta – LINK: članak na Desert Peace.

Vaša demonstracija krajnje netrpeljivosti nam NE TREBA, “BHFanaticos”, NE U NAŠE IME, HVALA !
– Santa, bhft i gost bloger, Salem Hadawi, palestinski aktivist, student, prijatelj, Palestinac

(Državno tužiteljstvo/odvjetništvo BiH je povodom nekoliko incidenata u toku 2014 godine poručilo da će poduzimati drastične mjere protiv svih osoba koje spaljuju državne zastave.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s