Licemjerje bh. medija – sramota !

Nakon parade primitivizma i rasizma koju su organizovali pripadnici jedne velike navijačke grupe, a izveli je pred početak i u toku utakmice između fudbalskih reprezentacija BiH i Izraela, naši vajni mediji nisu ni slova posvetili toj sramnoj ali dobro pripremljenoj i odigranoj predstavi na ulicama Zenice i na tribinama stadiona Bilino Polje, u srcu Bosne i Hercegovine !

media hypocrisy5Zapravo, postojao je izuzetak, recimo, a njega se moglo pronači na za mene potpuno neočekivanom mjestu, na portalu Sport.ba, koji je jedini prenio vijest o ponašanju navijača, ali bez kritičkog komentara, što je, s druge strane, potpuno očekivano.

Možda je najzanimljivije, a svakako je najžalosnije, da niko ni od onih medija koji sebe smatraju građanskim, liberalnim, odnosno mejnstrim (mainstream), također nije osudio ovo sramotno ponašanje.

To jest, sve dok danas nije stigla vijest iz sjedišta UEFA, u kojoj ova organizacija obavještava N/FS BiH da su zaprimili veoma negativan izvještaj sa utakmice, te da će se sprovesti istraga i odrezati odgovarajuća kazna.

media hypocrisy1I eto razloga da se raspišu naši “novinari” i novinari, koji su do danas šutili. Samo da budemo načisto i da se nezajebavamo: niko se tu ni nakon vijesti koja je stigla iz UEFA nije obrušio na ponašanje koje je dovelo do reakcije ove organizacije !
U najboljem slučaju su izražene bojazni da bi nas to moglo koštati, na ovaj ili onaj način, uz osvrt na dešavanja koji je ustvari uefin, i stajao u obrazloženju koje je stiglo iz UEFA.

Tako da je to, ustvari, još jedan skandal – prešutno, ako ne i blagonaklono, gledanje na izražavanje rasizma i spaljivanje zastava, sve dok se to uklapa u našu sliku o drugom. Čak i u mejnstrim (mainstream) medijima, bez obzira na svjetonazore, ideološko i političko svrstavanje.

Glupost, glupost, glupost, primitivizam, rasizam, i teška sramota !

media hypocrisy3I na kraju – last but not least – ko smo to onda mi, to jest naši vajni mediji i oni koji u njima pišu i rade, da na bilo koji način kritikujemo i komentarišemo ovakvo i slično ponašanje (fašizam, šovinizam, diskriminaciju, primitivizam, nasilje, itd, itsl.) u našem najbližem geografskom okruženju, odnsono bilo gdje !?!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s