Raif Husić vs. “Koordinatori”

Raif Husić, reprezentativac Njemačke U-19 selekcije, sa svojom repkom učestvuje na evropskom prvenstvu za igrače do 19 godina, koje traje od 6. do 19. jula 2015 u Grčkoj.

Da li je ova činjenica iznenađenje za fanove bh. repke ili nije, teško je reči.

Teško je reči da li je veće iznenađenje da ljudi iz savaza standardno lažu i obmanjuju javnost, ili da bez obzira na sve ublehe ovaj igrač, eto, ni nakon dvije godine nije ni blizu prelaska iz njemačke u bh. reprezentaciju.

Murat Jaha i Denijal Pirić – dvojica rijetkih ublehaša koji se motaju savezom valjda oduvijek, i koji su (ne)profesionalno nadživjeli svoje kolege iz vremena kada je ta organizacija važila kao paradigma korupcije, nerada i neznanja, u sportu i upravljanju uopšte –  “koordinatori” za omladinski fudbal, koji, između ostalog, imaju zadatak da prate i pronađu mlade fudbalske talente, koji su porijeklom iz BiH a rođeni su ili žive širom Evrope i svijeta, te da im ponude da nastupaju za BiH, a zatim, što im je valjda i primarna uloga, pomognu i olakšaju u procesu sticanja prava na nastupa za BiH, često u posljednje dvije godine, i bez imalo stida, vole isticati upravo ovog golmana kao primjer i dokaz njihovog vrijednog rada i revnosnog odnosa prema poslu u N/FS BiH, za koji su, nemam nimalo sumnje, “masno” plaćeni.

Već dvije godine slušamo (čitamo izjave u štampi i na Internetu) ovu dvojicu kako su u kontaktima sa brojnim talentima bh. dijaspore, kako su ubjedili ovog i onog igrača da presvuće reprezentativni dres, kako, eto, samo što nisu…. itd.

Još su drskije njihove izjave, s vremena na vrijeme, u kojim tvrde, i zasluge sebi pripisuju, kako su pojedini igrači koji su zaista uspijeli završiti posao sticanja prava da zaigraju za bh. repku, ustvari to uradili zahvaljujući njihovom trudu i angažiranosti u tim pojedinim slučajevima.

Moj je utisak, naprotiv, da ne postoji niti jedan-jedini slučaj kojim se ova dvojica uhljupa, Denijal Pirić i Murat Jaha, mogu pohvaliti !

Ako su nekom i pomogli to je onda na izričit zahtjev selektora ili samog igrača, koji je već odlučio igrati za BiH, i koji je već započeo administrativne procedure, pa je tražio da mu se pomogne i olakša prolazak kroz njih.
Ali čak i u takvim slučajevima ti se uhljupi nisu pokazali posebno efikasnim ili čak uopšte potrebnim – uzmite samo slučajeve Vrančić i Milošević, prvi je završio posao tek nakon godinu, a drugi evo ni nakon skoro dvije nije ni blizu da ga završi.

Raif Husic, reprezentativac NjEM U-19, koga lazu Piric i Jaha (2015-07-09)Kada biste pitali navijače, devet od deset bi reklo da je Raif Husić vjerovatno priveo kraju sve što je potrebno da stekne pravo nastupa za BiH.
Za taj utisak među navijačima krivi su Denijal Pirić i Murat Jaha koji su mnogo puta obmanuli javnost dajući izjave, a naši mediji bez imalo kritičnosti prenoseći ih, da Husić samo što nije predao-zahtjev-izvadio-pasoš-obukao-dres-BiH, itd, itsl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s