Realizirani transferi: Vahid Hambo u Brighton & Hove Albion

Talentovani finski omladinski reprezentativac, dvadesetogodišnji Vahid Hambo, u naredne dvije sezone član je kluba iz engleskog Championshipa, Brighton & Hove Albion.

Vahid je prešao iz Intera Turku, kluba koji nastupa u najvišem rangu fudbalskog takmičenja u Finskoj, a plačen je oko 150 hiljada evra. Za Inter je u prošloj sezoni u raznim takmičenjima nastupio u 13 utakmica i postigao 14 golova uz dvije asistencije (per Transfermarkt), dok je za razne selekcije reprezentacije Finske nastupio 8 puta uz 8 postignutih golova (per Transfermarkt) – u prvom dijelu sezone nastupao je za omladinski sastav Sampdorije u italijanskoj Primaveri, i zabio je 1 gol u 26 utakmica.

Za mladog igrača bi ova opcija zaista mogla biti odlična, pod uslovom da uspije da se nametne, i da dobije određeno vrijeme na terenu.
Međutim, neče biti lako ostvariti taj cilj, naročito s obzirom da je klub za narednu sezonu doveo još dva solidna i iskusna pojačanja u napadu – prvo, ujedno i najzvučnije ime prelaznog roka do sada, je reprezentativac Izraela, napadač Tomer Hemed, pojačanje iz Almerie, plačeno oko 1,5 miliona evra, drugo pojačanje u napadu je španac, Adrián Colunga, koji se vratio sa posudbe iz Granade.

Igranje u Engleskoj, pa makar i u Championshipu, ovog bi talentovanog dvadesetogodišnjaka sigurno približilo našoj A selekciji, dok je za selektora, stručni štab i savez Finske mladi igrač već zaslužio poziv.
Kao potvrda za to, nedavno, prije nekoliko sedmica, Vahid je stavljen na spisak seniorske (A) selekcije finske repke, ali prema informacijama koje se mogu “iskopati” na Internetu, Vahid ima namjeru sačekati još neko vrijeme jer želio bi, ipak, igrati za Bosnu i Hercegovinu.
Pisalo se čak i o kontaktu između Mehmeda Baždarevića i Vahida Hamba, koji je ostvaren bar u jednom navratu, pa ne bi bilo čudno da igrač, bar za neko vrijeme, zaista odbije finskog selektora.
Naravno, tu je i problem prelaska iz jedne državne reprezentacije u drugu, u čijem rješavanju se mora uključiti i N/FS BiH – a to je, opet, problem sam po sebi, jer teško onom ko mora da se osloni na pomoć Koordinatora i ostalih neradnika i uhljupa iz saveza !

Znajući šta se dešavalo i još se dešava sa nekim od najtalentovanijih igrača Evrope,  koji su rođeni ili porijeklom iz BiH (Hakšabanović, Graboleda, Burnić, Hadžikić, i mnogi, mnogi drugi) a igraju za Njemačku, Švedsku, Austriju, itd, da li je onda misterija da Vahid Hambo nikad nije bio u kombinacijama za neke od omladinskih selekcija BiH, i da vrijedni i revnosni Koordinatori, Denijal Pirić i Murat Jaha, nisu ostvarili kontakt sa ovim mladim talentom, koji trenutno nastupa za U-21 selekciju reprezentacije Finske !?

Brighton & Hove Albion bring in Finland Under-21 striker Vahid Hambo
Team News: Injury delays Vahid Hambo’s Brighton and Hove Albion debut

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s