Ima jedan mali, igra lopte k’o Zidan…

Ovih dana Middlesbrough U-18 je sa visokih 5:1 savladao odgovarajuću selekciju Blackburn Roversa.
U listu strijelaca upisao se i mladi reprezentativac Austrije, fudbaler bosanskohercegovačkih korijena Arnel Jakupović, kojem je ovo ujedno bio prvi nastup za “Midlse”, u koje je netom prešao iz Austria Wien.

I dok ovaj (Jakupović) igra za Austriju U-17 po evropskim i svjetskim prvenstvima, privlaći pažnju ozbiljnih klubova iz Engleske, potpisuje za Middlesbrough, nama ublehaši, poput onog Sinana Sinanovića – nije onog mađarskog fudbalskog talenta Sinanovića, nije ni onog hadžije Sinana Sinanovića, selo Moremišlje, džemat Drinsko, nego onog “Šteta što i mi u BiH nemamo Mamića!”, eh tog Sinanovića – prodaju maglu i u toj magli podvaljuju muda pod bubrege !

Naime, jutros je osvanuo naslov “Šesnaestogodišnji biser Jašarević: Odbio Austriju zbog Zmajeva” u Sinanovićevom Avazovom Sportu, gdje mu jaran Jusuf Juka “Slavni” Bećirović, friško pečeni “skaut” i fudbalsko “oko sokolovo”, piše nebuloze i potura nekakvu djecu s kolca i konopca – Juka umislio da je zajeban skaut pa nam nakon onog “budućeg Džeke, onog “čuda od djeteta” iz madridskog Atletika (zapravo iz NK Istra), onog što igra za Lihtenštajn, Salanović bješe, sad prodaje Ahmu Jašarevića, koji je, piše, a ja vidio svojim očima i pročit’o: “najveći je naš dragulj u dijaspori” !?

Ma hajde ? Baš Ahmo ? Najveći dragulj ? I još “odbio” Austriju, i to “zbog Zmajeva”, a zbog koga bi drugog – ne bi valjda zbog Lihtenštajna !?
Ali, kad je Ahmo odbio Austriju, kad ga je ta jadna, napaćena Austrija vabila da igra za njih ?!?

U tekstu doduše piše da je odbio državljanstvo, a šta to znači, eh, to je podvaljeno pod ono “odbio Austriju zbog Zmajeva” – čuj odbio !?!

“Niđe veze”, rekli bi Macini fanovi.

Neka Ahmo Jašarević napravi veliku karijeru, i neka zaigra za bh. repku, i neka bude najbolji strijelac i obori Džekin golgeterski rekord, ali polako, nemoj da se gađamo ovakvim naslovima i izjavama jer će javnost prestati da se osvrće i na one koji stvarno imaju neku supstancu i osnovu.
Ja, ipak, ne nađoh, a vješt sam “surfer”, ama baš ništa o Ahmi na Internetu – by the way, da se Juka nije odmetnuo u menađere ?
Znam, hvalio sam ga i ja, mislim Juku, na ovom blogu, nekad, i to više puta, ALI, daj te se malo priberite gos’n Juka, ampak iskulirajte se….

Budi-bog s nama !

UPDATE:
I dok sam pisao post, Austria Wien je izlazila na megdan Mattersburgu. I zašto je to značajno, pogotovo u kontekstu gore napisanog ?
Pa važno je jer za prvi tim Austria Wien, u zvaničnoj ligaškoj tekmi, brani dječak Osman Hadžikić, osamnaestogodišnji Bosanac, super-talentovani golman, koji brani i za reprezentaciju Austrije !
A lijepo ga je vidjeti na golu velikog austrijskog tima…
Jjoš kada bi se mediji u BiH bavili ovakvim slučajevima, baš ovakvim kakav jeste slučaj braće Hadžikić, ili onaj Mihaela Modića, ili Miloša Aćimovića, ili trojice svjetskih prvaka sa repkom Srbije U-21, pa umjesto naručenih i plaćenih članaka, čiji su autori samoproglašeni skauti i kvazi-menađeri, pisali o zanemarivanju vrhunskih talenata, te pokušali da pronađu i definišu krivca, odnosno N/FS BiH, onda bi bar mogli reči da su uradili koliko se može – onda bi mogli reči da su stvarno izvršili pritisak na savez, koji je pun “slijepih putnika” čija se uloga ne zna i ne razumije, poput Jusufa Bećirovića, Murata Jahe, Denijala Pirića, mladih oportunista poput Pilava, itd, itd.

U međuvremenu, naši talenti osvajaju titule svjetskih i evropskih prvaka sa komšijskim i raznim evropskim reprezentacijama….

UPDATE:
Primjetio sam, a može se provjeriti usporedbom datuma, da su se nakon ovog mog “rant”-a u ovom postu, na portalu Avazovog Sporta pojavila dva, ili najmanje jedan, članaka o brači Hadžikić. Zanimljivo – dobro je znati da među malobrojnim čitaocima ovog bloga, svoje mjesto u publici drže i “sive eminencije” bh. sportskog novinarstva. Nije prvi put… 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s