System error! Taktika, Tehnika, Sastav, i druge bajke by Meša Baždarević

Ništa ja više ne mogu da mislim o Meši Baždareviću.

Čovjek za sad dobija tekme koje su važne, i tim koji je bio otpisan je u borbi za plasman na EP2016, ali, igra koju njegov tim igra je …. huh.
I niko ne govori o tome, svima je Meša genije i najbolji fudbalski trener koji nije na klupi nekog velikog evropskog kluba.

Safet Sušić je imao jedan sistem koji je bio standardan, a svaka modifikacija je bila s-brda-s-dola. Vejrovatno najbolji primjer potpunog odsustva smisla je utakmica protiv Nigerije na SP2014.

Manje-više svi koji vole i prate fudbal znaju kako reprezentacija nije klub. To bi trebalo da znači: voditi repku daje treneru-selektoru mnogo manje prostora za taktičko-tehničke improvizacije; da kvalitet igre i uspjeh repke zavisi od toga da li je sistem uspostavljen i koliko se struka i hijerarhija u savezu pridržavanju uspostavljenog sistema.
Treba napomenuti da sistem podrazumjeva primjenu na sve sportske-fudbalske aspekte funkcioniranja saveza i sve selekcije (omladinske i seniorske).

Između 1998 i 2012 fudbalska repka Republike Slovenije učestvovala je na dva svijetska i jednom evropskom prvenstvu, uz tjesno izgubljen baraž protiv Hrvatske za EP2004, a prosječan poznavaoc fudbala bi za cijeli taj period mogao navesti samo Zahovića i Handanovića kao igrače sa reputacijom “zvijezda”. Istovremeno, ni jedna selekcija repke BiH nije uspjela ostvariti plasman na neko veliko takmičenje, uprkos činjenici da su pojedine selekcije u svim generacijama imale po nekoliko “zvijezda” u svojim redovima.
Igrači nisu garancija dobrih rezultata i uspjeha, sistem jeste.

Baždarević je od preuzimanja repke, u decembru 2014, vodio A selekciju u 7 utakmica (dobio je 5, jednu izgubio i jednu igrao nerješeno).
Niti jednu utakmicu nije odigrao u istom sistemu i sa istom ekipom !

Danas, sat vremena prije početka tekme s Ircima, mediji su objavili slijedeći sastav:

Begović, Spahić, Šunjić, Mujdža, Zukanović, Cocalić, Lulić, Pjanić, Višća, Ibišević, Džeko.

Ako nije neka greška, a vjerovatno nije, onda je ovaj sastav i postavka čudnija od onog što smo gledali na Kipru (Medunjanin, O.Vranješ), a u kategoriji čudnog može se uporediti sa Sušićevom tekmom protiv Nigerije na SP-u.

Omladinske selekcije su cirkus koji praktično nema nikakvu svrhu, A selekcija trenutno igra tako da niko ne može predvidjeti u kojem sastavu i postavci će istrčati na teren – dok pobjeđuju sve će biti uredu, iako ništa uredu nije. A ako čučnu ?

Advertisements

One thought on “System error! Taktika, Tehnika, Sastav, i druge bajke by Meša Baždarević

  1. Pingback: System failure: Zašto je remi 1:1 bolji od pobjede 1:0, pa čak i većom razlikom by Sinan, Sinanović, Zarez, doajen, bh., sportskog, novinarstva, iz, sobe, 402, | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s