Samo “prave” patriote znaju u čemu je fol: najtalentovaniji bh. dječaci iz dijaspore, kojih nema na spiskovima u medijima i savezu

Svi mladi fudbaleri rođeni ili porijeklom iz BiH imaju pravo da nastupaju za selekcije reprezentacije Bosne i Hercegovine, a N/FSBiH i svi selektori imaju obavezu da ih pronađu i uruće im pozive, u skladu s njihovim kvalitetima.

Mihael Mico Modić, (17g) AC Milan

Mihael Modić, (17) AC Milan – mlađi brat Andreja čeka na kontakt s nekim iz našeg saveza već više od 2 godine, a ni bh. mediji mu nisu skloni

Pomalo je degutantno to što nam iz Avazovog Sporta, u posljednja dva broja, nude kao (definitivan?) “spisak najvećih bh. talenata u svijetu” !
Naime, radi se o svjesnom ili nesvjesnom, to jest namjernom ili nenamjernom, diskriminiranju djece po etničkom šablonu – pa ako je i nesvjesno ili nenamjerno nije ništa manje diskriminiranje.

Avazov Sport

Spisak je objavljen u (najmanje) dva navrata, jednom na Internet portalu Avazovog Sporta, a drugi put u jednom od posljednjih brojeva (broju 2073 da budem precizan) štampanog izdanja.
Na spisku se nalazi 30-ak dječaka, a djelo je tzv. “navijača-skauta” i patriote Jusufa Bećirovića. Od njih 30 nabrojanih, iz više evropskih zemalja, samo jedan dječak nije iz bošnjačkog dijela naše dijaspore, i to mladi golman Valentino Jović, koji je ionako već nastupao za našu U-17 reprezentaciju, inače bh. Hrvat, koji se rodio i živi u Austriji.

Pored ovog spiska Avazov Sport nam nudi i informacije o našoj djeci koja brane boje omladinskih selekcija raznih stranih reprezentacija, gdje se opet uglavnom navode imena samo jedne etničke bh. grupe.
Konkretno se navode imena iz omladinskih selekcija Švedske repke, među kojim se pored Merlina Nuhanovića, Alija Suljića, Mirze Halvadžića (zanimljivo je da su zaboravili i Mirzinog mlađeg  i talentovanijeg brata), wonderkid-a Seada Hakšabanovića (kojem ne znaju ni prezime napisati, pa ga nazivaju Haksabanović), Amela Mašića, Dennisa Hadžikadunića, Isaka Redžića, Adina Bukve, Adija Terzića, Mirze Turana, Adnana Marića, Elisa Ćuluma, Admira Bajrovića, nalazi samo jedan dječak, Robert Lipovac, od bar nekoliko nebošnjaka koje je trebalo obavezno nabrojati kao talente (porijeklom iz) Bosne i Hercegovine !?!

Reprezentacija.ba

Od iste bolesti pati i portal Reprezentacija.ba, koji samo u posljednjem tekstu na ovu temu ignoriše nekoliko najtalentovanijih omladinaca Bajerna iz Minhena, ali i iz ostalih njemačkih klubova.
Naime, u tekstu od 6. decembra baveći se našim talentima iz Njemačke konkretno pišu o: Ermedinu Demiroviću (Leipzig), Sandju Husiću i Dženisu Burniću (Borussia Dortmund), Mirzi Mustafiću (Borussia M’gladbach), Damiru Bektiću (Herta), Armanu Ćoroviću (Essen), Orhanu Vojiću (Wolfsburg), Harunu Veliću (Stuttgart), Alanu Deliću (Karlsruhe),  Alem Koljić (Schalke 04), te Benjaminu Hadžić iz Bajerna iz Minhena.
Pored ovih momaka samo je spomenut Nikola Gavrić, također iz minhenskog Bajerna, ali koji je već odavno bh. reprezentativac.

Nakon ovog članka uslijedili su članci o ovom vanredno talentovanom dječaku iz Bajerna, Benjaminu Hadžiću, i 12 i 15 decembra, sve sa video klipom na kojem se može gledati njegov gol, a kojim Reprezentacija.ba očigledno, i sasvim opravdano, pokušava skrenuti pažnju na ovog mladog igrača našim korumpiranim neradnicima iz saveza. Dobro, odlično !
Ono što je loše, istovremeno i vrlo zbunjujuće, u ovoj priči jeste da u njihovim raportima nema dvojice dječaka iz Fojnice, Antonija-Tonija Trogrančića i Marijo Daniela Crničkog koji spadaju među najtalentovanije igrače u Bajernovom podmlatku.
O kakvim se talentima radi govori i činjenica da je Pep Guardiola malog Trogrančića često priključivao treninzima prvog tima !

U međuvremenu, “Fojničani Toni Trogrančić i Mario Daniel Crnečki igrat će za Hrvatsku“, hvale se hrvatski sportski mediji i novinari, koji se uopšte ne libe napisati da su njihovi budući reprezentativci iz srca Bosne i Hercegovine – valjda znaju da naše medije ovi malo zanimaju, a naše fudbalske neradnike nikako !?

Sportsport.ba

Sportsport.ba zaključuje: “Iako je Trogrančić vuče porijeklo iz BiH, male su šanse da će nekada u budućnosti nastupati za našu reprezentaciju. Već je imao priliku nositi dresove Njemačke i Hrvatske”. (Jebem mu šamse, i ko ih dade !)
Prvo ne “vuče porijeklo” nego mu je sva familija, i najbliža i ona dalja, i danas u Fojnici, kako njegova tako i od Crničkog, samo su im roditelji završili na “privremenom radu” u Njemačkoj !
A drugo, zašto bi šanse bile male ?
Za redakciju ovog portala, ali, na žalost, i za mnoge navijače, odgovor je, po svemu sudeći, jasan, a proizvod je snažnih predrasuda – zato što je Hrvat koji, znamo, više voli Hrvatsku nego BiH !?
Je’l tako – jest’… al’ u mudesima volovim. Elem.

Zašto su onda Crnogorci mogli uzet dvojicu reprezentativaca Srbije, koji su osvojili titulu prvaka svijeta – kako to da za njihovog selektora i savez šanse nisu bile male, a njihovi mediji nisu bili tako malodušni jer dvojica Crnogorskih Srba vole i nastupaju i za Srbiju, i zašto su ta dvojica momaka pristali da promjene repku i to taman što su osvojili svijetsku titulu ?

A zašto se ovaj naš popularni sportski portali nije zapitao da li im je neko otišao u posjetu kod roditelja, da li je neko bio kod malog u Bajernu, da li ga je neko bar nazvao na telefon, da li su Murat Jaha, Denijal Pirić, Sakib Malkočević skočili na noge i nakon 3 neprespavane noći i dana došli do djeteta i roditelja mu, kako bi ih pitali da li bi željeli da Toni zaigra za U-17 BiH ?!?

O tim pitanjima nema ni riječi, samo čvrst zaključak “male su šanse da će nekada u budućnosti nastupati za našu reprezentaciju”.
Pa ako su šanse stvarno male, onda su male jer nema ni ovih pitanja, pa ni odgovora na njih – eto zašto su šanse male !!!

Zato nabijem i vaš portal i vaše “novinarstvo”, kad umjesto da ih postavljate (ova pitanja), da više ne vise u vazduhu i ne zbunjuju svakog razumnog navijača, vi povračate vlastite predrasude po svojim čitaocima !

Da nam se opet ne ponovi “slučaj” Kristopher Santos Da Graca

Dakle, osim vrlo rijetkih, niko ne govori i ne piše o ovoj dvojici i njima sličnim. Je li razlog neznanje, neraspoznavanje imena, nezainteresiranost, predrasude, ili ne odgovaraju patriotskoj krvnoj slici – šta je razlog ?!

“Da nam se ne desi novi Zlatan Ibrahimović”, kažu, ali šta ako je novi Ibra danas sakriven iza nekog neobičnijeg bosanskog imena, recimo Kristopher Santos Da Graca, Mark Šarić Graboleda, ili nedaj-bože Mario Knezović i Mihajlo Ristić ?!
Kako će nam se, jadna-majko, snaći naši vrijedni vajni novinari, avazovci, editori u redakciji Reprezentacija.ba portala, “navijači-skauti-patriote”, i mnogi drugi mediji ?

I kad se već brinemo, zašto se onda ne bismo zabrinuli i rekli da nam se ne smije ponovo desiti ni Ibra ali ni novi slučaj Rakitić, ni slučaj Kovačić, ni Jedvaj – pa zar i oni nisu veliki gubitak za bh. repku, baš poput Halilovića i Ibre !?!?
Za mnoge naše “novinare” i medije koji prate repku, pa da se ne lažemo, i za mnoge navijače, sve su prilike, nisu !

Otvorena Vrata – s pozivom i bez poziva

Da stvar bude mnogo gora brinu se i organizatori projekta Otvorena vrata. Stvar je gora jer je to projekat koji je se odvija pod zvaničnim pokroviteljstvom N/FSBiH, a ipak im se dešavaju isti propusti kad su u pitanju spiskovi pozvanih dječaka – broj naših dijasporaca bh. Hrvata i bh. Srba je zanemarljiv.

Sutra ćemo, kad mnogi od tih mladih fudbalera i nogometaša iz dijaspore, za mnoge još uvijek naših, zaigraju za tuđe reprezentacije (trenutno su nam meta Danijel Miličević i Marko Vejinović), govoriti da nisu patriote, da ne vole “svoju” zemlju, da nas zavlače i lažu, ili da BiH i nije njihova, a mnoge, po svoj prilici, nečemo ni primjećivati jer ćemo se praviti da ionako nemaju ništa s nama (poput, recimo, Kovačića i Jedvaja, za koje samo rijetki znaju da su takođe bh. Hrvati, i da su mogli igrati za BiH, samo da je imao ko da im ukaže pažnju!).

Dok u savezu preovladavaju korumpiranost, kronizma, menađerski lobiji nad svijesnom i namjernom ili nesvijesnom i nenamjernom diskriminacijom po nacionalnom ključu, u medijima je obrnuto, i mogu se osjetiti preovlađujući nacionalizam i etnička/plemenska pristrasnost – stvaranje kulta heroja nacije od Misimovića ili danas Đurića je iznimka koja potvrđuje pravilo.

Da nam se ne desi slučaj Ibra, ali nek’ se desi slučaj Mihael Modić i Miloš Aćimović

Mihael Mico Modić, mlađi brat Andreja Modića, sedamnaestogodišnjak i jedan od največih talenata AC Milana, paradigma je nerada i korumpiranosti, ali i diskriminacije koja vlada u strukturama koje vode omladinski reprezentativni fudbal.
Među njima su Murat Jaha, Denijal Pirić, Darko Nestorović, Toni Karačić, Sakib Malkočević najuticajniji.
Da ne bude zabune, svi ovi ljudi, bez obzira na njihov etnički identitet, jednako loše se odnose prema ovom problemu svjesne ili nesvjesne, to jest namjerne ili nenamjerne diskriminacije, što se naročito primjeti kad se radi o najistaknutijim talentima, koji su bez posebnog razloga umjesto naši postali reprezentativcima susjedne nam Hrvatske, odnosno komšijske nam Srbije.

Ali ako je savez leglo korupcije i kronizma, u kojem godinama sjede čak i osumnjićeni za ratne zločine, poput uticajnog generala HVO-a, dugogodišnjeg predsjednika NK Široki Brijeg i člana IO N/FSBiH, Zlatana Mije Jelića, i u kojem su glavni “igrači” menađeri-agenti i njihov lobi, zašto su sportski mediji (uglavnom sportski Internet portali) tako pristrasni, i čudno nezainteresirani.
Kao u slučaju Mihaela Modića, Miloša Aćimovića (čast pojedincima i izuzetcima), i mnogih drugih talenata, koji će već sutra, možda, postati velikim igračima (možda neče), a koji trenutno nisu afirmisani, nisu poznati široj javnosti, nisu izjavljivali da će igrati za BiH, ili su ih srpski i hrvatski mediji već počeli proglašavati  (ili još nisu) reprezentativcima svojih selekcija, itd, itsl.

Izjave Admira Vladavića i njegovog štićenika Miloša Aćimovića za Avazov Sport

“Dobio sam poziv Srbije, ali ga neću prihvatiti kako opet ne bih bio nazvan izdajicom. Nikad neću zaboraviti stvari koje su čelnici N/FSBiH uradili za mene kada sam izgubio oca. Prethodni poziv iz Srbije sam prihvatio samo zbog toga što ga nisam dobio iz N/FSBiH, kao ni sada… Želio sam samo da dokažem svoj kvalitet.
Na utakmici Srbija – Rumunija postigao sam tri gola … Sada sam ponovo dobio poziv Srbije i nisam ga prihvatio, te pitam pojedine da li sam izdajica ? Niko sada neće pričati da me u zemlji u kojoj sam rođen i za koju hoću da igram srcem, selektor nije pozvao. A svi su pričali da sam izdao BiH, što nikada nisam uradio. Srcem želim da igram za zemlju u kojoj sam rođen, ali izgleda da za mene tu nema mjesta” – Miloš Aćimović

“Već  jednom se desilo da je Aćimović, koji je kapiten reprezentacije BiH U-17, izbačen iz naše reprezentacije. Razlog nikada nije saznao. Kada ga iz N/FSBiH nisu pozvali, iz FS Srbije su to uradili odmah… Miloš je prihvatio poziv Srbije da pokaže koliko vrijedi. Nakon toga ponovo su ga pozvali u reprezentaciju BiH U-21, gdje je među izabranicima Darka Nestorovića bio najmlađi igrač. Zašto Miloša nema u reprezentaciji BiH U-19 ? Igra za aktuelnog prvaka države – Zrinjski, koji je prije tri mjeseca platio za njega obeštećenje od 50.000 KM. Aćimović je jedan od najplaćenijih mladih igrača u Premijer ligi BiH i za takvog nema mjesta!? A bio je svima, koji su sada u reptrezentaciji BiH U-19, kapiten. Ova situacija, najviše odgovara Srbiji koja mu je uručila poziv za dvije predstojeće utakmice sa reprezentacijom Švajcarske.” – Admir Vladavić

HNS, FSS i NZS zadovoljno trljau ruke

Do nedavno je samo hrvatski savez maksimalno koristio bh. omladinsku igračku bazu, što direktno iz BiH, što iz dijaspore, dok su za Srbiju igrali samo rijetki i afirmisani fudbaleri porijeklom iz BiH.
Danas je stvar drugačija, a Srbija u ovoj raboti hvata priključak za Hrvatskom – nikad veći broj bh. talenata nije igrao za selekcije Srbije nego u posljednjih par godina !
Istovremeno, spiskovi omladinskih selekcija Hrvatske, kao i hrvatski sportski mediji (pogledaj Internet portale), prepuni su bh. Hrvata iz bh. dijaspore.

Slično je i sa Nogometnom Zvezom Slovenije (NZS), koji su dobrano profitirali na neradu u našem savezu i korupciji sistema.
Ovih dana je aktuelan slučaj Emila Velića, mladog dvadesetogodišnjeg golmana Sint-Truidense V.V., koji svoju želju da igra za BiH izražava na nedvosmislen način.

Ali možemo li kriviti HNS, FSS i NZS, ako N/FSBiH ne radi ništa da prepozna ili pronađe, privuće i zadrži svoje bh. Hrvate i bh. Srbe, a boga-mi i bh. Bošnjake, sa adresom u Bosni i Hercegovini a na fudbalskom/nogometnom odgoju u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, a kamo li one u evropskoj bh. dijaspori.

Radna atmosfera u N/FSBiH - administracija u borbi za svakog mladog talentovanog igrača, potencijalnog reprezentativca

Radna atmosfera u N/FSBiH – administracija u borbi za svakog mladog talentovanog igrača, potencijalnog reprezentativca

Nekoliko dječaka koji su morali biti na svakom spisku, listi, nabrajanju…

Sumnjam da ima mnogo fanova koji bi bili iznenađeni brojem djece koja su ignorisana i veličinom njihovog talenta, jer naviknuti smo na tu bolnu činjenicu jer je, od nezavisnosti na ovamo, broj naših najtalentovanijih koji su branili i brane boje drugih država, naprosto, ogroman.

Zato, u svrhu informiranosti i za podsječanje (dobrobit reprezentativnog bh. fudbala je van dohvata ovog bloga), pokušajmo navesti bar neka imena koja nedostaju na spiskovima Avazovog Sporta, Reprezentacija.ba portala, listama razno-raznih “navijača-skauta-patriota”, kao i na pozivnicama organizatora projekta “Otvorena Vrata”, a zavrijeđuju da se na njima nalaze kao potencijalni reprezentativci Bosne i Hercegovine. Pošto se u njihovim nabrajanjima uglavnom navode djeca-fudbaleri iz bošnjačkog dijela naše dijaspore, ja ću se podsjetiti onih “drugih” ostalih dijasporaca.

Prvo da se podsjetimo i onih koji se fudbalski školuju u Srbiji (i Hrvatskoj) i već nastupaju u njihovim državnim selekcijama, postižući najviše rezultate – svjedoci smo, omladinci Hrvatske i Srbije s mnogobrojnim našim talentima trenutno vladaju svijetskim fudbalom (!!!), a da zbog gubitka tih šampiona niko iz N/FSBiH nije pomjerio dupe ni za milimetar.

Sergej Milinković-Savić, 20g., vezni (SS Lazio; evropski prvak sa Serbia U19 & svijetski prvak sa Serbia U20)
Vanja Milinković-Savić, 18g., golman (Manchester United U21; svijetski prvak sa Serbia U20)
Srđan Babić, 19g., odbrana (Real Sociedad B; svijetski prvak sa Serbia U20)
Mijat Gaćinović, 20g., vezni (Eintracht Frankfurt; evropski prvak sa Serbia U19 & svijetski prvak sa Serbia U20)
Ognjen Ožegović, 21g., napad (FK Vojvodina; evropski prvak sa Serbia U19)

PITANJE: Zašto Baždarević i Begić neče da urade isto što su uradili Brnović i Savičević, koji su bez imalo ustezanja iz srbijanske selekcije koja je taman osvojila svijetsko prvenstvo pokupili dvojicu “svojih” igrača, Crnogoraca, jer su još uvijek imali pravo igrati za A selekciju crnogorske repke ?!?
Brnović i Savičević nisu imali sumnje šta treba da urade, nakon što se repka Srbije U-20 vratila sa Novog Zelanda sa titulom prvaka svijeta.
Oni su imali samo dvojicu Crnogoraca u toj proslavljenoj srbijanskoj selekciji, mi ih imamo (najmanje?) petoricu.
To je ova petorka koju sam naveo iznad, i još uvijek je dostupna A selekciji BiH jer imaju pravo promjene sportskog državljanstva s obzirom da nisu nastupili za A selekciju Srbije – šta to spriječava našeg slektora i/ili predsjednika saveza da pokušaju da ih vrbuju za tim, tako što bi im, recimo, ponudili poziv odmah i barem rotaciju u ekipi – baš kako su uradili selektor i predsjednik crnogorskog saveza !?
U čemu je problem ? Savičević i Brnović mogu, Baždarević i Begić ne mogu ? Zašto ?

OK, idemo dalje, po sječanju…:

Golmani:
Emil Velić (Sint-Truidense VV)
Maksimilijan Milovanović (Rot-Weiss Essen U19)
– Marijan Ćorić (Spezia Calcio)
– Maurizio Vojnić (SV Hönnepel-Niedermörmter)

Odbrana:
Kristopher Santos Da Graca, 17g. (Arsenal FC U18 & Sweden U17, Sweden U19)
Anton Krešić, 19g. (Atalanta BC & Croatia U19)
Stefan Simić, 20g. (AC Mailand Weitere & Czech Rep. U20)
Nikola Gavrić, 17g. (FC Bayern Munich U19)
Nikola Milošević, 17g. (Eintracht Braunschweig U19)
Ante Prskalo, 19g., (FC Carl Zeiss Jena II & Croatia U17, Croatia U18)
– Marin Pongračić, 18g. (FC Ingolstadt 04 U19)
Petar Gluhaković, 19g. (Austria Vienna & Austria U19)
Armando Tikvić, 19g. (Hamburger SV II & Germany U17, Croatia U18)
– Oliver Stefanović, (TSV Milbertshofen)
– Dragan Milanović
– Daniel Živković, 16g. (FC Bayern Munich U17)

Vezni:
Mihael Modić, 17g. (AC Milan U19 & Serbia U16)
Antonio Toni Trogrančić, 15g. (FC Bayern München U16 & Croatia U14, Germany U15)
Boris Rašević, 20g. (PEC Zwolle U21 ; debitovao za prvi tim 2014, ove sezone prebaćen u prvi tim PEC Zwolle)
Mihailo Ristić, 20g. (Red Star Belgrade & jedan nastup Serbia U20)
Daniel Jurić, 17g. (VfB Stuttgart U19 & Germany U15)
– Mario Knezović, 17g. (BK Häcken U17 )
– Leonardo Karaula, (TSV 1860 Rosenheim II)
————
– Marco Đurić, 23g. (SS Monopoli 1966)
– Miloš Aćimović, 18g. (HSK Zrinjski Mostar)

Napad:
Dominik Martinović (Bayern Munich U19 & Germany U15, U16) -> (Croatia ?)
Adrian Grbić, 19g. (VfB Stuttgart II & Austria U19)
Mario Daniel Crnički, 17g. (FC Bayern Munich U19 & Croatia U17)
– Robert Lipovac, 19g. (BK Häcken U19 & Sweden U18)
– Mark Šarić Graboleda, 15g. (Girona FC)
– David Govorušić, 16g. (VfB Stuttgart U17)

Njima ćemo pridodati i nekoliko dječaka iz bošnjačkog dijela naše dijaspore, a koji su takođe neopravdano izostavljeni:
Adnan Marić, 18g., zadnji vezni (Swansea City U21) sve je izvjesniji i debi za prvi tim
Kenan Mujezinović, 20g., golman (Würzburger Kickers & Germany U16, Germany U19)
Adel Dekić, 17g., vezni (Olympique Lyon U19)
Meris Skenderović, 17g., napad ( TSG 1899 Hoffenheim U19 & Germany U16, Germany U17, Germany U18)
Avdo Spahić, 18g., golman (FC Energie Cottbus)
Haris Jakubović, 16g., vezni (Eintracht Frankfurt U17)
– Neim Planja, 18g., vezni (FC Viktoria 1889 Berlin U19)
– Eldar Mulić, 17g., vezni (TSV 1860 Rosenheim II)
– Dean Bacić, 17g., napad (TSV 1860 Rosenheim II)
Ajlan Arifović, 17g., odbrana-bek (FC Bayern U17 napustio klub ?)

Na kraju, nije ni bitan broj navedenih igrača u ovom postu, a ima ih bar dvostruko ili trostruko više, treba samo pogledati članke na hrvatskim sportskim portalima o skautingu koji provodi HNS po čitavoj Evropi, ili članke na sportskim portalima iz Srbije o “srpskim sinovima” među kojim je mnoštvo djece iz BiH ili su porijeklom iz naše zemlje.
Teško je iz kuće ili stana u BiH, bez kontakata, i samo uz pomoć Interneta, novina i TV-a, provjeriti ko sve ima pravo i još uvijek može nastupiti za Bosnu i Hercegovinu – namjera je bila postaviti neka neugodna pitanja i pokušati napraviti poentu.

Advertisements

2 thoughts on “Samo “prave” patriote znaju u čemu je fol: najtalentovaniji bh. dječaci iz dijaspore, kojih nema na spiskovima u medijima i savezu

  1. Pingback: Sead Hakšabanović: Crna Gora – BiH 1:0 uz autogol N/FSBiH | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

  2. Pingback: Kibe, kol’ko košta poziv na probu u kadetsku selekciju ? | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s