Bh.sportski infotainment – senzacionalizam i pseudo-patriotizam ili lobiranje i PR

Rijad Bajić je danas postigao gol. Bio je to njegov četvrti u dresu Konye, u prvenstvu Turske (jedan je postigao u kupu).

I pored činjenica, koje može provjeriti svako ko ima PC, Ineternet i malo mozga, da je naš mladi napadač ove sezone za Konyu u 20 prvenstvenih tekmi postigao tek četiri (4) gola, da mu je nakon dolaska u Tursku trebalo 8 kola i dva mjeseca da postigne prvi gol, i što je najzanimljivije, da je posljednji gol, prije ovog današnjeg, postigao 19. decembra 2015, što znači da mu je (opet) trebalo čitavih 7 kola i dva i po mjeseca do ovog novog, današnjeg (27.februar 2016) – u našim medijima se sezacionalistički javlja o “odličnoj formi”, “nastavku golgeterskog niza”, “nastavku sjajne forme”, itd.

Posljednji gol zabio 19.decembra 2015. Nema šta, "sjajna forma" !

Posljednji gol zabio 19.decembra 2015. Nema šta, “sjajna forma” i “nastavka golgeterskog niza” !

Međutim, njegova karijera se na bosanskohercegovačkim sportskim portalima prati, a čitaoci obavještavaju o njegovim nastupima, kao da se radi o najtalentovanijem napadaču BiH i šire.
Radi se o takvom pretjerivanju da je to već postalo degutantno, a ovaj je igrač, ni kriv ni dužan, zbog sve sile neobjektivnih senzacionalističkih naslova odavno počeo da personificira sav primitivizam i nepismenost tih lokalnih piskarala, i preovlađujući iskompleksirani mentalitet – ali se, zapravo, može sumnjati i na zastupničko (menađersko) lobiranje i plačeni PR !

Sve-u-svemu, Bajić je prosječan mladi (junior) napadač za turske fudbalske okolnosti – ima sve predizpozicije da se razvije u prosječnog ili čak nadprosječnog seniora – za turske fudbalske okolnosti, svakako. O-tom-po-tom.

Tako se “bacaju” ublehe, i stvaraju “zvijezde” koje to nisu.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s