Bh.sportski infotainment – senzacionalizam, pseudo-patriotizam, lobiranje, PR…

Rijad Bajić je za Konyu postigao još jedan gol, njegov peti (5) u sezoni u prvenstvu Turske. To je izgleda više nego dovoljno da ga u našim medijima opisuju superlativima: “blistavi”, “sjajni”, “izvanredni”, itd. – šta ćeš, “novi Džeko”, odmah u repku…

A to je samo još jedna u nizu ubleha sa bh. sportskih portala, kojim se davi javnost:

I pored činjenica, koje može provjeriti svako ko ima PC, Ineternet i malo mozga, da je naš mladi napadač ove sezone za Konyu u 27 prvenstvenih tekmi postigao tek pet (5) golova (i dvije asistencije), da mu je nakon dolaska u Tursku trebalo 8 kola i dva mjeseca da postigne prvi gol, da je uglavnom imao velike periode bez postignutog gola, kao onaj od 19. decembra 2015 do 27.februar 2016, što znači da mu je (opet) trebalo čitavih 7 kola i dva i po mjeseca da pogodi mrežu – u našim medijima se sezacionalistički javlja da “Bajić blista”, da je u “odličnoj formi”, o “nastavku golgeterskog niza”, “nastavku sjajne forme”, itd.

Stvarnost je, na žalost, sasvim drugačija – Bajićeva forma prema ocjenama WhoScored portala ga ostavlja na samom dnu liste među njegovim klupskim kolegama:

Bajic blista - kažu naši mediji. Centarfor najlošije ocjenjen (6.55) igrac tima, postigao 5 golova (WhoScored 2016-04-23)

Bajic blista – kažu naši mediji. Centarfor najlošije ocjenjen (6.55) igrac tima, postigao 5 golova (WhoScored 2016-04-23)

Ili:

Posljednji gol zabio 19.decembra 2015. Nema šta, "sjajna forma" !

Posljednji gol prije “golgeterskog niza” zabio 19.decembra 2015. Nema šta, “sjajna forma” i “nastavak golgeterskog niza” !

Međutim, njegova karijera se na bosanskohercegovačkim sportskim portalima prati, a čitaoci obavještavaju o njegovim nastupima, kao da se radi o najtalentovanijem napadaču BiH i šire.
Radi se o takvom pretjerivanju da je to već postalo degutantno, a ovaj je igrač, ni kriv ni dužan, zbog sve sile neobjektivnih senzacionalističkih naslova odavno počeo da personificira sav primitivizam, preovlađujući iskompleksirani mentalitet i nepismenost lokalnih patriota – doduše, vrlo je vjerovatnose radi i o zastupničkom (menađerskom) lobiranju i plačenom PR-u !?

Sve-u-svemu, Bajić je prosječan mladi (junior) napadač za turske fudbalske okolnosti – ima sve predizpozicije da se razvije u prosječnog ili čak nadprosječnog seniora – za turske fudbalske okolnosti, svakako.

Pa šta onda reči za Edina Džeku kojeg svi razapinju jer je za Romu, u italijanskom prvenstvu, zabio “samo” osam (8) golova i dodao pet (5) asistencija !?!

Sjaši te…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s