Ante Budimir mjenja Edina Džeku, … ali ne u reprezentaciji BiH nego u Romi !?

Ante Budimir, rođ. u Zenici 22. jula 1991 (24 godine), zabio je 17 golova i dodao 4 asistencije (16 u prvenstvu i 1 u kupu), kojim je doveo svoj FC Crotone do promocije u SERIE A ligu, i to prvu u klupskoj historiji !

Zato je na meti mnogih velikih klubova iz Italije i Evrope:

Interesantan Wengeru ali nije Baždareviću, interesantan Juventusu ali nije reprezentaciji BiH, interesantan engleskim medijima ali nije bosanskohercegovačkim – Ante Budimir, napadač koji bi, za sada, mogao biti jedina prava alternativa za Džeku ne samo u Romi nego i u reprezentaciji BiH !

Interes velikih klubova, poput Rome, Fiorentine, Lacija, Juventusa, Monaka, Arsenala, itd., očigledno nije pobudio samo broj od 16 golova i 4 asistencije u Serie B ligi – a do kraja sezone ima još vremena da poveča skor – uostalom nije on jedini koji je u drugom rangu italijanskog fudbala zabio 15 i više golova, sasvim sigurno se radi o talentovanom napadaču koji može i dobro igrati, i to na više pozicija u napadu, po krilu, i biti veoma efikasan.

Pa zašto o njemu ne pišu Sinan Sinanović i njegova “redakcija” ? Zašto nam o Budimiru ništa ne javljaju ni naši Internet sportski portali, koji za klik više, a neki, boga mi, i iz čistog i prilično neopravdanog oduševljenja javljaju o “impresivnom golgeterskom nizu” Riada Bajića ?
Doduše, treba biti pošten pa konstatovati da je, koliko je meni poznato, samo upravo Sportsport.ba pisao o Budimiru i pratio njegove posljednje nastupe, i da su baš na datum ovog posta, 26. april 2016, objavili krači intervju sa igračem.

Da li će biti kasno za Baždarevića da ostvari kontak s ovim napadačem tek kad ovaj napravi transfer u neki od ovih velikih klubova, i kad mu se obrate hrvatski savez i selektor ?


♣ ♣ ♣

Informacije i statistike iz prethodnog posta:

Ante Budimir (24, Zenica), 16 goals for Crotone first ever promotion to SERIE A (screenshot-transfermarkt.com 2016-04-24)

Ante Budimir (24, Zenica), 16 goals for FC Crotone first ever promotion to SERIE A (screenshot: transfermarkt.com 2016-04-24)

Svi se interesuju za mladog napadača, rođenog u Zenici, hrvatski novinari (za hrvatsku repku je već igrao ali U-21 selekciju), veliki italijanski klubovi, poput Juventusa, veliki Arsenal i Wenger, koji je već poslao skaute u januarskom prealznom roku – svi osim bosanskih “novinara”, saveza i brojnih skauta i birokrata koji se brinu o kandidatima za bh. repku, kakvi su, recimo, Denijal Pirić i Murat Jaha.

Ne interesiraju se jer gotovo sigurno ne znaju za Budimira, uostalom, već samo ime Ante Budimir vjerovatno za mnoge u našem Internet medijskom prostoru, savezu i reprezentaciji ne sugerira veliku mogućnost da se radi o Bosancu i Hercegovcu !?
Doduše, moglo bi se provjeriti, al’ koga boli ….

Potpuno je nekarakteristično za Baždarevića i njegov stručni štab da nisu primjetili ovog dvadesetčetverogodišnjeg golgetera, odnosno da nisu svijesni da ovaj mladi napadač po mjestu rođenja ima pravo na državljanstvo BiH, a s obzirom da nije igrao za A selekciju Hrvatske ima pravo i na nastup za repku BiH !

Budimir ne očekuje poziv u hrvatsku repku, što je i realno s obzirom na njen kvalitet i potencijal. Zato bi bilo mudro ponuditi mu mjesto u našoj, s obzirom da polako ali sigurno ostajemo i bez kvaliteta u vrhu napada.
Ibiševiću je 32, Džeki 30, a obojica su odavno, evo već dvije sezone, više-manje daleko od svoje standardne forme. Njihove su alternative mladi napadači ali prilično “tanki”, bar za sada – Milan Đurić je možda i najjača alternativa jer i pored osrednjih igara za klub ovaj momak u dresu repke zabija redovno (u 4 tekme za U-21 je zabio 6 golova i dodao 2 asistencije, dok je za A selekciju zabio 3 gola u 7 tekmi, od kojih su 2, oba u ključnim kvalifikacijskim tekmama, sudbinska, i dodao 1 asistenciju), dok su druge dvije alternative, Armin Hodžić i Riad Bajić, još uvijek daleko od dokazanih golgetera.

♣ ♣ ♣

Ante Budimir (24), Crotone, scouted by Juventus, also by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot-gol.dnevnik.hr 2016-04-24)

Ante Budimir (24), FC Crotone, scouted by Juventus, also by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot: gol.dnevnik.hr 2016-04-24)

Daily Mail o Wengerovom interesovanju i višesedmičnom boravku Arsenalovih skauta u Italiji zbog napadača iz Zenice:

Ante Budimir, 1991 (24), Crotone, scouted by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot-mirror.co.uk 2016-04-24)

Ante Budimir, 1991 (24), FC Crotone, scouted by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot: mirror.co.uk 2016-04-24)

SportsMole izvještava o istom Wengerovom zanimanju za Budimirovim uslugama:

Ante Budimir (24), Crotone, scouted by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot-sportsmole.co.uk 2016-04-24)

Ante Budimir (24), FC Crotone, scouted by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot: sportsmole.co.uk 2016-04-24)

♣ ♣ ♣

FC Crotone je klub sa najmanjim buđetom u Serie B ligi, i osnovni cilj je bio ostati u ligi. Međutim dolaskom Budimira Crotone je suvereno na vrhu tabele, a već je i teoretski osigurao promociju u Serie A ligu – prvi put u historiji kluba !

Ante Budimir (24), Crotone (screenshot-gol.dnevnik.hr 2016-04-24) 1a

Ante Budimir (24), FC Crotone (screenshot: gol.dnevnik.hr 2016-04-24)

Promocija je proslavljena prošlog vikenda, nakon sigurne pobjede nad Calcio Como S.r.l. od 2:0, u kojoj je Budimir zabio svoj 16. gol.

Ante Budimir (24), & Crotone promoted to SERIE A, scouted by Juve, also by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot-nogometplus.net 2016-04-24)

Ante Budimir (24), & FC Crotone promoted to SERIE A, scouted by Juve, also by Wenger & Arsenal since Dec.2015 (screenshot: nogometplus.net 2016-04-24)

♣ ♣ ♣

Detaljna statistika ovog Bosanca se može pogledati na Transfermarktu:

Ante Budimir (24, Zenica), 16 goals for Crotone first ever promotion to SERIE A, scouted by Juve & Arsenal (screenshot-transfermarkt.com 2016-04-24)

Ante Budimir (24, Zenica), 16 goals for FC Crotone first ever promotion to SERIE A, scouted by Juve & Arsenal (screenshot: transfermarkt.com 2016-04-24)

Advertisements

2 thoughts on “Ante Budimir mjenja Edina Džeku, … ali ne u reprezentaciji BiH nego u Romi !?

  1. Pingback: Ivica Žunić, najbolji defanzivac ukrajinskog prvenstva opet nije zanimljiv bh. selektoru, Baždareviću | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

  2. Pingback: Kenan Kodro i Ante Budimir: različit tretman u Avazu | GUŽVA U ŠESNAESTERCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s