Ivica Žunić, najbolji defanzivac ukrajinskog prvenstva opet nije zanimljiv bh. selektoru, Baždareviću

Ivica Žunić, dvadesetsedmogodišnji defanzivac Volyna, rođen u Jajcu 1988, prošle je sezone prema izboru ukrajinskih sportskih novinara i portala izabran za najboljeg defanzivca ukrajinske lige. I ove sezone ga ukrajinski mediji smatraju najboljim odbranbenim igračem prvenstva, i pored činjenice da se njegov tim borio za opstanak (Ivica Žunić: Nadam se Baždarevićevom pozivu).

Ivica Žunić, drugu sezonu za redom najbolji defanzivac Premier lige Ukrajine opet zaobiđen od Baždarevića (screenshot-transfermarkt.com 2016-05-20)

Ivica Žunić, drugu sezonu za redom najbolji defanzivac Premier lige Ukrajine opet zaobiđen od Baždarevića (screenshot-transfermarkt.com 2016-05-20)

Sve ovo ipak nije dovoljno za poziv u reprezentaciju BiH, koja je u procesu traženja igre i novih igrača.

Međutim, cijela stvar izgleda još lošije, ako se uzme u obzir da pozive dobijaju igrači iz prvenstva BiH, kao i oni iskusni koji su na zalasku karijere.

♣ ♣ ♣

Praktično, straiji igrači poput Medunjanina (31 god.), debitanata Adisa Husidića i Aleksandra Kosorića (29 god.), stoje na putu mlađim, poput Srđana Grahovca ili Gojka Cimirota, da se konačno nametnu, dok čitava ujdurma oko pozivanja igrača iz Premijer lige podsjeća na vrijeme kada su repkom gazdovali Ahmed Pašalić i Munib Ušanović, i uz njih ko zna kakvi menađerski i kladioničarski talovi.

Na primjer, kako je moguće da Haris Duljević, Zvonimir Kožulj i Miro Stevanović imaju mjesto ispred Denija Miloševića i Radeta Krunića; ili zar Almir Bekić, Aleksandar Kosorić i Semir Memišević (?!?) stvarno, igrački, zaslužuju prednost nad Ivicom Žunićem, Bojanom Letićem, Jasminom Šćukom, Ognjenom Gnjatićem i Emirom Dilaverom.

Tu su i oni koji bi morali tražiti promjenu sportskog državljanstva, ali prije toga bi trebali dobili poziv, poput Ante Budimira, Muamera Tankovića, Dine Arslanagića, Danijela Pavlovića, Marka Vejinovića.
Uz one koji su, nagađa se, dobili signal da promjene državljanstvo, poput Daria Dumića, Mate Jajala i Danijela Miličevića.

Čudne se stvari dešavaju oko svih selekcija bh. reprezentacije – opet !

Nije teško kritikovati jer, naravno, nismo mi velika zemlja sa velikom igračkom bazom, kao, na primjer, naš slijedeči protivnik Španija, gdje nijanse odlučuju o tome da li će Kosta i Tores prepustiti mjesto u napadu nekom od čitavog niza vrhunskih napadača koje imaju na raspolaganju, i to u svim ligama Petice, i gdje je ekspertiza selektora jedino mjerilo i najvažniji faktor u oblikovanju izgleda i igre tima.
BiH je, na žalost, repka čiji je sastav poznat i bez selektora, a svako odstupanje je velika stvar koju je lako primjetiti, jer tu je svega 25-30 igrača koji su već na širem spisku, i u najboljem slučaju još 20-25 koji nisu ali uz određene uslove bi mogli konkurisati za tim – vidi Bh. reprezentacija 2016 – Next generation(s) – i to je to. Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno, najobičniji glumatanje i cirkus, ili u najgorem slučaju mešetarenje !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s