Kenan Kodro i Ante Budimir: različit tretman na bh. sportalima

Sport.ba o Budimiru ništa - dok je "bh. dragulj" Kodro, "najbolji napadač Osasune", "ubrzo reprezentativac BiH" (screenshot-sport.ba 2016-06-15)

Sport.ba o Budimiru ništa – dok je “bh. dragulj” Kodro, “najbolji napadač Osasune”, “ubrzo reprezentativac BiH” (screenshot-sport.ba 2016-06-15)

Kenan Kodro (22), rođ. 1993 u San Sebastianu, sin našeg proslavljenog centarfora, trenutno igra za Osasunu u španskoj Sekundi (drugi nivo španskog fudbala).

S obzirom na dob, dosadašnju karijeru, ali i sudeći prema trenutnoj formi, Kenan bi jednom u budućnosti, možda, mogao biti kandidat za “A” selekciju reprezentacije BiH. U ovom trenutku je rano i govoriti o njegovoj eventualnoj reprezentativnoj karijeri, a kamoli ga isticati u medijima kao “potencijalnog reprezentativca”.

Ono što je zanimljivo, ali što istovremeno izaziva vrlo negativna i neugodna pitanja i emocije, jeste i to što BiH ima i neke daleko uspješnije igrače koje bi mediji mogli isticati kao kandidate za repku, samo da ih, neki potpuno a neki najčešće i uglavnom, ne ignorišu.

Jedan takav slučaj je i Ante Budimir, kojeg u našim medijima spominju rijetki, a i tada kao igrača Hrvata koji je pomogao Krotoneu da se po prvi put u svojoj historiji plasira u Seriju A – i to je uglavnom sve što ćete pročitati.

Dakle, nema informacije da se radi o igraču rođenom u BiH, koji ima i pasoš, a koji je odigrao samo par tekmi za neku omladinsku selekciju Hrvatske, ali je pitanje da li je ijedna bila zvanična – i ono najvažnije, da Ante može igrati za BiH ali i za Hrvatsku, što je njemu po svemu sudeći svejedno, s tim što se stiče utisak da je svjestan da mu je bh. repka bliža i realnija opcija.
Važno je istaći i to da obojica moraju obaviti određene administrativne poslove kod UEFA/FIFA da bi zaigrali za repku BiH:
Kodro nema državljanstvo ni pasoš ali nikad nije igrao za neku omladinsku selekciju Španije (iako se i takve informacije mogu čuti one su, po svemu sudeći, netačne);
Budimir ima državljanstvo (pasoš u tom slučaju nije problem dobiti) ali je nastupio nekoliko puta za Hrvatsku, doduše, za sad ostaje nejasno da li je nastupao u zvaničnim takmičarskim tekmama.

Ni ovoliko se ne bi moglo reči da SportSport.ba nije jedini napravio razgovor sa ovim igračem, u dva navrata, te objavio još bar jedan članak pored ovih intervjua.

Najvažnije za bh. navijača je to da se Ante i Kenan mogu usporedno analizirati, s obzirom na njihove karijere, potencijal i perspektivnost, te eventualni nastup za repku, dok u smislu trenutnue forme i statistika ova dva igrača su potpuno dvije različite dimenzije !

Obojica su članovi drugoligaških ekipa koje su se borile ili se još uvijek bore za plasman u prve lige (Budimir i Krotone su uspjeli, dok je Kodro sa svojom Osasunom na dobrom putu), obojica su napadači, ali po učinku i značaju za svoje timove ipak se značajno razlikuju.
Ono što privlaći pažnju jeste da je Kenan Kodro u sezoni 2015/16 igrao najviše od kako je postao profesionalac, ali da ni to, ustvari, nije baš mnogo:
– odigrao je 20 tekmi ali samo s klupe, kao zamjena u sve i jednoj odigranoj tekmi, provevši na terenu svega 656 minuta, postigavši pri tom i 3 gola uz 1 asistenciju.

Međutim, to je Dnevnom Avazu dovoljno da ga promoviše u “potencijalnog reprezentativca”. Logično pitanje za sportsku redakciju Dnevnog Avaza bi bilo: na osnovu čega ? Da li je dovoljno biti sin proslavljenog bh. fudbalera da bi se neko smatrao kandidatom za najbolju selekciju ? Ili je dovoljno odigrati jednu tekmu uz postignut gol i asistenciju ?
Možda je u pitanju nešto treče !?

Sličan tretman ovaj dvojac ima i na Sport.ba portalu. Tamo je Kenan Kodro “bh. dragulj”“najbolji napadač Osasune”, a boga mi “ubrzo” i “reprezentativac BiH”.
Nije objašnjeno ko ga je i zašto proglasio “najboljim” igračem Osasune, ali ni šta je to učinio pa da ga kažemo da je “bh. dragulj” !?

Istovremeno, za ove redakcije Ante Budimir ne postoji, ili u slučaju Sport.ba jedva da postoji !
Isti taj Budimir koji je svojim golovima cijelim tokom sezone, svih 17 komada + 4 asistencije, a odigrao je nevjerovatnih 3.234 minuta u 40 tekmi (propustio je samo dvije, jednu zbog žutih kartona), i odveo mali Krotone iz Serije B u Seriju A.

Jebi ga, ovo što je napravio Budimir nije dovoljno za Sinana Sinanovića i njegov “novinarski” tim, nit za Sport.ba, ali su Kenanov gol i asistencija u prvoj tekmi play-offa, te još jedan večeras u drugoj, više nego dovoljni za senzacionalane naslove i preporuke za brzo priključivanje najboljoj selekciji naše repke !

u Avazu nema clanaka o Budimiru, ali ima o Kodri

u Avazu nema clanaka o Budimiru, ali ima o Kodri (screenshot-avaz.ba 2016-06-10)

clanak o Kodri u Avazu

clanak o Kodri u Avazu (screenshot-www avaz ba 2016-06-10)

Ma jedite govna, seronje, patriotizam je utočište za zlonamjerne !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s