Bez iznenađenja: BEL-BiH 4:0 – zaslužena pobjeda, i zaslužen poraz

Večerašnji poraz nije iznenađenje, pod uslovom da ste pred tekmu imalo razmislili o izabranom timu i taktici našeg stručnjaka.

Haris Medunjanin ni u svojoj  igračkoj mladosti nije volio da mu guzica dotiće travu, osim ako ga neko obori na nju. Poslati ga na teren protiv Belgije, onako sporog i lijenog može samo neznalica.
Harisov majstorluk, kojim je nadaren i kojeg u svojim nogama ima na pretek, nije dovoljan za savremeni fudbal – pogotovo kad je s druge strane evropska Argentina.

Senad Lulić je i ovu sezonu u Laciju u odličnoj formi, borbeno krilo koje može igrati i beka i malo više u sredini jedan je od najzahvalinijih igrača svog kluba i repke – osim kad ga pošaljete da igra na desnoj strani, na kojoj u svom igračkom životu nikad nije bio, ni u prolazu, e onda ne možete očekivati da se u njemu probudi slavni Hasan Salihamidžić.

Mato Jajalo je fin defanzivni veznjak, koji voli potrčati, startovati (uklizati), i oznojiti dres, ali nije fer gurnuti ga pred mašinu za mljevenje protivnika kakva je danas Belgija, i to nakon samo dva-tri dana provedena sa ekipom.
Najčudnije je to što se Mato našao u fokusu našeg stručnjaka iako se posljednjih sedmica i mjeseci na klupskom nivou uopšte nije isticao, čovjek nije baš standardan.
Na kraju su mu se svi navijači natovarili na leđa, mnogi ga večeras nazivajući najgnusnijim imenima (etno-religijske uvrede, naravno preovlađuju) – to nije samo nefer nego je sramno.
Na žalost, i neki mediji ga istiću kao faktor koji je doveo do poraza, što je dokaz kolektivnog slijepila javnosti, nekritičkog mišljenja i nedostatka dodira sa stvarnošću.

Gojko Cimirot za to vrijeme sjedi na klupi, iako je u odličnoj formi. Osim toga, Gojko je  mlad i vrlo perspektivan igrač, koji je do sad morao biti uveden u prvi tim repke – ali nije. Pored toga, Gojko je poslan na teren samo u najgorim izdanjima našeg A tima – pa kakvog to igrača naš stručnjak odgaja.
Da li je uredu jednog od naših najperspektivnijih mladih igrača uvoditi u tim u trenucima potpunog debakla, kada je atmosfera u timu i oko njega deprimirajuća – protiv Kipra u Zenici, sinoč protiv Belgije.

Edin Višća naprosto briljira u svom klubu ! nakon prošle sezon i ova će biti sjajna za Edina i njegov klub.
Kako je onda moguće da Edin Višća, izuzmemo li tekmu protiv Izraela u Zenici kada je postigao dva gola, za repku ne igra ni upola dobro kao za klub ?!
Odgovor je vrlo jednostavan – Edin nema istu ulogu, niti je tim oko njega prilagođen i njegovoj ulozi !
Višća je nešto poput Robena, ako ga znaš iskoristiti.

Ali najnevjerovatnije od svega je da Baždarevićevi eksperimenti sa svim linijama i svim pojedincima uopšte ne utiću na napadački dvojac, koji je konstantan – Ibišević-Džeko igraju bez obzira na sve promjene u ostatku ekipe. Ali kao i kod Safeta Sušića, Džeko uvijek stoji ispred Vedada, koji je kao podrška Edinu – umjesto da bude obratno !

Bez korištenja kreativnosti Tine Sušića, koji je uz to pokretljiviji, borbeniji i svakako manje lijen od Medunjanina, i koji je u odličnoj formi u Belgiji;
bez korištenja agresivnog Ognjena Vranješa, koji je najbolje ocjenjen igrač svog tima i među najbolje ocjenjenim defanzivcima ruskog prvenstva, a čije je mjesto ničim izazvan zauzeo nesretni Lulić (koji je u Laciju u sjajnoj formi, ali tamo igra na svojoj poziciji);
bez pokušaja da se šansa ponudi mladom i perspektivnom Gojku Cimirotu, da bude podrška Pjaniću i, recimo, Sušiću, ali i odbrambenoj liniji, pri tom se oslanjajući na Gojkovu konstantnu prisutnost uz repku (što je njegov plus u odnosu na apsolutnog debitanta Matu Jajala); …utisak je da i nije moglo drugačije !?

Pa stvarno, rekli bi Ameri: mind-boggling !

S druge strane, neki igrači koji već nekoliko godina nemaju karijere se pozivaju, dok drugi mlađi i perspektivniji otpadaju sa spiska da bi napravili mjesto za ove prve, ili se uopšte ne pozivaju.

Srđanu Grahovcu, koji iz sezone u sezonu igra standardno u solidnoj ligi, ali i vidno napreduje, niko ne može objasniti da za njega nema mjesta pošto je pozvan Izet Hajrović, koji je od odlaska iz Švicarske u januaru 2014-e odigrao manje od 2000 minuta – to je manje od 22 utakmica u tri godine (per transfermarkt) !!!

Slično je i sa Dariom Dumićem, Samirom Memiševićem, te Radetom Krunićem i Goranom zakarićem..

Rade Krunić sve više igra za svoj Empoli u Seriji A, i na njegovoj strani je mladost;
Zvonimir Kožulj je u Hajduku pokazao da se radi o raskošnom talentu – ali ni jedan ni drugi nisu u planovima našeg stručnjaka.

Ali slijedeća dvojica su posebno interesantni, a njihovo izostavljanje neobjašnjivo:

Dario Dumić je 18. najbolje ocjenjen defanzivac u Holandiji;
Samir Memišević je 8 najbolje ocjenjen defanzivac u Holandiji – per WhoScored.

Umjesto njih forsira se Ermin Bičakčić koji je definicija nekonzistentnosti u formi, spor i nepokretljiv igrač.

Asmir Begović ne brani već drugu sezonu za redom. Dvije rezerve, Burić i Šehić, igraju manje-više standardno ali u ligama koje su daleko od očiju evropske i bosanske fudbalske javnosti.

Eldin Jakupović je od početka ove sezone u engleskoj Premijer ligi jedan od najboljih golmana !
Jedna i jedina tekma koju je odigrao za Švicarsku je bila prijateljska, slično kao i Izet Hajrović ovaj golman bi mogao igrati za BiH kada bi za to postojao interes kod nšeg stručnjaka i saveza.

Goran Karačić je, međutim, naša največa golmanska nada i šansa, jer njegova karijera je u istinskom uzletu. Goran je od ove sezone standarddan na golu turskog superligaša Adane, a hrvatski savez je kopao i nogama i rukama da ga se domogne, iako Hrvatska ne oskudjeva s dobrim golmanima !

Kako bilo da bilo, dobro je da nam za četiri dana u goste ne dolazi Grčka.
Međutim, nakon ovakvog taktičkog i selektorskog debakla, zbog kojeg su i sami igrači ostali potpuno zblažnjeni (Milan Đurić je novinare poslao po odgovor našem stručnjaku), bojim se da više ništa nije izvjesno, čak ni kada nam dolazi nešto slabiji protivnik, što Kipar sigurno jeste.

Da nam se ne ponovi “onaj Kipar” od prošlih kvalifikacija za evropsko !?!

Na konkursu ovaj sastav bi pobjedio Mešin, makar na umjetnički dojam

Na nekom fudbalskom konkursu ovaj sastav bi pobjedio Mešin, makar na umjetnički dojam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s