Imamo mi dobar tim, ali su mu “Kurta & Murta” nabili gubitnički mentalitet

Imamo dobre igrače, dobar tim, imali smo i pobjednički mentalitet a koji smo stekli na jedvite jade !

Taj se pobjednički mentalitet počeo graditi još za vrijeme Bake Sliškovića. Išlo je teško, s mnogo uspona i padova, ali Baka je započeo. Onda je došao Ćiro Blažević i nastavio s nešto više uspjeha, i sa  novim mlađim kadrom. Kada je došao Safet Sušić ostalo je samo da pusti igrače da igraju, pobjede su dolazile bez večih problema. Tako smo i otišli na svjetsko.

Ali čim je Sušić počeo da izigrava “velikog stručnjaka”, čim je uobrazio da ima kapacitet da mjenja, kombinuje i eksperimentiše, tim je počeo da gubi i utakmice, i igru, i pobjednički mentalitet.

Možda je Mehmed Baždarević uspio da povrati nešto od one igre i mentaliteta koji su nas odveli na svjetsko, ali za to nije bilo potrebno neko neprikosnoveno znanje i iskustvo – naprotiv, samo je trebalo reči momcima da igraju svoju igru, i pustiti ih na miru, bez suvišnih kombinovanja i eksperimenata.

Zbunjeni Mehmed Baždarević: opet ti igrači - nikako da ispune moje maštovite zamisli !?

Zbunjeni Mehmed Baždarević: opet ti igrači – nikako da ispune moje maštovite zamisli !?

Čim je Baždarević, poput Papeta, počeo da izigrava “velikog stručnjaka” i pravi kombinacije, od jedne do druge tekme, sprovodi u djelo neke svoje posebne zamisli i inovacije, tim gubi sve – i tekme, i igru, i mentalitet.
Tako smo jedva i na sreču pobjedili Kipar na Kipru (2:3), izgubili glat od Belgije u Briselu (3:1), i konačno izgubili baraž u dvije apsolutno grozne utakmice.

Ova posljednja u Briselu (4:0) samo je pokazala da Baždarević nije dorastao ulozi, te da bez obzira na kvalitet kadra, neznanje sa klupe nikad ne može polučiti rezultate !

Imamo dobre igrače, dobar tim, samo treba momcima povratiti poljuljano samopouzdanje i pobjednički mentalitet, bez novih zbunjivanja i igranja menađera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s